AVANPREMIERĂ Surrender, autobiografia lui Bono

Bono, solistul celebrei trupe rock U2, își va lansa autobiografia Surrender. 40 Songs, One Story, la editura Penguin Random House, pe 1 noiembrie. Descrisă drept intimă, ireverențioasă, onestă și profundă, cartea de memorii surprinde povestea remarcabilă a artistului și activistului irlandez. Portretele de familie, străzile din Dublin, o călătorie spirituală și o călătorie spre faimă mondială – acestea sunt ingredientele unui volum așteptat de toți admiratorii superstarului.

libris.ro

40 de cântece, o poveste

Într-o declarație legată de lansarea autobiografiei, Bono a spus:

Când am început să scriu această carte, căutam să desenez în detaliu ceea ce până atunci doar schițasem în cântece. Oamenii, locurile și posibilitățile din viața mea. “Renunțare” este un cuvânt încărcat de semnificații pentru mine. Crescând în Irlanda în anii ’70 cu pumnii încleștați (din punct de vedere muzical), nu era ceva natural. “Renunțare”, un cuvânt căruia doar i-am dat târcoale până când mi-am adunat gândurile pentru carte. Să capitulezi, să te predai, să renunți – una dintre cele mai severe porunci pentru mine, încă mă lupt cu ea. În trupă, în căsnicia mea, în credința mea, în viața mea de activist. “Renunțare” e povestea unui pelerin care-și caută calea… Cu o doză sănătoasă de distracție pe parcurs.

Cartea conține patruzeci de capitole numite după patruzeci de cântece U2, fiecare ilustrat cu un desen realizat de Bono. Este disponibilă la precomandă pe Amazon, Apple Books, Google Play Store și în câteva rețele de librării online de limbă engleză.

farmec.ro

Iată un fragment din cartea Surrender, narat de Bono.

Bono – extras din volumul de memorii „Surrender”

Alte cărți cu și despre Bono & U2

S-a speculat mult despre momentul în care artistul irlandez va alege să-și scrie memoriile, după ce a cochetat deja cu genul autobiografic. Au trecut deja mai bine de cincisprezece ani de la volumul de interviuri Bono on Bono, realizat împreună cu jurnalistul muzical Michka Assayas, un dialog savuros despre muzică, sentimente, problemele lumii, iubire, prietenie, egoism sau, pur și simplu, despre ce înseamnă să fii celebru.

“Nu-l poți întâlni pe Dumnezeu fără să te abandonezi, să te expui, să rămâi brut și nerafinat.”

“N-am niciodată emoții când mă întâlnesc cu șefi de stat. Cred că ei ar trebui să aibă emoții, fiindcă ei sunt responsabili de viețile celor pe care le vor afecta cu deciziile lor.”

“Bănuiesc că-ți trebuie o doză de narcisism, să te uiți în piscină și să-ți vezi propria reflecție.”

“Mereu am crezut mai mult în instinct decât în intelect. Instinctul e ceea ce ai știut mereu; intelectul e chestia aia de care te prinzi pe parcurs.”

Michka Assayas – Bono on Bono

farmec.ro

Volumul Călătoria spirituală a trupei U2 este o perspectivă surprinzătoare asupra lumii rock’n’roll. Autorul, reverendul Steve Stockman, descifrează mesajul spiritual și încercarea apropierii de divinitate ce răzbat în cântecele unor rocker-i aparent superficiali.

Băieții din Dublin care cântă despre fete, apar în show-uri MTV și afișează veșminte și comportamente de staruri ale industriei muzicale sunt aceiași băieți care strecoară în cântecele lor mesaje de credință, critici la adresa creștinismului amorțit și apeluri la generozitate, la trezire, la curățenie sufletească. U2 vor faimă și fani, dar vor și pace în Irlanda, bunăstare în Africa sau eradicarea bolilor care desfigurează planeta, și-și folosesc celebritatea și influența în slujba tuturor acestor scopuri. Iar muzica lor e o cale originală spre spiritualitate indiferent cât de des mergi la biserică sau cât de religios te crezi.

Steve Stockman – Călătoria spirituală a trupei U2

Despre Bono și trupa U2

Paul David Hewson (alias Bono) s-a născut în 1960 în Dublin. În 1978 a fondat trupa U2, alături de prietenii săi The Edge, Larry Mullen Jr. și Adam Clayton, iar în 1980 au debutat cu albumul Boy. Au lansat până azi paisprezece albume de studio și zeci de hituri care s-au vândut în peste o sută cincizeci de milioane de exemplare. Turneul lor 360 World Tour (2009-2011) deține recordul mondial pentru cel mai bine vândut turneu muzical din istorie. Au primit 22 de premii Grammy și multe alte distincții pentru activitatea artistică și socială, iar din 2005 figurează în celebra Rock’n’roll Hall of Fame.

Pe lângă rolul de lider al trupei, Bono este cunoscut și pentru activismul său social de amploare. S-a remarcat prin conducerea campaniei de ștergere a datoriilor țărilor sărace din Jubileul Mileniului (2000), campaniile de strângere de fonduri pentru bolnavii de SIDA sau de eradicare a foametei în Africa. Este o figură obișnuită la întâlnirile de lobby cu lideri marcanți ai lumii. În 2016 a fondat Rise Fund, un fond global care investește în acțiuni sociale și de mediu în linie cu obiectivele de dezvoltare sustenabilă ale ONU.

Am răsfoit, am citit și am scris în ultima vreme și despre preocupările literare ale altor celebrități, precum:

Matthew McConaughey – Recenzie autobiografia Undă verde

Ethan Hawke – Actor & autor, cărțile lui Ethan Hawke

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: