RECENZIE Orașul fetelor, Elizabeth Gilbert

Ficțiune, roman de dragoste, feminitate

Evaluare: 4 din 5.

Orașul fetelor, de Elizabeth Gilbert, a fost cel mai bine vândut roman la Humanitas în 2019. Spune o poveste despre sexualitate, aventură și devenirea unei femei care traversează jumătatea unui secol și începutul următorului. Gilbert, care a dat lovitura cu volumele de memorii, creează încă o mostră de biografie captivantă – de data asta ficțională – dovedind și măiestria literară de a ne transporta în atmosfera New York-ului anilor 1940.

Sfidător când vine vorba de convenții, ușor scandalos pentru cititorii mai pudici, Orașul fetelor captivează prin exotismul personajelor, prin autenticitatea vocii eroinei principale, Vivian Morris și prin farmecul unei lumi de altădată.

libris.ro

Roman inițiatic despre o fată pe nume Vivian

Suntem în 1940. Vivian Morris, o tânără de 19 ani, e exmatriculată de la colegiul de fete după un an nu prea reușit. Părinții decid că o schimbare de peisaj o va readuce pe calea cea bună, așa că o trimit să locuiască o vreme cu mătușa Peg din New York.

Mătușa nemăritată care trăiește pe cont propriu și care le deschide calea în lume nepoților răzvrătiți e deja un tipar literar. Nu face excepție nici mătușa Peg, proprietara teatrului de revistă Lily Playhouse din Manhattan. Vivian face cunoștință aici cu lumea strălucitoare și amorală a artei și divertismentului, cu viața aventuroasă și libertină a tinerilor din metropolă, cu sexul, dragostea, scandalul și viața trăită la maxim.

Spun că e un roman inițiatic, deoarece protagonista rememorează întâmplările din tinerețe la multe decenii după ce s-au petrecut. Suntem alături de Vivian, de la fata inocentă din provincie la tânăra femeie zbuciumată între relații pasagere și o iubire neîmplinită. Și o însoțim pe mai departe la maturitate și mai târziu, ca să culegem alături de ea concluziile unei vieți întregi.

perfect-tour.ro

O femeie în trei acte

Vivian la tinerețe e o tânără zvăpăiată și imatură cu care te poți identifica sau nu, pe care poți s-o înțelegi sau s-o judeci rapid. Aventurile ei pătimașe descriu de fapt căutarea apropierii și dragostei de care a fost privată ori sfidarea unei familii conservatoare în ale cărei tipare nu s-a regăsit niciodată.

Pe fundalul – strălucit pus în literatură – al unei companii de teatru care abundă de personaje puternice, idei și intrigi captivante, Vivian se aruncă în tot felul de complicații amoroase și ajunge să stârnească un scandal imens. Nu divulg detalii, dar dacă acesta ar fi al doilea act al maturizării lui Vivian, probabil este și cel în care i-am pune etichete sau i-am lua partea, am decide să o acceptăm sau să o renegăm definitiv.

Fiindcă – nu-i așa? – facem asta mai mereu cu poveștile de viață ale celor din jurul nostru. Dăm repede verdicte, avem principiile la noi și suntem mereu gata pentru o (pre)judecată rapidă. Uităm că de fapt viața omului e uneori o sumă de multe greșeli și câteva miracole pe parcurs, că nu suntem mai breji unii decât alții și că să trăiești împlinit e o artă a încercărilor și nu un manual pe care să-l tocești.

Autoarea o expune intenționat pe eroină, ne arată erorile care o fac vulnerabilă, slabă, demnă de dispreț pe alocuri. Nu-i caută scuze, nu o pune într-o lumină mai favorabilă și nici nu ne îndeamnă să o socotim în vreun fel. Dar la sfârșit, ai putea să te întrebi, de ce simți ceea ce simți pentru acest personaj? Pentru că e o copilă imatură? Pentru că face greșeli? Pentru că e femeie? Pentru că e…om ca mine și ca tine? E un mod foarte subtil de a ne îndruma către povestea cu bârna din ochiul propriu versus paiul din ochiul celuilalt.

Vivian cea în vârstă vorbește cu serenitate și împăcare despre peripețiile din  tinerețe și despre cursul vieții ei la maturitate. Înțelegem că o existență trăită cu adevărat n-are cum să nu adune nostalgii și unele regrete, dar că e preferabilă unei vieți terne dictate de alții.  Că poți să te împlinești ca om și dacă ai ratat de multe ori în viață și că la final contează călătoria în sine și nu faptul că drumul a avut multe ocolișuri.

Biografia autoarei – un drum dificil spre împlinirea profesională, două căsătorii, o relație cu o altă femeie și numeroase legături de scurtă durată, așadar o existență tumultoasă și plină de căutări e sursa unora dintre temele explorate în roman. Orașul fetelor e un divertisment plăcut (cred că pentru ambele genuri, nu aș eticheta-o drept carte “pentru femei”), cu posibilitatea să te atragă chiar în a-ți revizita perspectivele despre tinerețe, feminitate, maturizare.

farmec.ro

Alte cărți de Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert a scris trei volume autobiografice, trei romane și o colecție de povestiri. A devenit celebră cu Mănâncă, roagă-te, iubește, cartea de memorii vândută în peste 40 de milioane de exemplare și ecranizată într-o superproducție la Hollywood. Eat, pray, love (titlul original al cărții) ne face părtași la călătoria inițiatică a autoarei în căutarea echilibrului și dragostei, la capătul lumii.

În română s-a publicat și continuarea memoriilor sale Și am spus da. O poveste de iubire sau volumul Lecții de magie, o carte de dezvoltare personală dedicată cultivării creativității, în stilul inconfundabil pe care l-au apreciat cei care i-au urmărit conferințele publice de pe platforma TED.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: