Când corpul spune nu, de dr. Gabor Mate, a născut numeroase controverse în comunitatea științifică, dar și în rândurile publicului larg din toată lumea. Este bestseller internațional și cuprinde mărturii incredibile despre echilibrul fragil dintre minte și corp. Și este una dintre cele mai importante lecturi despre sănătatea noastră fizică și mentală, cartea doctorului Gabor Mate – Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns a apărut și la noi toamna aceasta (la editura Curtea Veche, în traducerea Adrianei Ionescu).
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Când corpul spune nu – Triunghiul Bermudelor
Sigur v-ați aflat într-una dintre următoarele două situații (atenție, nu caut să generalizez):
Situația unu: ai o problemă de sănătate și mergi la un medic de familie, la o clinică sau la un spital de stat. Ești tratat cu aroganță și superioritate, ți se latră ordine pe tot lanțul ierarhic ce pornește de la infirmiera ce sprijină mopul pe hol, până la asistenta-șefă care urlă pe etaj fix ca într-un serial cu pușcăriași, până la profesorul universitar care privește prin tine, condescendent, plictisit. Nu ești nici vedetă, nici politician cu pile, nici nu faci parte din “rețea”. Ești confuz și vulnerabil, atenția și grija de care beneficiezi aici sunt direct proporționale cu cantitatea de bancnote pe care le verși în buzunarele halatelor lor. Toți au halate cu buzunare adânci.
Situația doi: ai trecut prin situația unu și-ți spui: îmi fac abonament la privat, dau un ban și stau în față. Curățenie, profesionalism, zâmbete cuceritoare (pe toate panourile cu reclamă din oraș). Dar la privat nimerești direct în inima industriei big pharma: call center-uri și recepții pline de incompetenți plătiți prost, medici care-și mai aduc aminte de jurământul lui Hippocrate, dar care au normă, n-au timp de povești. Au de văzut 4-5 pacienți pe oră, așa că după cinci minute de tastat datele din buletin și un stetoscop pus pe piept, ești trimis undeva la un aparat care te scanează și care îi va spune medicului tău profesionist tot ce trebuie să știe ca să îți ofere tratamentul de care ai nevoie.
Aici e problema și asta e teza fundamentală a lui Gabor Mate, expusă pe larg în “Când corpul spune nu”.
Între pacient, medic și știința/tehnica medicală se formează un soi de triunghi ale Bermudelor. O nebuloasă în care grija autentică față de pacient, cunoașterea lui unitară ca ființă în care corpul și mintea sunt indisolubil legate s-au pierdut.
“Prin ridicarea științei moderne la nivelul de judecător final al suferințelor noastre, am fost prea dornici să renunțăm la descoperirile din vremurile trecute. (…) Până la apariția tehnologiei medicale moderne și a farmacologiei științifice, medicii trebuiau să se bazeze în mod tradițional pe efectele placebo. Trebuiau să inspire fiecărui pacient încrederea în capacitatea sa interioară de a se vindeca. Pentru a fi eficient, un medic trebuia să își asculte pacientul, să lege o relație cu acesta, să aibă încredere în intuiția lui. Acelea sunt calități pe care se pare că medicii le-au pierdut, deoarece am ajuns să ne bazăm aproape exclusiv pe măsuri obiective, pe metode de diagnosticare bazate pe tehnologie și pe remedii științifice.”
Am ilustrat mai apăsat “situația unu” și “situația doi” de mai sus tocmai pentru a demonstra cât de departe ne aflăm de o medicină completă, centrată pe pacient văzut ca ființă, nu drept corp cu defecțiuni.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Boală “cu etiologie necunoscută”
Știm toți un lucru devenit deja bun simț comun: stresul reprezintă o cauză esențială (deși indirectă și insuficient studiată) pentru starea generală de slăbire a organismului care ne predispune la boli. Despre asta, Gabor Mate argumentează că are legătură cu modul în care ne condiționăm singuri să facem o disociere între emoțiile noastre și manifestările corpului nostru. Am ajuns atât de buni la mascarea semnalelor corpului, încât nici nu mai simțim la un moment dat – în vâltoarea vieții de zi cu zi – durerea surdă de spate, mușchii tensionați, aciditatea din stomac, inflamația generalizată. Nu avem răbdare cu corpurile noastre, nu avem vreme pentru dureri (Am văzut o reclamă uriașă la un analgezic: “Atunci când nu ai timp de durere” (sic!).
Suntem atât de condiționați și programați să ne reprimăm simțirile, încât am și uitat traumele din copilărie, din familie, de la fostul job, bagajul greoi pe care îl cărăm în spinare și care într-o bună zi ne doboară. Mergem la yoga, gândim “pe pozitiv” sau pur și simplu bem de stingem ori îi abuzăm pe cei mai slabi decât noi pentru a ne putea masca în continuare propriile suferințe. Până la un moment dat.
Când boala intervine, e de multe ori o tumoră, o scleroză, un diabet, lupus ori altă boală autoimună. Când medicii n-au habar care e cauza unei boli, inventează termeni precum “ boală cu etiologie necunoscută”. Medicina a avansat – slavă Domnului – într-atât încât, cu o serie de tratamente, ținem mult timp lucrurile sub control. Întrebarea mea este și nu-s deloc genul conspiraționist: pe cine avantajează dacă băgăm în noi tone de pastile vs. pe cine ajută dacă identificăm și eliminăm cauzele reale ale bolilor secolului 21?
De citit cu creionul în mână
“Când suntem împiedicați să învățăm cum să spunem nu, corpurile noastre ajung să spună acest lucru singure.”
Cartea lui Gabor Mate explorează decenii de experiență clinică, îngrijire paliativă și interviuri cu sute de pacienți dintre care aproape o sută de cazuri sunt tratate în detaliu. Acuzat că aruncă în derizoriu medicina modernă și lansează teorii nefondate, doctorul Mate oferă sute de referințe științifice, studii de pe tot globul și mărturii personale care leagă bolile de care suferim de traume emoționale de reprimarea ori exprimarea inadecvată a emoțiilor.
E un volum de citit cu creionul în mână. Este plin de detalii relevante care ne fac conștienți la sursele stresului, modalitățile de gestionare și soluțiile de vindecare. Mi s-au părut revelatoare capitole precum “Dansul generațiilor”, “Biologia convingerii” sau “Puterea gândirii negative” care dezbat printre altele:
- Conexiunea directă între tratamentul aplicat copiilor în primii ani de viață și riscurile de a dezvolta anumite boli ca adulți; explicații coerente despre cum să rupem spirala îmbolnăvirilor de peste generații și cum să ne creștem copiii pentru a reduce pericolul unor boli care au ca fundament probleme emoționale;
- Nevoia de a ne opri din a ne învinovăți pentru eșecuri reale ori imaginate; nevoia de a ne opri să fim adulți pentru părinții noștri ori aceea de a fi mamă și tată pentru partenerii de viață sau alți adulți din viețile noastre (fie ei rude de sânge);
- Eliberarea de clișeele înfiorătoare care ne îmbolnăvesc pe termen lung: “trebuie să fii puternic”, “nu trebuie să arăți că ești slab”, “trebuie să fii neapărat util”, “nu este ok să fii ești bolnav”;
- Dovezi fiziologice și sociale că ideologia gândirii pozitive cu orice preț este – paradoxal – mai ineficientă decât gândirea negativă în anumite momente critice;
- Exemple despre capacitatea incredibilă de vindecare a organismului de fiecare dată când facem ceva în sensul recuperării conexiunii dintre corpul și mintea noastră.
Și așa mai departe. Sunt nenumărate informații utile și perspective inovative asupra sănătății omului modern, încât Când corpul spune nu este o resursă extrem de valoroasă pentru oricine caută să-și creeze un echilibru personal bazat pe o minte și un corp cu adevărat sănătoase. În aceste vremuri în care suntem mai mult ca oricând interesați de subiecte legate de sănătate, medicină, imunitate, vindecare, volumul lui Gabor Mate poate fi un prieten de nădejde.
12 gânduri despre „RECENZIE Când corpul spune nu, Gabor Mate – CARTEA DE SĂNĂTATE A ANULUI 2021”