Cărţi bine documentate, de istorie, cu pilde şi vorbe de duh asiatice, despre cunoaştere sau despre călătorii neobişnuite, basme sau poveşti pentru copii fericiţi sunt câteva recomandări ale editurii Humanitas pentru ultima lună de vară. Scriitorii acestor volume sunt: Heather Dune Macadam, Cristian Preda, Ştefan Liiceanu, Adriana Ştefan, Eric-Emmanuel Schmitt, Francesc Miralles şi Yongey Mingyur Rinpoch.
Non – ficțiune
În Colecţia Istorie, Humanitas propune una dintre cele mai puternice cărţi, „Cele 999 de la Auschwitz. Povestea primelor femei trimise în lagărul morţii” de Heather Dune Macadam. Deşi nu este o lectură comodă, cartea este o lecţie „despre puterea de a supravieţui în condiţii înfiorătoare”. Cartea reconstituie contextul istoric al deportărilor din Slovacia, viaţa comunităţilor evreieşti de dinaintea războiului, înăsprirea persecuţiilor şi inocenţa familiilor ce-şi pregăteau fiicele pentru deportare la Auschwitz. Daily Express o numeşte: „o contribuţie importantă la literatura Holocaustului şi la istoria femeii”.

“Robul succesului. Viaţa politică a lui Victor Eftimiu sub şase constituţii”, de Cristian Preda, prezintă cititorilor biografia scriitorului Victor Eftimiu. Povestea unui om de succes în toate epocile trăite, născut ca supus al sultanului Abdul-Hamid II și care a murit în România lui Nicolae Ceauşescu.
„Îndrăgostit de lume”, despre călătoria pe tărâmurile dintre viaţă şi moarte, scrisă de Yongey Mingyur Rinpoche cu Helen Tworkov, este confesiunea sinceră a unui călugăr buddhist care alege să renunţe la statut şi la confortul unei vieţi privilegiate, pentru a se pune la încercare trăind de azi pe mâine ca cerşetor, după străvechea tradiţie indiană a yoghinilor rătăcitori. Despre cum putem transforma dificultăţile în şanse şi cum îndepărtarea de apropiaţi ne poate apropia de ceea ce suntem cu adevărat.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Ştefan Liiceanu a ales, în „Arcaşul fără arc”, poveşti, pilde şi vorbe de duh din China, Japonia şi Coreea. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu universul atât de special şi profund al Asiei este o iniţiere, iar pentru cei pasionaţi – o culegere rafinată de poveşti grupate pe teme: natura umană, umor, budism zen, fabule şi maxime.

„Athénée Palace” de R. G. Waldeck este un reportaj viu ca un roman despre dramaticul an 1940 în România, scris la cald de corespondenta săptămânalului american Newsweek la Bucureşti, publicat succesiv în SUA şi Marea Britanie. Povestea reconstruieşte un Bucureşti din alte vremi, frământat de evenimente politice contradictorii şi imprevizibile, dar capabil încă să le privească cu scepticism şi ironie, un Bucureşti devenit placa turnantă a serviciilor secrete europene şi teritoriul de experimentare a noii ordini economice naziste. Pe coperta cărţii este o fotografie de Willy Pragher cu Calea Victoriei la Athénée Palace din iunie 1941.
Recomandări Humanitas Junior
„Pisoiul care se temea de orice”, prima carte pentru copii de Éric-Emmanuel Schmitt, îi învaţă pe cei mici concepte-cheie precum curajul, libertatea, respectul. Pisoiul Fortunio este foarte nefericit. Spre deosebire de fratele său, Charly, el nu poate nici să sară de pe acoperiș, nici să facă echilibristică. Îi este frică de orice. Dar bufnița Minerva, cea mai înțeleaptă dintre animalele pădurii, îi pune câteva întrebări care îl vor face să gândească cu mintea lui, să capete încredere în sine și să-și înfrunte temerile.
În aceeaşi colecţie, o carte ce reprezintă un ghid pentru părinţi şi educatori, „Poveşti pentru copii fericiţi”, scrisă de Alex Rovira şi Francesc Miralles, cu ilustraţii de Albert Asensio, include 35 de istorioare despre valorile care cultivă fericirea.
„Ikigai. Cum să îţi găseşti drumul în viaţă“ de Héctor García şi Francesc Miralles, propune tinerilor cititori cu vârste între 10-12 ani să-şi descopere pasiunile şi să-şi găsească propriul drum. Autorii îi încurajează pe cititori să se cunoască mai bine şi să înţeleagă cum şi-ar putea fructifica punctele forte, pasiunile şi aptitudinile în următorii ani de studiu, în viitoarea profesie ori în relaţiile cu ceilalţi.

„Poveşti pe nerăsuflate” de Adriana Ştefan, cu ilustraţii de Daniela Olaru, este o carte cu eroi care le seamănă celor mici care au 6-9 ani. O lume colorată, plină de mister, cu aventuri cu final neaşteptat.