SPOTLIGHT FESTIVAL Feerie de lumini pe clădiri emblematice ale capitalei. Arcul de Triumf își sărbătorește centenarul

Calea Victoriei şi Arcul de Triumf sunt destinaţiile de vis ale ediţiei din acest an Spotlight – Made in RO, festivalul de artă vizuală care aduce la Bucureşti, între 14 şi 16 octombrie, cele mai recente proiecte de new media ale artiştilor români. Unul dintre cele mai importante festivaluri care expune new media art în spaţiul public din Bucureşti, Spotlight este un proiect semnat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural Bucureşti.

Intitulată „Made in RO”, a şasea ediţie Spotlight devine spațiul expozițional al artiştilor români care, timp de trei zile, transformă oraşul într-o galerie de artă în aer liber.

answear.ro

Feerie de lumini pe Calea Victoriei

Locaţia principală a Spotlight 2022 este Calea Victoriei, între Cercul Militar Naţional şi Ateneul Român. Între 14 şi 16 octombrie, în fiecare seară între orele 19.00 şi 23.00, traseul festivalului de pe Calea Victoriei este animat de personaje 3D, instalaţii interactive, proiecţii de video mapping şi VR (realitate virtuală).

Prima echipă din România nominalizată în competiţia celui mai mare festival al luminii din lume Circle of Light Moscova, MotionLab a pregătit pentru Spotlight – Made in RO un spectacol impresionant de video mapping şi sound design pe faţada Cercului Militar Naţional. Alte clădiri iconice ale oraşului transformate la Spotlight de lucrări de video mappingsunt Teatrul Odeon, Hotel Novotel şi Arcul de Triumf.

Din seria instalaţiilor interactive, publicul este invitat să compună muzică din particulele poluante din aer în instalaţia „Particle Composer”. Proaspăt întoarsă de la prestigiosul festival Ars Electronica din Austria, instalaţia lui Denis Flueraru este localizată în faţa Hotelului Novotel.

La Muzeul Naţional de Artă al României, opt creaturi animate 3D prind viaţă în instalaţia VR „Folklore Creatures – BestiAR”. Creaturile digitale sunt create în cadrul XR Month de artiştii români Alex Dohotaru, Augmented Space Agency, Irina Bako, Reniform şi Dan Pecete.

Inspirată de SuperLiga României, instalaţia interactivă „GoSuper” din piaţeta Teatrului Odeon prezintă momente de glorie din istoria fotbalului românesc într-un spectacol vizual impresionant propus publicului de partenerul principal al ediţiei.

top-shop.ro

Centrul distracţiei la Spotlight este chiar în faţa magazinului Muzica, unde atmosfera de petrecere dată de instalaţia Discoball este întreţinută de muzica bună transmisă live de Radio Europa FM.

Piaţa Revoluţiei găzduieşte două instalaţii de light-art. „Human Head” e o instalaţie de video mapping pe o sculptură de mari dimensiuni. Instalaţia Kaleidoscope a celor de la Kaustik a pregătit pentru publicul Spotlight o experienţă imersivă de culoare, lumină şi sunet, ce reconstruieşte universul hipnotizant al unui caleidoscop. Înalt de patru metri şi lung de opt metri, caleidoscopul supradimensionat invită vizitatorii să păşească înăuntru şi să se lase purtaţi de iluzia de culoare şi lumină.

Inspirate de tema sustenabilităţii, instalaţiile din parcul Kretzulescu sunt prezentate de Galeria Galateca. Arhitectul Vlad Ţenu participă la Spotlight #6 cu instalaţia „Miniplex House of Light” ce va fi plasată în Parcul Kretzulescu. Start-up-ul de design românesc WOOBA aduce un tribut lui Constantin Brâncuşi cu „Manifest pentru echilibru”, o coloană modulară din lemn provenit din surplusul producţiilor de mobilier din România. Tot din portofoliul Galeriei Galateca, instalaţia Ioanei Haluga invită participanţii Spotlight în Parcul Kretzulescu, să îşi facă selfie cu „Păzitorul”.

melkior.ro

Una dintre vedetele ediţiei, instalaţia de light-art „Lumi.Nativ” compune în perspectivă un motiv tradiţional din şapte structuri de metal şi lumină led la o distanţă de trei metri una faţă de cealaltă. Instalaţia va fi amplasată la Spotlight – Made in RO pe trotuarul Muzeului Național de Artă al României şi invită trecătorii să parcurgă tunelul de lumină parcurs de pulsaţii succesive.

Pe traseul de pe Calea Victoriei, statuia lui Mihai Eminescu de la Ateneul Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din faţa Bibliotecii Centrale Universitare sunt animate de proiecţii de video mapping în cadrul programului „Statui Vii”, campanie ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului prin reactivări artistice.

A doua locaţie Spotlight din acest an este Arcul de Triumf care va fi luminat pe 16 octombrie printr-un eveniment special dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea monumentului. Centenarul Arcului de Triumf este marcat cu un spectacol de video mapping pe faţada construcţiei. Publicul este invitat să descopere şi interiorul monumentului printr-o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance vor crea un itinerar istoric emoționant în interior.

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19.00 și se încheie la ora 23.00.

epantofi.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: