CENZURĂ Romanul de debut al lui John Green anatemizat de un grup de mămici din orașul natal al scriitorului

Căutând-o pe Alaska, de John Green, roman publicat în 2005, este acum interzis în multe biblioteci publice din SUA și mai contestat ca niciodată, a împărtășit autorul pe contul său de TikTok. Alicia Farrant, o candidată la consiliul școlar din Orange County, Florida – organizație care include școala frecventată de John Green în copilărie – și-a făcut campanie electorală pe baza interzicerii cărții lui Green în bibliotecile școlare din district. Să-ți agăți căruța de-o stea, îi spun peiorativ francezii acestei tehnici de autopromovare.

libris.ro

O tardivă răfuială din adolescență?

Scriitorul a calificat anatemizarea romanului său drept ciudată, pentru se petrece tocmai în orașul natal și, astfel, îi cunoaște pe contestatari și chiar a mers la școală cu unele dintre persoanele implicate. El a spus despre numele grupului de mămici pe care îl reprezintă Alicia Farrant, Moms for Liberty, că este „suprarealist”, având în vedere că încearcă să limiteze libertatea altora de a face propriile alegeri cu privire la cărțile citite.

Autorul sugerează în clipul postat pe Tik Tok că solicitarea interzicerii cărții ar putea fi alimentată de vechi resentimente ale unor foști colegi de școală care au găsit abia acum momentul pentru răfuiala cu Green.

„Știți ce este ciudat? Când unul dintre candidații la consiliul școlii la care ai fost cândva elev vrea să interzică primul tău roman în toate școlile și bibliotecile din districtul școlar. Este ciudat din mai multe puncte de vedere. De pildă, în primul rând: îi cunosc pe unii dintre cei implicați. Îmi amintesc de tine din școala generală.”

În ceea ce privește motivul pentru care cartea este considerată nepotrivită pentru elevi, autorul a spus:

„Pur și simplu nu cred că Looking for Alaska este pornografie. Și cred că să o citești în acest fel este puțin ciudat”.

Cenzurarea cărților în Statele Unite ale Americii

Conform PEN America, „amploarea și impactul interzicerii cărților în comunitățile locale se intensifică dramatic” în SUA. Un studiu realizat de organizație a constatat peste 1.500 de decizii de interzicere a cărților în școli între 1 iulie 2021 și 31 martie 2022.

„Printre titlurile din index, există teme comune care reflectă reacțiile recente și dezbaterile în curs de desfășurare în jurul predării și discuțiilor despre rasă și rasism în istoria americană, identitățile LGBTQ+ și educația sexuală în școli”,

a precizat PEN America.

Cele mai multe dintre cărțile cenzurate în SUA

  • au protagoniști sau personaje secundare de culoare (41%),
  • abordează în mod direct probleme de rasă și rasism (22%),
  • abordează în mod explicit teme LGBTQ sau au protagoniști sau personaje secundare care aparțin LGBTQ+ (o treime)
  • au conținut sexual de diferite tipuri (25%).

ro.loccitane.com

Despre romanul Căutând-o pe Alaska

Căutând-o pe Alaska

Căutând-o pe Alaska este un roman de maturizare care abordează teme legate de sensul vieții, durere, speranță și relații. Romanul a câștigat în 2006 premiul Michael L. Printz al Asociației Bibliotecilor Americane și a condus lista celor mai contestate cărți în 2015 din cauza blasfemiilor și a unei scene cu conținut sexual explicit. În cele din urmă, a devenit a patra cea mai contestată carte din Statele Unite între 2010 și 2019. Școli din Kentucky, Tennessee și alte câteva state au încercat să interzică această carte.

În 2005, Paramount Pictures a primit drepturile de a produce adaptarea cinematografică a cărții Căutând-o pe Alaska, însă filmul nu a ajuns în stadiul de producție. În schimb, serialul omonim a avut premiera pe platforma Hulu pe 18 octombrie 2019.

Romanul spune povestea lui Miles Halter, un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre în ultimele lor clipe de viață. El pleacă la școala cu internat Culver Creek în căutarea a ceea ce Rabelais numea „Marele Necunoscut“. Acest necunoscut se dovedește mai tulburător decât și-ar fi imaginat vreodată, când în noul sau cerc de prieteni își face intrarea Alaska Young. Inteligentă, amuzantă, imprevizibilă, Alaska îl atrage într-o lume misterioasă de lumini și umbre, ce stă sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simon Bolívar, faimosul general imortalizat de Gabriel García Marquez:

„Cum o să mai ies eu din labirintul asta?“

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: