INEDIT Manuscris unicat de Charlotte Brontë, creatoarea îndrăgitei “Jane Eyre”, estimat la 1,25 milioane de dolari

A Book of Ryhmes (sic) by Charlotte Brontë, Sold by Nobody, and Printed by Herself” (“O carte de rime, Vândută de Nimeni, Tipărită de Sine”) este titlul manuscrisului datat la 1829. Cărticica scrisă de mână pe hârtie maro are 15 pagini, a fost cusută manual, probabil de către autoare și cuprinde o colecţie de zece poeme niciodată publicate.

Cartea minusculă a fost vândută ultima oară la New York, în 1916, pentru 520 de dolari la acea vreme.

libris.ro

Cartea ascunsă într-o carte

Manuscrisul a reapărut joi la Târgul Internaţional de Carte Veche de la New York. De data aceasta, a fost evaluată de experți la 1,25 milioane de dolari, pentru proprietarul care și-a păstrat anonimatul.

„O vindem în numele unui proprietar privat care a găsit-o într-un plic ascuns într-o carte. Şi a supravieţuit doar pentru că a fost introdusă într-o carte”, a declarat pentru AFP un reprezentant al James Cummins Bookseller, Henry Wesselss.

Se estimează că peste douăzeci de cărți în miniatură create de autoarea romanului „Jane Eyre” sunt deținute de persoane private. Despre „A Book of Ryhmes” nu se fac speculații referitoare la autenticitate, deoarece cărticica este menţionată într-o biografie a lui Brontë publicată în 1857, la doi ani după moartea scriitoarei.

lensa.ro

Crescută într-o relativă izolare în Yorkshire, Anglia, Charlotte Brontë, surorile şi fratele ei s-au distrat în copilărie scriind poveşti. Acum, câteva dintre romanele scrise de surorile Brontë sunt considerate clasice ale literaturii engleze – „Jane Eyre” pentru Charlotte, „La răscruce de vânturi” pentru Emily sau „Necunoscuta de la Wildfell Hall” pentru Anne. La fel ca multe scriitoare ale vremii, ele şi-au publicat în primă fază scrierile sub pseudonime masculine.

Volumele în miniatură, create de surori ca accesorii distractive, au fost păstrate în familie până în anii 1890, când valoarea lor a crescut, o dată cu popularitatea autoarelor și au început să fie vândute colecţionarilor din Marea Britanie şi America.

În noiembrie 2019, un manuscris în miniatură de Charlotte Brontë s-a vândut pentru 844.000 de dolari. În decembrie anul trecut, bibliotecile şi muzeele britanice au achiziţionat o colecţie de cărţi şi manuscrise, inclusiv şapte miniaturi de Charlotte pentru 19,5 milioane de dolari.

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: