LANSARE Copiii Nopții, de Paul Kenyon, volum inspirat de istoria României moderne

Copiii nopții. Povestea stranie și eroică a României moderne“, de Paul Kenyon, o nouă apariție a Editurii Litera, este o istorie vie, strălucitoare, plină de umor și înfiorătoare a unora dintre cei mai ciudați dictatori pe care i-a văzut vreodată Europa.

Cu ocazia lansării, autorul va vizita România pentru o serie de evenimente. La București, Paul Kenyon va poposi pentru dialogul cu Nadine Vlădescu, care are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri 14 septembrie 2022, de ora 19:00.

Despre Copiii nopții, de Paul Kenyon

România, singura țară din Europa de Est care vorbește o limbă romanică, a fost mereu diferită de vecinele sale, iar în secolul XX s-a confruntat pe plan intern cu o galerie de personalități controversate: regele Carol al II-lea, Corneliu Zelea Codreanu, liderul antisemit al Gărzii de Fier sau generalul vanitos Ion Antonescu, care a venit la putere în 1940 și a condus țara într-o alianță cu Germania nazistă. După 1945, puterea a fost preluată de micul Partid Comunist, sub care țara a fost victima represiunii de tip stalinist și a colectivizării după model sovietic. În 1965, odată cu venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, în România a început cea mai ciudată dictatură din istoria recentă a Europei.

Mai mult decât o poveste a României moderne care se citește ca un roman, Copiii nopții este și o descoperire personală a românilor de către autor. Atenția pe care Paul Kenyon o acordă viciilor și imoralității despoților se combină cu o analiză sinceră și personală a unei familii românești.

„O poveste isteață și captivantă, plină de personaje grotești care au condus țara printr-o serie de dezastre, de la fascismul lui Codreanu și Antonescu la cultul personalității de inspirație stalinistă al lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu.“

Misha Glenny, autoare a McMafiaand The Balkans (McMafia și Balcanii)

„Kenyon scrie cu vervă [și] cu umor… Descoase cu răbdare firele complicate ale loialității și ostilității care străbat curtea regală, camarila militară, dar și Biroul Politic al Partidului Comunist Român.“

Literary Review

epantofi.ro

Despre Paul Kenyon, autorul volumului Copiii nopții

PAUL KENYON este autor și jurnalist, laureat al Premiului BAFTA pentru cel mai bun documentar. A făcut reportaje BBC din zone de război din întreaga lume, realizând peste 50 de documentare despre experiențele trăite. A transmis corespondență jurnalistică din Ucraina, în 2014 și în 2022, și din „Războiul Civil Libian“, pe tot parcursul anului 2011. A călătorit pe cea mai periculoasă rută de migrație din lume, din Africa Subsahariană în Europa, pentru a arăta modul în care tineri africani riscă totul în căutarea unei vieți mai bune. Pe lângă Africa, Kenyon a călătorit mult în Europa de Est și descrie România drept căminul său spiritual, aici întâlnindu-și soția la scurt timp după Revoluția din 1989.

chilipirul-zilei.ro/

3 gânduri despre „LANSARE Copiii Nopții, de Paul Kenyon, volum inspirat de istoria României moderne

  1. Faptele descrise în carte, mai ales interpretarea lor sunt uneori nerealiste, dar aceste amănunte nu impietează asupra mesajului cărții. Transformarea luptei pentru putere din interiorul partidului unic în simulare a unei cvasi independențe naționale, fără temei și fără perspectivă este surprinsă magistral de Kenyon. Lipsa perspectivei economice reale și diletantismul politic vor duce până la urmă la criza care a produs prăbușirea regimului Ceaușescu, însă o prăbușire nu este în același timp o schimbare. Am asistat mai degrabă la o adaptare, cu precădere individuală și uneori cu accente colective la noua realitate care a evoluat haotic și pe care nu am reușit să o controlăm până azi. Întrebarea care se deprinde din final este în ce măsură există voința pentru o schimbare reală și nu doar o adaptare empirică la starea de fapt?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: