10 CITATE Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius

Aruncă-te în dezordine, o, suflete, aruncă-te! Nu vei mai avea ocazia să te bucuri de prețuire; viața este foarte scurtă pentru fiecare, iar a ta a ajuns aproape de sfârșit, și tu nu te respecți pe tine însuți ce îți pui fericirea în sufletele altora.

De la gramaticul Alexandru: faptul de a nu blama și de-aia nu-i critica aspru pe cei cărora le-a scăpat în discursurile lor vreun barbarism sau vreun solecism sau vreo greșeală, ci de a rosti cu iscusință numai acel cuvânt care trebuia spus sub forma unui răspuns sau unei confirmări sau unei dezbateri comune asupra problemei, fără referire la cuvântul folosit sau printr-un alt mijloc, în termeni potriviți.

De dimineață, începe să-ți spui: voi întâlni un indiscret, un nerecunoscător, un violent, un perfid, un invidios, un nesociabil; toate acestea li se întâmplă din necunoașterea celor bune și a celor rele. Eu, în schimb, care am înțeles că natura binelui este frumusețea morală și că cea a răului este urâtul moral și că natura celui care greșește este înrudită cu mine, nu numai prin sângele și prin sămânța sa, ci și prin rațiune și participarea la divin, nu pot suferi vreun neajuns de la vreunul dintre ei, căci nimeni nu mă poate urâți moral, iar eu nu mă pot mânia pe unul înrudit cu mine, nici nu-l pot urî. Căci ne-am născut, pentru a ne ajuta unii pe alții, precum picioarele, mâinile, pleoapele, șirurile de dinți de sus și de jos.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Totul este efemer, și cel care își amintește, și cel care este amintit.

Mijlocul cel mai bun pentru a te apăra de cei care vor îți facă rău: să nu le semeni.

Oamenii sunt născuți unul pentru altul. În consecință, ori îi educi, ori îi suporți.

answear.ro

Ochiul sănătos trebuie să vadă toate lucrurile vizibile și să nu spună „Vreau să văd verzi lucrurile”, fiindcă asta este caracteristic celui care suferă de ochi.

Nu uita că totul este părere și aceasta depinde de tine. Prin urmare, alungă, când vrei, părerea și precum nava care trece pe lângă un promontoriu ocolindu-l, vei avea parte de calmul mării, totul va fi încremenit și golful – fără valuri.

Chiar dacă ți-ar fi dat să trăiești trei mii de ani și tot atâția ani de zece mii de ori, amintește-ți totuși că nimeni nu pierde o altă viață decât cea pe care o trăiește și nici nu trăiește altă viață decât cea pe care o vei pierde.

Una singură este lumina soarelui, chiar dacă este întreruptă de ziduri, de munți și de nenumărate alte obstacole. […] Unul singur este sufletul chiar dacă este divizat și circumcis în infinitele naturi și realități individuale.


farmec.ro

Un gând despre „10 CITATE Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: