SĂNĂTATE 4 cărți în vogă despre bunăstarea minții și a corpului

În satul bunicii, de pe malul Dunării, avem un prieten de vreo cincizeci și ceva de ani care ne ajută la treabă. Tot meșterind împreună, am observat că i s-a deteriorat serios vederea. Ne-am sfătuit între noi și i-am propus să mergem într-o zi în oraș, la o optică medicală, pentru consult și o pereche de ochelari, pe care să îi plătim noi (anticipam un refuz formal). S-a uitat mirat și a ezitat îndelung, tot invocând motive să nu meargă – chiar dacă recunoaște îl deranjează că nu mai vede. În satul aflat la 90 de kilometri de București râde lumea de tine, dacă porți ochelari, ne-a mărturisit. Ești considerat chior și implicit nevolnic. De altfel, orice deficiență medicală, oricât de mică, te retrogradează imediat într-o clasă de paria, în standardul social straniu al satului.

noriel.ro

Mai aproape de noi, în Capitala unde se zice că-s orășeni mai moderni și mai destupați la minte, cunoaștem cazuri, nu rare, de oameni educați care consideră că psihoterapia e o vrăjitorie și că psihologii sunt șarlatani puși pe făcut bani. Că bolile psihice sunt tabu și că tulburările emoționale sunt mofturi. Că ești slab, dacă nu te simți bine azi. Că tot ce trebuie să faci e să îți spui: sunt ok, trebuie să fiu puternic(ă).

Am descifrat în parte motivele pentru care există lacuna asta uriașă de educație și grijă de sănătatea proprie, după ce am citit și am scris despre minunatul tratat despre corp și minte al doctorului Gabor Mate. Distanța socială între medici și pacienți, frica de autoritate (extinsă bineînțeles și la halatele albe), politicile publice slabe, tarele familiale și comunitare – toate acestea explică unde ne aflăm azi. Într-un fel de purgatoriu al lipsei de comunicare dintre sistemul medical și pacienți, al încrederii paradoxale în “doctorul Google”, al obiceiurilor nesănătoase propagate inconștient și în masă. Al lipsei cvasitotale de preocupare pentru prevenirea problemelor de sănătate pe care le vedem peste tot în jurul nostru.

De asta sunt importante cărțile de sănătate apărute recent la noi și este bine că ele sunt printre cele mai vândute în librării, înseamnă că am început să căutăm conștient vindecarea. Am vrut ca acesta să fie un articol despre lecturile mele de dezvoltare personală din ultima vreme, dezvoltarea personală fiind o temă atât de prezentă în interesele multor cititori. Însă îmi dau seama că dezvoltarea personală începe cu sănătatea personală, așa că haideți să răsfoim patru titluri despre sănătatea minții.

chilipirul-zilei.ro/

Sănătatea creierului, pe înțelesul tuturor, de Alexandru Vlad Ciurea

Alexandru Vlad Ciurea – Sănătatea creierului, pe înțelesul tuturor

Omul care a efectuat de-a lungul carierei 23.000 de operații pe creier, doctorul Alexandru Vlad Ciurea mi-a atras atenția cu intervențiile reconfortante în media în perioada pandemiei. Pe o scenă publică dominată de influenceri de anxietate (adică, după propria mea definiție, persoane publice și experți ale căror cunoștințe și influență nu fac decât să adauge povară suplimentară la starea de neliniște și îngrijorare publică), doctorul Ciurea m-a impresionat prin calm, echilibru și sfaturi utile despre cum să ne păstrăm sănătatea mentală și buna dispoziție în vremuri extrem de dificile.

Intuiesc că Sănătatea creierului, pe înțelesul tuturor a apărut ca o perspectivă diferită, constructivă asupra discuției publice despre sănătate în general, din ultima perioadă. Este o lectură de popularizare care informează, clarifică și oferă soluții celor preocupați să afle mai multe despre cel mai misterios organ al ființei umane, creierul.

Avem neuroni suficienți pentru 300 de ani de viaţă. Dar ce facem cu acești neuroni? Și ce ne împiedică să fim atât de longevivi? Cum ne întreținem funcțiile creierului ca să avem o viață sănătoasă, împlinită și o judecată echilibrată? Cum funcționează efectiv creierul și ce putem face zi de zi pentru a-l păstra activ și sănătos? Autorul oferă o serie de răspunsuri  la întrebări de acest gen și demontează mituri, totul într-un limbaj  în care

“termenii medicali sunt omiși intenționat sau prezentați sub o formă asimilabilă”.

Dincolo de șirul de explicații și sfaturi de tipul “știați că” și “cum să”, cartea merită citită și pentru că dr. Ciurea evocă teme rareori abordate în dezbaterea pe teme de sănătate: capitole precum Știință și Credință sau Comunicarea cu pacientul sunt dedicate căutării unei perspective holistice asupra sănătății, în care vocația, umanitatea și smerenia devin standard obligatoriu dacă vrei să te ocupi cu meseria de a-i vindeca pe ceilalți.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

farmec.ro

Terapie 1 la 1 cu sinele tău, de Raluca Anton

Raluca Anton – Terapie 1 la 1 cu sinele tău

În România nu mergem la terapie, fiindcă unii dintre noi – posibil foarte mulți – desconsiderăm procesul și pe terapeuți. Acesta ar fi un prim motiv. Al doilea este disconfortul estimat. Știi că e posibil să afli ceea ce în adâncul tău știi deja – că greșești. Știi că vei fi răscolit și întors pe toate fețele tale văzute și nevăzute și eviți cât poți de mult, pentru că răscolirea înseamnă o invitație la schimbare. Puțini oameni primesc schimbarea cu brațele deschise. Mai degrabă să se schimbe lumea, nu noi, nu?

Al treilea motiv e obiectiv: e “scump” să faci terapie – presupune un efort financiar serios și pe termen lung. (Oare nu e mai “scump” prețul plătit atunci când neglijezi igiena, sănătatea și bunăstarea minții?) Cartea psihologului Raluca Anton beneficiază de elogii de la personalități recunoscute (Daniel David, președintele Asociației Psihologilor din România sau reputatul psiholog și autor Gaspar Gyorgy), dar valoarea ei stă mai ales într-o frază scrisă de unul dintre cititori:

“Recomand, costă o treime din prețul unei ședințe.”

Atât de simplu. Terapie 1 la 1 cu sinele tău merită citită pentru că doctorul Raluca Anton oferă un cap de pod pe drumul spre terapie pentru oamenii care nu au încercat această cale din neîncredere și din lipsa posibilităților financiare. Este o lectură de popularizare care oferă o serie de exerciții și metode pe care le poți încerca tu cu tine, în confortul de acasă, înainte să începi terapia.

Romanul Orbi, al Petronelei Rotar, este exemplul perfect (și încă unic, din ce știm noi) de literatură română care arată importanța griji pentru sănătatea psihică prin apelul la terapeuți profesioniști. Raluca Anton, pe de altă parte, ne ajută în Terapie 1 la 1 cu sinele tău să ne integrăm experiențele proprii, ideile cu care am crescut și ne-am maturizat într-o poveste de viață spusă corect și care, prin sinceritate și blândețe să ne îndrepte spre echilibru și vindecare.

cartepedia.ro

Alegerile care îți pot salva viața, de Mihail Pautov

Mihail Pautov – Alegerile care îți pot salva viața

Pare ușor de înțeles de ce e apreciată cartea chirurgului Mihail Pautov. Domnul arată ca George Clooney în serialul E.R., e carismatic și cool, invitat mereu pe la TV, are o familie frumoasă și e în vogă pe rețelele sociale. Ei bine, acestea nu sunt criteriile după care m-aș ghida ca să aleg o carte scrisă de cineva, așa că din nou am apelat la cititori ca să înțeleg de ce Alegerile care îți pot salva viața e o lectură utilă :

 “O carte pe înțelesul tuturor.”

“În sfârșit o carte scrisă de un medic care abordează sănătatea dintr-o perspectivă holistică.”

 “Chiar simt că a scris această carte cu drag pentru noi toți.”

“Te convinge mai ales prin puterea exemplului.”

sunt câteva dintre gândurile celor care au cumpărat acest volum.

Volumul e structurat minimal și foarte generic: autorul vorbește despre sănătatea mintală, sănătatea fizică, somn, relații și sex, sport și nutriție, explicând legăturile strânse pe care toate acestea le au cu sănătatea trupului.

Pare doar o inițiativă de popularizare, însă Mihail Pautov face prin cartea sa o punte autentică între medic și pacient. Deși e îmbrăcat în uniformă, cu halat și stetoscop, e degajat și prietenos, vorbește pe limba omului de rând și oferă sfaturi izvorâte nu doar din medicină, ci și din viața proprie. Iar asta e cheia: să ne gândim doar câți dintre apropiații noștri ar avea nevoie de un limbaj accesibil și prietenos pentru a conștientiza sfaturile de sănătate și avalanșa de sugestii “experte” cu care îi bombardăm.

Volumul are o utilitate și pentru colegii de breaslă: conferențiarii și docenții rugoși care ne privesc pe sub ochelari din înălțimea catedrelor și titlurilor academice au măcar o lecție de învățat de la medicul în teniși. Dacă vrei să educi pacientul, să discuți mai ușor cu el – să îți ușureze munca, să îl faci să te respecte așa cum o făcea înainte ca pandemia să dezbine cele două comunități – medici și pacienți, împrietenește-te cu el! De cele mai multe ori, e suficient să începi cu un zâmbet și cu o vorbă bună: “Mă cheamă Cutare și astăzi voi avea grijă de tine”.

answear.ro

Mitul normalității, de Gabor Mate

Gabor Mate – Mitul normalității

De când l-am citit prima oară pe Mate, am rămas cu această revelație că suferința și boala contemporane vin din dezechilibrul profund în care se găsesc corpul și mintea omului modern. Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică reprezintă o aprofundare și o continuare a cărții Când corpul spune nu, bestseller în România și în lume.

Gabor Mate spune niște lucruri simple, pentru care a fost atacat de mulți dintre colegii de breaslă: nu primim tratamente potrivite și pentru că sistemul medical a pierdut din vedere necesitatea de a evalua simultan trupul și creierul, semnalele fizice și cele emoționale, atunci când discutăm de sănătate. Ne îmbolnăvim pentru că nu mai ascultăm semnalele corpului și nu le mai ascultăm pentru că nu le mai putem înțelege.

Iar asta se întâmplă și deoarece s-a distorsionat cumva definiția “normalului” și a “normalității” în epoca noastră. Doctorul Mate oferă sute de exemple și studii într-o argumentație masivă în sprijinul ideii că sănătatea individului nu e doar o problemă personală, ci ține de relațiile pe care (nu) le întreținem și de societatea toxică care ne încarcă sistemul imunitar și ne subminează emoțional.

Ideile lui sunt revoluționare din punct de vedere teoretic (deși autorul arată că nu e nimic inovativ în abordarea pacientului ca tot unitar corp-minte) pentru medicina de secol 21, dar accesibile și publicului larg, fără expertiză în domeniu. Tocmai de aceea cărțile sale au succes și sunt binevenite în biblioteca oricui își dorește mens sana in corpore sano.

Alte articole Răsfoiala pe aceeași temă:

LANSARE Sănătatea creierului, pe înțelesul tuturor, doctor Vlad Ciurea

RECENZIE Când corpul spune nu, Gabor Mate

Gabor Mate vine în România

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: