Fiindcă ne ocupăm de cărți și de lectură, cadoul nostru de Dragobete pentru voi este o listă făcută în cuplu, cu ce am citit mai bun în materie de dragoste în ultima vreme.
Nu vă vindem povești cu domni cu pătrățele pe abdomen și domnișoare care își dau ochii peste cap, fiindcă nu le-a ieșit poza de Insta. Selecția noastră cuprinde cărți despre iubirea de acasă, cea care nu seamănă decât în rare momente cu cea din romane. Dragostea în formele ei de după Dragobete: iubire maternă și filială, iubire în familie și căsnicie, dragoste ilicită, aventuroasă, deznădăjduită, epică. Și nu în ultimul rând, un pic de iubire față de aproapele.
Iar dacă încă nu v-ați lămurit ce să-i oferiți de Dragobete sau Mărțișor partenerei / partenerului, pe lângă cele zece titluri pe alese, vă dăm la final și câteva sugestii de daruri care merg bine cu o carte.
Zadie Smith – Swing Time

Romanul lui Zadie Smith ne vorbește în registre diferite despre iubirie: prietenie inter-rasială, viața de mamă sau modul aproape insesizabil în care dragostea de semeni se prăbușește în gesturi de vanitate fără conținut. Povestea aceasta te cucerește prin muzica și ritm, atmosferă și personaje.
Alison Bechdel – Casa veselă

Casa veselă este un roman grafic care place privirii dar și o poveste de familie așa cum ne e mai rar dat să citim. Perspectiva dragostei pe care o propune această carte este iubirea filială, relația unei fiice cu tatăl ei, în contextul unei identități sexuale diferite. Alison Bechdel atrage cititorul, pentru că nu “face” frumos de dragul aparențelor și autenticitatea asta are mereu priză la public.
Min Jin Lee – Pachinko

Pachinko a fost iubită în toată lumea pentru că ne oferă o minunată călătorie culturală în Coreea și Japonia, dar și pentru povestea de dragoste dintre “fata naivă și băiatul cel rău”. Există un soi de candoare în poveștile de iubire asiatice, iar Min Jin Lee ne readuce această candoare în paginile romanului său.
Matthew McConaughey – Undă verde

Când am scris despre – probabil – cea mai bună autobiografie a lui 2021, nu am apucat să vă spun și că Undă verde a lui Matthew McConaughey este și o reverență adusă iubirii împlinite în căsnicie. McConaughey povestește pe larg cum a întâlnit-o pe Camila, care avea să-i fie soție, după ce a avut un vis în care se făcea că avea 88 de ani și rămăsese tot burlac.
“Am întâlnit, am petrecut timp și am avut relații serioase cu câteva femei minunate în viața mea, cu multe dintre ele sunt încă prieten și astăzi. Dar în final toate au fost jaloane, și nu punctul terminus. Pe la treizeci și ceva de ani căutam o iubire pe viață, pe cea mai bună prietenă, pe mama copiilor mei. Am căutat mult, am căutat-o pe aleasa, pe Ea.(…) Și când am renunțat să o caut, ea a apărut. (…) Cincisprezece ani mai târziu ea continuă să fie singura femeie pe care vreau s-o duc la o întâlnire, alături de care să mă culc și să mă trezesc în fiecare zi.”
Alice Hoffman – The Marriage of Opposites

Mă tot uit și aștept de câțiva ani traducerea în română a acestei minunate cărți de Alice Hoffman, dar o adaug în listă chiar dacă se găsește numai în engleză. The Marriage of Opposites este o poveste luxuriantă ce se petrece pe o insulă idilică din Pacific și o are în centru pe Rachel, cea care avea să devină mama celebrului pictor impresionist Camille Pissarro. Romanul este captivant prin decorul de o frumusețe exotică, eroina care inspiră prin refuzul ei de a face compromisuri și iubirea interzisă care e câteodată miza pentru o existență împlinită.
Maggie Shipstead – Great Circle

Nu am lăudat îndeajuns cartea aceasta pe care am terminat-o de curând. Great Circle este despre zbor, aventură, pictură, orizont nesfârșit, sălbăticie, contrabandă, curaj, identitate. Dar este în egală măsură o suită de povești de dragoste trăite în mai multe perechi și în mai multe cicluri temporale, până capătă proporții epice.
Louise Fein – Fiica Reichului

O adaug aici, cât încă mi-e proaspătă în minte și atât de aclamată de cititorii din lumea largă. Fiica Reichului are în centru o iubire ce scandalizează o societate bolnavă, dar în fundalul poveștii sunt zugrăvite și transformările pe care dragostea de familie și relațiile între soți, părinți și copii, frați le suferă în vremuri de restriște. Fiica Reichului ne oferă o lecție de stăruință în dragoste pentru cei din jur, rude de sânge, afini sau semeni.
Jonathan Franzen – Corecții

Franzen e unul dintre maeștrii secolului 21 în materie de familii disfuncționale, crize, reziliență și speranță în dragoste. De aceea l-am pus în această listă cu două titluri. Corecții este o capodoperă de familie pe fundalul epocii contemporane în care, ca să citez o melodie îndrăgită “avem tot timpul din lume să n-avem niciodată timp”. După aproape cincizeci de ani de căsnicie, cu dificultăți și copii care s-au înstrăinat, Enid Lambert mai are un singur plan, ce pare aproape imposibil: să strângă la masa de Crăciun întreaga familie. Corecții merită citit pentru profunzimea scriiturii lui Franzen, dar și din motivul prozaic că poate ne folosește să știm cum să ne strângem laolaltă familiile fărâmițate.
Jonathan Franzen – Libertate

Un alt regal marca Franzen, Libertate ne invită să ne uităm în oglindă și să ne chestionăm convingerile, fibra morală, capacitatea de a fi parteneri de viață buni, copii buni, părinți buni. În centrul acțiunii e un cuplu care portretizează de fapt societatea americană actuală. Sunt tineri, prosperă, au copii minunați. Dar, pe măsură ce trece timpul, insatisfacțiile și dezamăgirile se insinuează în existența de zi cu zi. An după an, compromisul, resemnarea, lipsa de armonie erodează parcă tot ce era de nezdruncinat odată. Libertate este o reflecție despre cum să trăim o viață de calitate și să hrănim dragostea pentru cei dragi.
Ann Patchett – Casa Olandeză

Ann Patchett ne îndrumă în intimitatea unor personaje și situații imaginate parcă de un fin psiholog, oferindu-ne ocazia să învățăm prin ficțiune cum să ne raportăm la noi și la ceilalți în viața reală. Este genul acela de carte care îți vorbește printre rânduri, sau chiar după ce ai terminat de citit. Poate mesajul cheie al acestei cărți despre fericire și nefericire în cuplu, despre dificultatea de a comunica profund în lumea asta în care avem atâtea moduri de a comunica, stă în citatul cheie pe care îl puteți regăsi și în recenzie:
“Nu presupune nimic despre omul pe care îl iubești. Dacă vrei să-l faci fericit, întreabă-l ce îl face fericit și dă-i lucrul acela sau timpul acela sau locul acela. În niciun caz nu îi da ceea ce te face pe tine fericit. Cel mai probabil nu sunt unul și același lucru (timp sau loc).”
Pereche cu o carte
Dacă vrei să împerechezi o carte de mai sus cu un alt dar, Cărturești are zilele acestea o promoție cu 30% discount la o mulțime de cadouri: delicii gastronomice, muzică și film, cosmetice și accesorii, precum și propria lor selecție de cărți romance.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.