ARTE Teatru, muzică și filme recomandate de Răsfoiala în septembrie 2022

În luna septembrie avem câteva piese de teatru supriză (după volume de Ana Maria Sandu, Marian Godină  și Tennessee Williams), dar și o ofertă interesantă de care nu știu cum de n-am aflat până acum: abonament la teatru online, zece reprezentații pe lună de la Teatrul Național Radu Stanca – Sibiu, cu numai 49 de lei.

Festivalurile continuă și toamna, luna aceasta avem muzică, dans și atmosferă eclectică la Balkanik! Festival. Iar Festivalul SoNoRo, una dintre cele mai elaborate evenimente de muzică clasică de la noi, găzduiește la București și la Cluj o suită de reprezentații de-a lungul a două săptămâni de concerte. În fine, Damian Drăghici s-a întors și el de curând de la un festival (Untold) și ne invită la “Meditații Lăutărești”, la ceas de seară în grădină.

Filme la care să mergem avem, evident, în fiecare zi din septembrie. Am ales trei titluri: Balaur, un film “tare” românesc, despre idila dintre o profesoară de religie și un elev; Ticket to Paradise, o comedie ce promite succes de box office și îi reunește pe ecran pe George Clooney și Julia Roberts; și Out Stealing Horses, un film norvegian cu imagine spectaculoasă, ecranizat după o celebră carte de Per Petterson.

La treabă, iubitori de (c)arte!

Teatru

Flash-uri din sens opus (după o carte de Marian Godină)

Teatru – Flash-uri din sens opus

Marian Godină nu scrie doar amenzi rutiere, ci și cărți cu priză la public, iar acum aveți ocazia să vedeți prima piesă de teatru inspirată din volumul omonim al (probabil) celui mai celebru polițist de la noi. Flash-uri din sens opus promite “cea mai bună comedie cu și despre polițiști”. Momentele de umor cu figuri stereotip din societatea românească, dar și o privire indiscretă în interiorul poliției române compun scene captivante, într-un limbaj nefiltrat și autentic, o adevărată oglindă a societății în care trăim. Talentul de povestitor al lui Marian Godină va fi pus în scenă într-o distribuție cu: Petre Cișmigiu, Florin Georgescu, Eduard Bot, Robert Topor, Adrian Pantelimon, Taylan Ozulusal, Sebastian Cîrstian.

Date: Vineri, 9 septembrie, ora 20 & Vineri, 23 septembrie, ora 20

Locația: FF Theatre, Centrul Vechi, București

Preț bilet: 50 RON

Un tramvai numit dorință (de Tennessee Williams)

Teatru – Un tramvai numit dorință

Iubitorii de teatru hunedoreni, și nu doar ei, au ocazia unei întâlniri cu opera lui Tennessee Williams, la Teatrul de Artă din Deva. Conflictul dintre fata prețioasă de la oraș și tânărul muncitor imigrant – portretizați în această piesă  care i-a adus premiul Pulitzer lui Williams – au fost sursa unui film și a nenumărate reprezentații de teatru pe tot globul.

Piesa de la Deva este regizată de Eugen Pădureanu, care și joacă alături de nume precum Gianina Iconaru, Diana Rotaru sau Ștefan Abrudan. Dacă nu aveți cum să ajungeți la Deva la teatru, puteți citi piesa în volumul apărut la editura Art (care are și o colecție de autor Tennessee Williams). Pariul meu: piese precum acestea vă vor atrage să citiți (mai mult) teatru.

Data: Vineri, 23 septembrie, ora 19

Locația: Teatrul de Artă Deva

Preț bilet: 20 RON

Fata din casa vagon (după un roman de Ana Maria Sandu)

Teatru – Fata din casa vagon

Când am citit-o pe Ana Maria Sandu, am avut senzația că am întâlnit o Isabel Allende de România. Fata din casa vagon, romanul ei din 2006, spune poveștile fiicei, mamei și bunicii care vor să evadeze din constrângerile casei vagon. O copilărie trăită la finele regimului comunist, un univers populat cu jocuri imaginare, candoare și legătura indestructibilă dintre femeile trăind în trei generații, oferă o narațiune dulce-amară, o privire nostalgică ce călătorește din trecut în prezent.

Cartea scrisă de Ana Maria Sandu este sursa de inspirație pentru acest spectacol creat și pus în scenă de artistele Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna.

Data: Joi, 29 septembrie, ora 19

Locația: Teatrul de Artă, București

Preț bilet: 50 RON

Bonus: Abonament Online Scena Digitală

TNRS – Scena Digitală

Nu închei recomandările de teatru de luna asta fără să amintesc de o descoperire pe care tocmai am făcut-o: Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu oferă prin Scena Digitală abonamente la o selecție din reprezentațiile sale. Un abonament costă 49 de lei, e valabil o lună și vă permite să vedeți online 10 piese de teatru.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Muzică

Balkanik! Festival

Balkanik! Festival

Între 9 și 11 septembrie, în Grădina Uranus din București, iubitorii genului “world music” se vor bucura de a noua ediție a festivalului Balkanik!, dedicat armoniilor muzicale din sud-estul Europei (și nu numai). Artiștii de pe afișul acestui an ne invită nu doar la muzică și dans, ci și la o adevărată călătorie în culturile Balcanilor. Inflexiuni folclorice, instrumente muzicale dispărute sau cvasi-necunoscute publicului român și ritmuri dintre cele mai surprinzătoare  – este atmosfera cu care Balkanik! și-a obișnuit vizitatorii.

Pe scena Balkanik! Festival vor concerta: Onuka (Ucraina), Baba Zula (Turcia), Orange Blossom (Franța), Bubliczki (Polonia), Meszecsinka (Ungaria), Taraf Flamenco (România – Argentina), Surorile Osoianu (Republica Moldova), Arsen Petrosyan Quartet (Armenia), Iarba Fiarelor (România), Oriental Session (Radu Varga, Cosmo & Sfichy – România).

Puteți opta pentru bilete de o zi sau pentru pentru toate cele trei zile de festival.

Date: 9-11 septembrie 2022

Locație: Grădina Uranus, București

Preț bilet: 125 RON (trei zile), 75 RON (1 zi)

Iată câteva mostre din muzica ce se va asculta la Balkanik! Festival anul acesta:

Onuka:

Meszecsinska:

Iarba Fiarelor:

Festivalul SoNoRo

SoNoRo Festival

Festivalul de muzică clasică SoNoRo 2022 va avea loc în perioada 16 septembrie – 2 octombrie în 15 locații din București și Cluj. Ediția din acest an are ca temă Orient Express, inspirată din călătoriile luxoase cu trenul din perioada Belle Époque.

“Când spun Orient Express mă gândesc la eleganță, rafinament, lux, mister, o viață aventuroasă și călătorii exotice, dar și la traversarea cu ușurință a granițelor, la un vehicul magic în care se întâlnesc oameni din toate colțurile lumii, se intersectează povești și secrete, se întrepătrund destine, chiar dacă numai pentru un timp scurt. Este un festival și o temă pentru aristocrații spiritului, iar vehiculul este, în cazul nostru, muzica.”

Răzvan Popovici, Director executiv SoNoRo Festival

Serile muzicale din cadrul SoNoRo Orient Express vor reuni zeci de artiști din toată Europa și muzica a numeroși compozitori celebri sau cunoscuți doar în cercurile mai restrânse ale melomanilor. Programul complet se găsește AICI.

Date: 16 septembrie – 2 octombrie

Locații: București, Cluj, 15 săli și locații de concerte

Prețuri bilete: în funcție de evenimentul ales (vezi lista de prețuri în link-ul de mai jos), cu reducere 50% pentru studenți și pensionari.

Damian Drăghici – Meditații Lăutărești

Damian Drăghici – Meditații Lăutărești

După prestația care a umplut stadionul la ediția Untold din acest an, artistul Damian Drăghici revine cu un concept nou: muzică veche lăutărească interpretată în aranjamente orchestrale și instrumentale inedite. Damian Drăghici (voce, nai și cajon)  va fi acompaniat de un cvartet instrumental format din: Aurel Gheorghe (pian), Mugur Borcea (vioară), Păncirel Costandache (trompetă) și Adrian Flautistul (contrabas).

Damian Drăghici spune despre acest proiect că este…

„… jazz-ul nostru românesc așa cum bebop-ul este muzica lăutărească a americanilor. Respect robilor lăutari care urlau și plângeau de durere fără ca ei să fie conștienți că bocetul lor va fi apreciat și iubit după sute de ani.”

Data: Sâmbătă, 17 septembrie 2022, ora 20.30

Locație: Grădina cu filme CREART, București

Preț bilet: 60 RON (+taxe)

top-shop.ro

Film

Balaur (România / Germania / Serbia, 2021)

Filmul lui Octav Chelaru, Balaur, are la bază povestea reală a unei legături amoroase între o profesoară de religie și unul dintre elevii săi. Ecaterina, soție de preot, începe involuntar o relație cu Iuliu, un adolescent cu un trecut tumultuos. Ceea ce urmează să se întâmple nu e doar o criză de credință. Din distribuție fac parte Mălina Manovici, Alexandru Papadopol, Sergiu Smerea, dar și Richard Bovnocki. Pentru cel din urmă mi-am dorit să văd filmul, l-am văzut pe Richard Bovnocki în câteva piese de teatru și mi se pare un actor de un talent deosebit.

Date: 9, 10, 11, 17 septembrie (vezi detalii în link “Cumpără bilet”)

Locații: București, Cluj  (vezi detalii în link “Cumpără bilet”)

Preț bilet: 15 – 20 RON (în funcție de locație)

Trailer Balaur:

Ticket to Paradise (S.U.A, 2022)

Ce credeți că mai fac George Clooney și Julia Roberts? Ei bine, tocmai au jucat într-un nou film, Ticket to Paradise. Da, e un film ușurel, de văzut cu familia la mall, dar cine poate rezista acestui duo? În pelicula ce urmează a fi lansată curând la nivel internațional, cei doi joacă rolul unui cuplu divorțat (care se urăsc până la un nivel comic) care își urmează fiica în Bali. Singurul lor obiectiv este să-și împiedice fiica de 25 de ani (jucată de Kaitlyn Dever) să facă aceeași greșeală pe care ei cred că au făcut-o în urmă cu mulți ani.

Date: 11, 17 și 18 septembrie 2022

Locații: Centrul multifuncțional Jean Constantin, Constanța / Cinema Elvire Popesco, București

Preț bilet: 20 RON

Trailer Ticket to Paradise:

Out Stealing Horses (Norvegia, 2019)

Suntem în 1999. Trond are 67 de ani și s-a retras într-un loc izolat la țară, unde are de gând să treacă în noul mileniu în perfectă solitudine. Într-o zi însă, Trond se întâlnește cu unul dintre puținii săi vecini. El își dă seama că bărbatul din fața lui e cel pe care l-a cunoscut în urmă cu mulți ani, în vara lui 1948. Anul în care viața lui Trond a fost dată peste cap. Vara petrecută cu tatăl său înainte ca acesta să-l trădeze; vara în care Trond a devenit bărbat; vara în care a întâlnit femeia pe care a dorit-o mereu.

Acest film scandinav cu o imagine picturală și celebrul actor Stellan Skarsgard în rol principal, este inspirat de cartea lui Per Petterson. Romanul Out Stealing Horses a fost bestseller internațional și una dintre cele mai bune zece cărți ale anului 2007, conform publicației The New York Times.

Data: Sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 15

Locație: Cinema Elvire Popesco, București

Preț bilet: 20 RON

Trailer Out Stealing Horses

lensa.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: