Ieri seară, la finalul celor cinci zile de Bookfest, câteva dintre marile edituri au transmis presei comunicate despre cărțile care au făcut vâlvă la această ediție de târg. Iată cele mai bine vândute titluri ale editurilor All, Curtea Veche, Litera și Nemira și Polirom la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2022, care a avut loc în perioada 1 – 5 iunie la București.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Topul celor mai vândute cărți la Editura Litera
- Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări de Igor Bergler

Asasinarea mai multor cardinali la Roma stârnește panică în Cetatea Eternă. Vaticanul e deja ros de scandaluri nesfârșite de corupție și pedofilie, iar creștinismul pierde adepți într-un ritm îngrijorător. În spatele acestor execuții ritualice, complicate de uciderea altor cardinali în Mexic, se află o conspirație…
2. Ciudățenii amoroase din Bucureștiul Fanariot de Doina Ruști
3. Paradis de Abdulrazak Gurnah
4. Abandon de Abdulrazak Gurnah
5. Ipoteza iubirii de Ali Hazelwood
6. Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi
7. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl.
8. Nu sunt eu de Maia Morgenstern
9. Scurta istorie a românilor de Ioan-Aurel Pop
10. Oglinda și lumina de Hilary Mantel
Topul preferințelor din colecția Litera mică:
1. Prințesă sub acoperire de Connie Glynn

2. Hoața de ecrane de Helen Docherty
3. Mașini, trenuri, nave si avioane. Lumea în imagini
4. Povești muzicale. Lacul lebedelor
5. Atlas Istoric cu personalități de Thiago de Moraes
Topul celor mai vândute cărți la Editura Nemira
1. O vară italiană – Rebecca Serle

Romanul transpune cititorii direct în Positano. Rebecca Serle, autoarea bestsellerului internațional „Peste cinci ani”, a scris o poveste despre bucuria de a te regăsi și de a trăi, dar și despre iubire în toate formele ei, totul într-un decor magnific: coasta Amalfi.
2. Ministerul pentru viitor – Kim Stanley Robinson
Una dintre cărțile preferate ale lui Barack Obama, romanul prezintă un viitor realist în care eforturile umanității reușesc să schimbe cursul evenimentelor înainte de a fi prea târziu.
3. Sanatoriul – Sarah Pearse
este un thriller misterios, extrem de captivant, despre un sanatoriu transformat într-un hotel de cinci stele. Autoarea surpride într-un mod inedit contrastul dintre atmosfera apăsătoare a fostului spital și peisajele fascinante din Alpi.
4. Doamna England – Stacey Halls
Cartea prezintă portretul extraordinar al unei căsnicii din epoca edwardiană, o poveste captivantă despre bărbați și femei, putere și control, curaj și adevăr.
5. Născut în afara legii – Trevor Noah
Volumul cuprinde o serie de povești comice, dramatice și profund emoționante. Întâmplările din copilăria sud-africană ale lui Noah sunt spuse cu tot hazul și inteligența caracteristice stilului său de stand-up.
6. Frida Kahlo și culorile dragostei – Caroline Bernard
„O declarație de dragoste pentru artă, feminitate, libertate și pentru curajul de a te bucura de fiecare zi – o carte extrem de delicată, dar și plină de forță.” Nina George
7. Un strop de sânge – Stephen King
O colecție excelentă de patru povestiri scrise cu măiestrie de King. Cititorii au ocazia să descoperere versatilitatea autorului, prin prozele thriller, horror și dark fantasy.
8. Dispariția – Catherine Steadman
Un roman captivant care vorbește despre viața din culisele de la Hollywood. Întreaga poveste se transformă într-un veritabil film noir, în care protagonista ne plimbă prin cele mai cunoscute locuri din LA.
9. Iarna leilor – Stefania Auci
O poveste grandioasă: continuarea bestsellerului internațional „Leii Siciliei”. Romanul „Iarna leilor” de Stefania Auci vorbește despre ambiții nemăsurate, splendoare și regrete.
10. Istoria lecturii – Alberto Manuel
„Istoria lecturii” își propune să provoace cititorul și să-l integreze într-o lungă tradiție a bibliofiliei. Manguel abordează cu măiestrie cititul ca seducție, ca rebeliune și ca obsesie, urmărind istoria bizară și fascinantă a progresului cititorului de la tăblița de lut la pergament, de la codex la cărțile digitale.
Topul preferințelor la Editura Nemi
1. Dar motan se joacă – Cristina Andone, ilustrații Emi Balint

Este prima carte de activități din seria „Dar motan” de Cristina Andone. O apariție ideală pentru copii și pentru vacanță cu jocuri, ghicitori și alte activități distractive și educative.
2. Tina și primul ei solo – Marilyn Singer, ilustrații Alexandra Boiger
O poveste despre o balerină pasionată de dans și eforturile ei pentru a deveni mai bună. O carte care poate inspira copiii să-și urmărească pasiunile.
3. Kipper – Mick Inkpen
Kipper este un cățeluș simpatic, alături de care copiii învață despre loialitate și prietenie.
4. Dar motan călătorește – Cristina Andone, ilustrații Emi Balint
O poveste despre explorarea lumii înconjurătoare, alături de cel mai îndrăgit motan de librărie.
5. Frumoasa albastră – Capucine Mazille, ilustrații Marguerite Tiberti
O carte cu ilustrații superbe despre universul acvatic, cu explicații pe înțelesul copiilor.
Topul celor mai bine vândute cărți la Editura Curtea Veche Publishing
1. Când corpul spune nu de Gabor Mate, besteseller-ul anului 2021 și despre care am scris și noi aici.

Probabil cea mai actuală carte despre somatizare, un studiu aprofundat, revelator, plin de informații utile despre stres și influența lui asupra sănătății noastre psihice și fizice.
2. Tehnici de învățare de Georgiana Gerea, un ghid complet și structurat al celor mai eficiente metode de învățare accelerată, indiferent că ești elev sau student și înveți pentru examene sau dacă vrei să crești profesional și personal.
3. Creierul fericit de Loretta Graziano Breuning, care explică ce faci dacă te simți trist fără motiv și cum îți schimbi obiceiurile dăunătoare printr-o modalitate originală și revoluționară de a-ți crește nivelul fericirii.
4. Oameni normali de Sally Rooney, roman ecranizat într-o mini serie pe HBO Max, scris cu o sensibilitate aparte, abordează tema relațiilor afective în contextul diferențelor de clasă și face o radiografie a dinamicii puterii care se instaurează între doi tineri din lumi diferite.
5. Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki, unul dintre bestsellerele de tradiție de la Curtea Veche, tradus în numeroase limbi, cartea ne dezvață despre ideea de a lucra pentru bani și ne arată cum să punem banii să lucreze pentru noi.
6. Învățătorii de grijă. Salvatorii de Alex Donovici, cu ilustrații de Leonid Gamarț, cea mai recentă carte din colecția „Poveștile Cristinei” spune povestea lui Bebe, un motănel care învață alături de Maria, micuța lui stăpână și prietenă, că mai presus decât lucrurile materiale, ceea ce ne face să ne simțim împliniți și fericiți este iubirea.
7. Inteligența emoțională de Daniel Goleman, un alt bestseller istoric al editurii, cartea lui Goleman a declanșat un efect de proporții în societatea occidentală: inteligența emoțională se studiază în centre de cercetare, se predă în şcoli şi în universităţi, competenţele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră.
8. Timp retrăit de Alex. Ștefănescu, cea mai recentă carte a criticului și istoricului literar e o colecție de crâmpeie de viață, amintiri depănate cu savoare de unul dintre cei mai cunoscuți și mai carismatici oameni de litere contemporani.
9. Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman, o colecție intimă de sfaturi, probleme şi soluţii pentru oricine își dorește o familie cu adevărat fericită; de la probabil cel mai cunoscut terapeut de cuplu din lume.
10. „Dragă, unde-s banii?” de Adrian Asoltanie, de asemenea recomandată și de noi aici. Un ghid de educație financiară în familie care te invită într-o călătorie spre echilibru și prosperitate în care vei descoperi un sistem de organizare cu șapte pași clari, care îți oferă soluții concrete pentru o relație corectă cu banii tăi.
Topul celor mai bine vândute cărți la Editura Curtea Veche Publishing
1. Super Pisicile Războinice. Profeția lui Stea Albastră, de Erin Hunter,

Este cel de-al doilea volum al acestei serii speciale dedicate unor personaje-cheie din seriile principale Pisicile Războinice. Fanii aventurilor pisicești au ocazia de a urmări parcursul plin de sacrificii al tinerei războinice. Acțiunea romanului nu afectează firul narativ din celelalte serii și este mult mai amplă decât cea dintr-un roman obișnuit.
2. Educație sexuală. Ghidul fetelor, de Michelle Hope, o carte importantă pentru societatea noastră despre care am scris aici.
Se adresează fetelor de peste 11 ani și adulților care le sunt alături în această călătorie pe alocuri înspăimântătoare, dar atât de fascinantă – adolescența. Conține peste 100 de răspunsuri sincere la (aproape toate) întrebările despre pubertate, adolescență și relații.
3. Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului, de Alanna Collen.
Volumul se bazează pe ultimele cercetări științifice care au revoluționat domeniul microbiologiei, demonstrând că pentru fiecare celulă din corpul uman există alte nouă celule intruse. Această colonie de microbi ne influențează greutatea, sistemul imunitar, sănătatea mintală și chiar alegerea unui partener de viață. Cartea britanicei Alanna Collen este scrisă într-un stil fluent, cu un limbaj ușor accesibil și, nu în ultimul rând, cu multă autoironie.
4. Istoria întunecată a Rusiei. Masacre, corupție și crime în Patria-Mamă, de Michael Kerrigan,
Înfățișează o istorie întunecată, marcată de tragedii, viclenii și brutalități săvârșite în numele puterii. Volumul se bucură de un format grafic de excepție, întrunind și calitățile unui album de colecție, datorită celor 180 de fotografii, picturi și ilustrații color care însoțesc textul.
5. Uimitoarea lume a bacteriilor, de Steve Mould,
Cartea îi ajută pe micii cititori să descopere modul senzațional în care microbii reușesc să mențină organismele și lumea în funcțiune. Vor afla cât de mult datorăm existenței bacteriilor și vor face cunoștință și cu amicele lor la fel de fascinante: virusurile, ciupercile, algele, arheele și protozoarele.
6. EKG. Tot ce trebuie să știi, de Malcolm S. Thaler, conține ilustrații color și un număr de peste 200 de electrocardiograme, care oferă o mai bună înțelegere a traseelor normale și anormale, scot în evidentă informațiile-cheie și înlesnesc asimilarea anumitor concepte și practici.
7. Jocul trecutului, de Cecelia Ahern,
Sabrina Boggs găsește printre lucrurile colecționate de tatăl ei un joc învăluit în mister. Acela este momentul în care i se dezvăluie un adevăr brutal, pe care nu l-ar fi bănuit niciodată, și are la dispoziție o singură zi pentru a dezlega misterele trecutului. O zi care îi schimbă destinul pentru totdeauna.
8. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, de Stephen R. Covey, o importantă carte a secolului XXI în domeniul afacerilor și o prezență constantă în topurile de vânzări ALL.
9. Succesul începe în copilărie, de Tovah P. Klein
Cartea este un ghid pentru dezvoltarea armonioasă a micuților între 2 și 5 ani care descifrează codul preșcolarului, dezvăluind ce pot face părinții pentru a-și ajuta micuții să devină copii și adulți împliniți.
10. Pachet Lumea lui Năsuc, de Cristina Gheorghiu și ilustrate de Florin Gheorghiu
Reunește cele șase volume din seriile Aventurile lui Năsuc și Prietenii lui Năsuc . Îmbinarea dintre situațiile năstrușnice și ilustrațiile fermecătoare le transformă într-o experiență de lectură amuzantă și educativă.
Topul celor mai vândute cărți la Editura Polirom:
- 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie, Elif Shafak

După ce inima încetează să-i mai bată, Leila Tequila – o prostituată agresată pe o stradă din Istanbul – descoperă că mintea ei se încăpăţânează să reziste încă puţin şi încă puţin… În cele 10 minute şi 38 de secunde care îi mai rămân înainte să se stingă de tot, creierul lucrează febril, rememorând episoade esenţiale din viaţa ei sau a celor cinci prieteni pe care şi i-a făcut în Istanbul.
2. Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative de Cristian Tudor Popescu
3. Memoriile unui urs polar de Yoko Tawada
4. 69 de Ryu Murakami
5. Viciu ascuns de Thomas Pynchon