EXPOZIȚIE ÎN PREMIERĂ Obiecte rare ale istoriei României prezentate exclusiv la Hanul Gabroveni

Peste 350 de hărţi, cărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria și cultura românilor sunt expuse, în această toamnă, în exclusivitate, la ARCUB – Hanul Gabroveni într-unul din cele mai originale și ambițioase proiecte expoziţionale private din ţara noastră.

lensa.ro

De la Țepeș la Brâncuși, cinci secole de cultură românească

Organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc” prezintă, în perioada 16 septembrie – 22 octombrie 2022, o selecţie amplă de obiecte unicat din colecţiile Emilian Radu, în spaţiile expoziţionale de la parterul şi subsolul Hanului Gabroveni.

Expoziţia ilustrează istoria, cultura și „romanitatea românilor” de-a lungul ultimelor cinci secole (sfârșitul secolului al XV-lea – începul secolului al XX-lea) în forme originale şi inedite. Între exponate se află

  • o hartă a Daciei din secolul 15,
  • o gravură din secolul 15 cu portretul lui Vlad Ţepeş sub titlul „Hystoria Dracole Wayda”,
  • prima carte tipărită în Moldova în limba română,
  • hrisoave de secol 17 cu semnătura în cerneală fero-galică a lui Matei Basarab, domnitorul Ţării Româneşti sau cu sigiliul cancelariei lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei,
  • documente cu frontispicii şi cărţi vechi în alfabet chirilic sau latin,
  • un document de la 1863 ce poartă semnătura olografă a lui Alexandru Ioan Cuza
  • o versiune desenată a lucrării „Eva” a lui Constantin Brâncuși.

Obiectele prezentate în expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc” fac parte din colecţiile Emilian Radu, unul dintre cei mai renumiţi şi pasionaţi colecţionari români de artă şi de obiecte încărcate de istorie și cultură. Printre cele peste 350 de exponate se află piese unicat și inedite care vor fi expuse pentru prima dată public sau care nu se regăsesc în colecţiile muzeelor din România.

farmec.ro

„De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” are loc în contextul extins al celebrării celor 100 de ani de la încoronarea la Alba Iulia a cuplului regal al României Mari, Ferdinand I şi Maria, şi marchează, astfel,recunoaşterea unităţii românilor în spaţiul lor istoric, prin prezentarea, în exclusivitate, a unor obiecte de colecţie inedite,despre istoria medievală şi modernă, cultura şi literatura veche, precum şi imaginea românilor şi a vecinilor săi. Demersul expoziţional are la bază o lungă perioadă de documentare şi expertiză a bunurilor culturale expuse, de o mare valoare istorică şi patrimonială.

Expoziţia poate fi vizitată la ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Bolţilor, Sala Atelier, Sala Arcelor, Sala Cafenea) în perioada 16 septembrie – 22 octombrie 2022, în intervalul orar 12.00-20.00. În fiecare zi de luni din această perioadă expoziția va fi închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

top-shop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: