ȘTIRI “Oameni mari”, debutul Mariei Orban, selectat la Festivalul Primului Roman Chambéry

Oameni mari, romanul de debut al scriitoarei Maria Orban, publicat spre sfârșitul anului 2020, în colecția n’autor a editurii Nemira, este cartea românească a anului trecut selectată la Festival du Premier Roman de Chambéry.

În fiecare an, reprezentanții festivalului selectează câte un debut din literaturile contemporane franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă și română și invită cei șase autori europeni să-și cunoască cititorii și publicul în Chambéry. Printre scriitori invitați de-a lungul timpului, cu primele lor romane, se numără Mathias Énard, David Foenkinos, Michel Houellebecq și Amélie Nothomb.

Ediția din 2022 a Festivalului Primului Roman Chambéry va avea loc între 12 și 22 mai, iar Maria Orban va fi prezentă la eveniment între 20 și 22 mai.

„Mă onorează și mă bucură selecția romanului Oameni mari la Chambéry, e o șansă de a i se deschide (și) un alt drum, de a întâlni cititori și din alt spațiu. Așa că abia aștept întâlnirile cu publicul de la Festival du Premier Roman. Le mulțumesc celor care au ales Oamenii mei, dar și editurii Nemira și editoarei cărții, Eli Bădică, n-aș fi găsit echipă mai generoasă și mai puternică.” (Maria Orban)

Săptămâna aceasta va apărea ediția a doua a romanului, revizuită, cu o copertă nouă, marca Adnan Vasile, și cu însemnele Festival du Premier Roman de Chambéry.

libris.ro

Despre romanul Oameni mari

Brașov. Seară. O casă. O femeie în cadă. Moby în boxe. Calm. Un bărbat intră în cadru. Spune: Nu mai pot. Momentul zero rulează repetitiv în mintea Rucsandrei Radu, o profesoară de română de 36 de ani, moment care a șters cu buretele întregul viitor imaginat. În cele 24 de ore rămase până la semnarea actelor de divorț, naratoarea își analizează viața – traumele, alegerile, despărțirile și eșecurile neasumate – și se luptă cu angoasele personale și cu fantomele trecutului, cu ideile preconcepute și cu percepțiile sociale moștenite. Cum mergi mai departe când totul pare pierdut?

„Romanul Mariei Orban începe ca un film, în care se aude, de la început, un cântec: Porcelain (Moby) – deloc întâmplător ales. Pe fondul unui sound liniștitor, se vorbește acolo despre o despărțire între doi oameni care au fost cândva îndrăgostiți unul de altul și despre ce înseamnă ca, sub o aparentă serenitate, să-ți ieși, de fapt, din minți (I’m going out of my mind, spune Moby). În Oameni mari, suferința despărțirii nu e deloc patetică și violentă (ca-n romanele de altădată!), ci subtil cotropitoare, ca un anestezic. O carte despre redescoperirea lumii prin descoperirea vulnerabilității și a singurătății care, paradoxal, se pot răsturna într-o iluminatoare regăsire de sine. Nu doar un roman «de dragoste» (cum s-ar spune), ci un roman frumos despre particulara sensibilitate a generației milenialilor.” (Simona Popescu)

Oameni mari este o carte despre maturizare, despre proiecții și despre călătoriile interioare. Despre asumarea eșecurilor pentru a face un pas înainte. Despre a te accepta. Oameni mari poate deveni cartea unei generații. O generație în derivă, într-o permanentă tranziție. O generație sufocată de tipare, de traume și de abuzuri. O generație care își caută constant reperele, echilibrul și normalul. Generația 30+, căreia Maria Orban îi dă voce prin Rucsandra Radu, protagonista romanului.” (Eli Bădică)

Despre autoare

Maria Orban (1978, Brașov) a debutat în volumul colectiv de proză Junii 03, îngrijit de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina. A publicat textul Zoom în Ziua gândacului de bucătărie (2016), antologie coordonată de Mihai Ignat. A semnat diferite articole și texte de proză scurtă în revistele Interval, Vatra, Tiuk!, Literomania, LiterNet, Cosmopolitan, Bazaar, Revista de Povestiri și Iocan

În 2021 a câștigat concursul de scenarii Write a screenplay for (WSF)…/Scrie un scenariu pentru…, organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, cu scenariul Timp de expunere limitat.

Oameni mari este debutul său în proză în volum individual, nominalizat în 2021 la Premiile „Sofia Nădejde” și selectat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2022.

Despre festival

Festival du Premier Roman de Chambéry aduce împreună scriitori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli și români. Evenimentul încurajează explorarea lumilor autorilor invitați prin spectacole, expoziții, întâlniri, dezbateri. Este un festival cu o mulțime de fațete, literar, dar mai ales artistic și cultural: cuvintele se aud, se schimbă, se scriu, se dansează; poveștile prind viață prin experiențe inovatoare. 

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: