Efectele crizei economice globale se fac simțite pretutindeni, influențând calitatea vieții fiecăruia dintre noi, indiferent unde trăim, dar mai ales șansa la educație a copiilor. Dublarea prețurilor cărților îi determină pe părinții fără posibilități din Anglia să renunțe la ele, în favoarea altor necesități, scrie The Guardian.
Un sondaj recent arată că jumătate (51%) dintre părinții englezi consideră că în această perioadă cărțile au ajuns să fie prea scumpe.
Scădere semnificativă a numărului de copii care dețin cărți proprii
Potrivit unui raport al National Literacy Trust (Agenția Națională pentru Alfabetizare), aproape 1 din 5 copii din Anglia cu vârsta între 5 – 8 ani nu are nicio carte acasă. Procentul copiilor din această grupă de vârstă care nu dețin cărți a crescut cu 1,9% față de anul pandemiei și se află acum la cel mai ridicat nivel din 2019.
Creșterea prețurilor este invocată ca fiind motivul cheie pentru această situație. Majoritatea respondenților (87%) spun că au mai puțini bani, iar 64% că suma de bani pe care o au la dispoziție pentru a cumpăra cărți pentru copiii lor a scăzut. Puțin peste jumătate (51%) spun despre cărți că sunt efectiv prea scumpe.
“Deținerea de cărți este esențială pentru a încuraja copiii să aibă obiceiuri regulate de lectură și pentru a crește nivelul de alfabetizare”, a declarat Jonathan Douglas, director executiv al National Literacy Trust.
„Un nivel scăzut de alfabetizare te poate împiedica să mergi la școală, te poate bloca pe piața muncii, îți poate afecta sănătatea fizică și mentală și chiar speranța de viață”.
Raportul prezintă concluziile sondajului anual al National Literacy Trust, care analizează angajamentul copiilor mici în ceea ce privește lectura și accesul la materiale de lectură. Jumătate dintre copiii chestionați au declarat că citesc zilnic, iar unul din 13 a spus că nu citește niciodată.
Care e situația accesului la carte al copiilor în România?
Din datele publicate recent de Fundația World Vision România reiese că, și în România, accesul preșcolarilor și școlarilor la cărți și rechizite este inegal, iar numărul familiilor și copiilor vulnerabili continuă să crească. Firește, efectul imediat este creșterea numărului de copii care sunt analfabeți funcțional.
România este pe primele locuri în Uniunea Europeană la toate formele de analfabetism-funcțional analizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică: literație, matematică și științe. În ultimii ani, România nu a făcut progrese semnificative, ci dimpotrivă, situația s-a agravat în privința abilităților de citire și înțelegere a unui text. Dacă în 2018, 40.8% dintre copii nu înțelegeau textele citite, în prima jumătate a anului 42% dintre copii nu reușesc să le înţeleagă, arată rezultatele unei testări naționale.
- 4 din 10 comune n-au nicio bibliotecă, iar 6 din 10 şcoli de la sate n-au bibliotecă şcolară;
- 28% dintre copiii de la sate spun că niciodată sau doar uneori familiile le cumpără cărțile și rechizitele de care au nevoie.
- 35% dintre adolescenții de la sate spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală;
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Cum putem schimba cifrele?
Dincolo de legile educației, a căror elaborare a creat un scandal național, stă în puterea fiecărui cititor care își permite cărți să schimbe aceste cifre pentru copiii din România. Înainte ca prea mulți din ei să piardă șansa la educație și bunăstare.
Campania “Dăm aripi educației”, organizată de Fundația World Vision România își propune ca, în acest an, să ajungă cu cărți și rechizite la peste 10.000 de copiii și 500 de profesori din comunitățile vulnerabile din: București, Ilfov, Constanța, Ialomița, Satu-Mare, Piatra-Neamţ, Mureş, Sibiu, Brăila, Galaţi, Timiș, Dolj, Gorj și Cluj.
Toți cei care doresc să doneze cărți (noi sau second-hand, dar în stare bună) sau rechizite (noi) sunt așteptați până pe 21 septembrie în următoarele locații: Mega Mall București, Shopping City Timișoara, Shopping City Piatra Neamț, Brăila Mall, Shopping City Buzău, Shopping City Târgu Mureș, Promenada Sibiu, Shopping City Satu Mare, Shopping City Târgu Jiu și City Park Constanța.
Cei care nu pot participa la evenimente, pot ajuta copiii din proiectele fundației cu 4 euro/lună prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA.