Majoritatea editurilor și librăriilor și-au făcut în ultimii ani bunul obicei de a deschide discuții și dezbateri în jurul temelor zilei, deseori găzduite de scriitori, bloggeri și specialiști în diverse domenii de interes.
Anii pandemiei, accesul instantaneu la multiple surse de informare și imposibilitatea de a discerne rapid între fals și adevăr ne influențează mai mult decât am vrea. În acest context, multe dintre discuțiile din actualitate au ca subiect modalități concrete și resurse pentru a face față mediului foarte dinamic și instabil.
Haosul post – restricții, conflictul ruso-ucrainian și refugiații de la granițe, explozia prețurilor cu care ne confruntăm și care generează ocazional false crize (isteria cu iodul, benzina, uleiul) sunt inevitabile. Toate fac parte din realitatea în care trăim, cea a unui război care a pus milioane de oameni pe fugă, a pandemiei încă nesfârșite și a inflației galopante. Privim spre ziua de mâine și putem întrevedea aproape orice, dar nu siguranță și stabilitate.
LibrisTalks – despre cum te împaci cu toate aceste necunoscute
În seara de 18 martie, de la ora 19:30, Libris le dă întâlnire cititorilor la raftul de psihologie pentru o discuție relevantă, purtată cu specialiști care ne pot oferi îndrumare și sfaturi de ajutor despre cum să faci față stresului generat de incertitudini.
Invitații la dezbaterea pe tema incertitudinii sunt Zenobia Niculiță – psiholog, psihoterapeut și formator, specializat în psihoterapia și educația familiei, lector universitar doctor, și Sever Gulea medic psihiatru și blogger Libris.
Câteva dintre temele abordate vor fi:
- identificarea corectă a emoțiilor
- gestionarea emoțiilor
- adoptarea unor comportamente, atitudini sănătoase
- resurse care ne ajută să avem grijă de noi și de cei dragi.
Până la discuția de diseară, noi vă recomandăm câteva lecturi ale ultimului an care ne-au dat repere de stabilitate, speranță și curaj.
Gabor Mate, Când corpul spune NU – pentru înțelegerea relației dintre ce trăim, ce simțim și bolile despre care “nu știm” de unde vin.
Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși – pentru o întoarcere necesară la valorile autentice, cele aproape dispărute din cotidianul nostru, cele care te întăresc în fața inevitabilului
Matthew McConaughey, Undă verde – “o scrisoare de dragoste adresată vieții”, care să-ți reamintească ce este mai important: nu poți schimba ce se petrece în jur, dar poți schimba ceva din tine, ca să trăiești mai bine.