ȘTIRI Nominalizările la Premiile Sofia Nădejde ediția a V-a

Juriul Premiilor Sofia Nădejde din care au făcut parte Andreea Pop, Cosmin Borza, Cristina Ispas, Florina Pârjol și Vlad Pojoga, a decis nominalizările pentru ediția a cincea a festivalului. Au intrat în atenția juriului cărți apărute în perioada septembrie 2021 – august 2022.

libris.ro

Nominalizări Premiile Sofia Nădejde ediția a cincea

POEZIE

Simona Popescu, Cartea plantelor și animalelor, Editura Nemira, 2021 (fragment)
Laura Francisca Pavel, Trucuri urbane, Editura OMG Publishing, 2022
Ștefania Mihalache, Cronica Akasha, Editura Nemira, 2021 (fragment)
Emanuela Ignăţoiu-Sora, Clinamen, Editura Casa de pariuri literare, 2021
Daniela Hendea, H2X, Editura Fractalia, 2021

PROZĂ

Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei, Editura Polirom, 2021
Anca Vieru, Fără poză de profil, Editura Polirom, 2022
Lilia Calancea, Sunt oare un călău?, Editura Polirom, 2022
Suzănica Tănase, Oameni fără piele, Casa de Pariuri Literare, 2022
Mariana Codruț, Era lumină, era vânt, Editura Cartier, 2022

POEZIE DEBUT

Raluca Boantă, La marginea bună a corpului, OMG Publishing, 2022
Bianca Ela, Poame divine, Editura Fractalia, 2021
Adelina Pascale, Maki for 2, Casa de Editură Max Blecher, 2021

PROZĂ DEBUT

Ruxandra Burcescu, Instabil, Editura Humanitas, 2022
Lavinica Mitu, Bărbatul fără cap, Editura Polirom, 2022
Sașa Zare, Dezrădăcinare, Editura Fractalia, 2022

bestvalue.eu

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Anul acesta, premiul special poartă numele Scrisul sau Viața și îi este decernat Angelei Marinescu.

„Mi se pare aproape imposibil să spun ceva despre Angela Marinescu și despre poezia sa. Nimic nu ar putea surprinde energia din această literatură neîmblânzită, ireverențioasă, unică. Suntem foarte fericite că anul acesta putem numi premiul nostru special Scrisul sau Viața și că i-l putem oferi Angelei Marinescu. Niciodată în literatura română lucrurile nu au fost atât de tranșante ca în literatura acestei regine punk: fără scris nu poate exista viață. Dar nici invers. Cele două, scrisul și viața, se hrănesc și se atacă necontenit în poate cea mai originală voce a literaturii române din toate timpurile“.

Elena Vlădăreanu, inițiatoarea proiectului Zilele Sofia Nădejde:

În cadrul Galei, Asociația Română pentru Artele Spectacolului va decerna Premiul Scena.ro pentru Dramaturgie, iar anul acesta îi va reveni Andreei Tănase. Absolventă a Facultății de Arhitectură București (generația 2014), Andreea Tănase a urmat Masteratul de Scriere dramatică de la Universitatea de Arte Târgu-Mureș. Andreea s-a lansat cu primul ei text dramatic Totul e bine când ….se termină, dezvoltat în cadrul rezidențelor Drama5 organizate anual de teatrul independent Reactor de Creație și Experiment Cluj. Textul a fost montat în premieră absolută la Reactor în regia lui Radu Nica în stagiunea 2019-2020. Calitățile scriiturii dramatice ale Andreei Tănase au fost reconfirmate în februarie 2020 de premiul Concursului de Dramaturgie Contemporană Corneliu-Dan Borcia, ediția a doua, organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Textul câștigător, 98% (decizia corectă), a fost montat la Teatrul Tineretului în stagiunea 2020-2021 de regizoarea Elena Morar.

Gala Premiilor Sofia Nădejde – ediția a V-a va avea loc pe 17 octombrie, începând cu ora 19.00, la Apollo111.

Zilele Sofia Nădejde este un proiect inițiat în 2018 cu o gală a literaturii scrise de femei. În prezent este un microfestival interdisciplinar al cărui scop este promovarea literaturii și artei realizate de femei. Evenimentul Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a este organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Facultatea de Litere, Asociația Antifragil, co-finanțat de A.F.C.N.

Despre Sofia Nădejde

Sofia Nădejde s-a născut la Botoșani, fiica lui Vasile Băncilă Gheorghiu și Puheria-Profira Neculae, țărani liberi (răzeși). A studiat la „Pensionul Glowaska” din Botoșani, iar în 1874 s-a căsătorit cu Ioan Nădejde (1854 – 1928), cu care a avut șase copii. După stabilirea la Iași în 1876 a început o activitate febrilă în mișcarea socialistă. A debutat publicistic în „Femeia Română”, București, cu o pledoarie pentru emanciparea femeii și a continuat să publice în „Contemporanul”, la Iași.

S-a afirmat ca lider al mișcării feministe și s-a remarcat prin polemica cu Titu Maiorescu, asupra capacităților intelectuale ale femeilor. Maiorescu susținea că, deoarece creierul femeii este mai mic decât cel al bărbatului și posibilitățile sale intelectuale sunt mai mici, de aici nevoia de tutelare din partea bărbatului. Sofia Nădejde a dovedit falsitatea acestei afirmații, aducând dovezi din studiile științifice ale vremii.

În 1884 conduce „Evenimentul literar”, apărut la Iași. În același an a început activitatea la București unde a susținut numeroase conferințe la Clubul Muncitorilor din București, dar și în restul țării. A scris schițe, nuvele, romane, teatru.

Izabela Sadoveanu i-a făcut următorul portret: „Coana Pica a fost în totdeauna simplă ca un copil, plină de bun simț ca o țărancă sănătoasă la trup și minte, personală, pasionată și excesivă ca o adevărată fire feminină în toate manifestările ei. Vasta ei cultură, interesul nesecat pentru știință și lucrurile intelectuale n-au făcut decât să ilumineze calitățile unei puternice, multiple și diferențiate individualități.”

perfect-tour.eu

Fotografie principală articol via Zilele Sofia Nădejde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: