RECENZIE Undă verde, Matthew McConaughey

Mai nou toate celebritățile scriu câte o carte de memorii. Unii o fac doar pentru bani și iese un reality show literar, alții vor să ne transmită un mesaj sau să ne învețe câte ceva. Greenlights / Undă verde de Matthew McConaughey este, după cum o definește însuși autorul, “o scrisoare de dragoste adresată vieții”.

Mi-a plăcut McConaughey în Avocatul din limuzină, în Dallas Buyers Club, sau în True Detective. Mi s-a părut interesant cum s-a transformat el din lover boy etern de comedii romantice în actorul care ne spune povești care te pun pe gânduri și îți schimbă perspectiva asupra lumii. Mi-au plăcut postările lui pe Facebook, descoperite în perioada de carantină, iar atunci când a apărut cartea asta, n-am mai așteptat traducerea și am cumpărat-o.

libris.ro

Să prinzi mereu verde la semafor

Undă verde e o bijuterie în sine. Ediția cartonată, în engleză, e realizată din hârtie reciclabilă și tipărită cu cerneluri prietenoase cu mediul, e plină de fotografii și facsimiluri ale poeziilor, fragmentelor de jurnal și gândurilor pe care M.C. și le notează pe unde apucă. Metafora semaforului traversează întregul volum în care McConaughey portretizează viața ca pe o călătorie în care prinzi la semafor uneori lumina verde, altădată galbenă sau roșie. Avansezi, dai de semne de avertizare sau de piedici în viață și există o rețetă să poți să navighezi prin existență cu artă. Dacă accepți lucrurile inevitabile din viață, daca te faci neam cu inevitabilul, atunci îți este mai ușor să alegi când merită să lupți, care bătălii să nu le porți și la care eforturi să renunți.

“Asta e o carte despre cum să primești mai multe “DA” într-o lume plină de “NU” și cum să recunoști când un nu poate să însemne de fapt un da. Despre cum să prinzi semaforul pe verde și să înțelegi că și galbenul și roșul pe care le întâlnești pe drum se vor transforma până la urmă în verde.”

Undă verde te îmbată de un optimism năucitor. Și dacă e să ajungi vreo super celebritate la un punct în viață, vei avea o existență normală până la acel punct, ca noi toți ceilalți. Te naști într-o familie cu defectele și calitățile ei, faci prostii în copilărie sau poate ești o fire mai studioasă, te rupi muncind ca să ajungi cineva sau poate mai prinzi și câte un “verde” așa la noroc, suferi, pierzi, te întâlnești cu moartea și apoi cu fericirea. Și tot așa. Ne place să vedem că oamenii pe care îi admirăm s-au ridicat tot dintre noi, “cei de rând” și nu și-au pierdut trăsăturile de oameni simpli pe parcurs. Iar McConaughey ne livrează o poveste în acest registru, dar fără emfază și fără să ne țină predici despre cum putem să fim mai frumoși, mai deștepți ori mai bogați. Da, poate că încearcă să ne dea rețeta lui despre cum am putea fi un pic mai fericiți și mai împăcați cu noi înșine, dar cui îi prisosesc ideile bune la capitolul ăsta?

ro.loccitane.com

Unularând, o rețetă a răbdării cu tine

Crescut de părinți năstrușnici (au divorțat de două ori și s-au căsătorit de trei ori!) într-o familie cu trei copii în care iubirea dar și supărarea sunt viscerale, Matthew are viața unui copil american de condiție medie, apoi în adolescență se bucură de sport și fete, prinde gustul călătoriilor și cunoașterii de oameni și locuri noi, după un an petrecut în Australia. Și se ocupă îndeajuns de școală cât să se gândească serios la o carieră în avocatură. Însă gândul că parcă altceva i s-ar potrivi mai bine nu-i dă pace. Cu câteva săptămâni înainte de începerea cursurilor, își sună tatăl să îi spună că vrea la actorie. Se înscrie la cursurile de film și prinde primul rol și primii zece mii de dolari pentru un rol mărunt într-un film oarecare. Și apoi vine următorul rol și următorul și tot așa. Fără drame, fără făcut foamea în parcurile de rulote din Los Angeles, doar iei lucrurile pe rând, cum îți vin la îndemână. Unularând (“oneinarow” e grafia în engleză folosită de autor) e poezioara lui prin care ne explica succesul:

“Orice succes se întâmplă câte unul la rând

Fă un lucru bine, și apoi altul

O dată, și apoi încă o dată.

Iar și iar până la final

Unularând din nou.”

Dacă vrei blugii călcați

Celebritatea nu te dezumanizează, dacă vezi când semaforul e pe galben și te oprești la timp. Dacă stai un pic să re-evaluezi cine ești și încotro vrei să ajungi. Un episod amuzant e cel în care Matthew povestește unei prietene cum, în timpul unei filmări, a închiriat o vilă cu de toate la marginea unui parc național. Casa de lux a venit la pachet cu o menajeră care gătea, spăla, făcea curat, și îi călca la dungă toate hainele, până și… blugii! Replica prietenei : “Asta e super, Matthew, dacă vrei să ai blugii călcați.” Întreabă-te dacă vrei un lucru pentru că îți folosește, nu-l lua pur și simplu pentru că îl poți avea, scrie actorul în Undă verde.

Și bineînțeles că luxul, armatele de servitori, femeile, băutura și poate ceva de tras pe nas sunt ingredientele vieții oricărui actor faimos. Matthew McConaughey și-a făcut loc încet dar sigur printre stelele de la Hollywood, dar povestește fascinant cum mereu a avut câte o resetare care l-a readus pe calea dorită. A plâns în deșert la poarta unei mănăstiri, a umblat în sus și în jos pe Amazon și apoi prin Africa, încercând să își dea seama că viața lui e mai mult decât celebritatea unui băiat frumușel care umple sălile de cinema cu comediile lui siropoase.

perfect-tour.ro

Viața bate filmul

Să joci mereu același rol, indiferent cât ești de bine plătit, să faci o muncă ce îți aduce mai puțină inspirație decât clipele libere pe care le ai la sfârșitul fiecărei zile, ajunge să te stoarcă de puteri. Matthew McConaughey ne poartă prin trăirile unui om care își caută o fărâmă de sens, o identitate autentică, nu fabricația de pe posterele de la intrarea în cinema.

Pe drumul acesta de regăsire a sinelui sincer a cunoscut-o pe Camila, soția și mama celor trei copii ai săi. Este emoționantă descrierea femeii care îi intregește viața, aleasa, “the one”, și a miracolului de a deveni tată. După cum la fel de puternică este relatarea celor douăzeci de luni în care se rupe de celebritate și slăbește patruzeci de kilograme pentru rolul dintr-un film care nu părea să aibă nici buget, nici viitor, dar era povestea pe care Matthew voia s-o spună. Dallas Buyers Club spune istoria unui bolnav de SIDA care organizează o rețea de ajutor și tratament pentru bolnavii de HIV de la finele anilor ’80, când boala aceasta era percepută ca o ciumă a lumii moderne, iar pacienții mureau rând pe rând cu stigmatul unor bolnavi din depravare, exces și pedeapsă divină. Filmul îi aduce Oscar-ul, maturitatea artistică și noul Matthew McConaughey pe care îl crede demn de arătat lumii.

Greenlights / Undă verde abundă de povești amuzante, emoționante, lecții de viață și căutarea febrilă a sensului și a binelui. Este o invitație să convertim obstacolele din drumul nostru în punți care să ne facă mai buni și să ne aducă mai aproape de ceilalți. Este o lectură plăcută, surprinzător de bogată în inspirație, de la un om care știe cum să joace pe marele ecran, dar și pe scena vieții de zi cu zi.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

lensa.ro

6 gânduri despre „RECENZIE Undă verde, Matthew McConaughey

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: