Prima parte a articolului este aici.
La începutul anilor 1980, Stephen King se făcuse deja remarcat, iar cărțile lui intrau tot mai des în listele de best-seller-uri de pe tot mapamondul. Suntem încă în epoca în care King scria în paralel sub pseudonimul Richard Bachman, iar unele romane se mai găsesc doar în antologii și doar în limba engleză, așa că lista ar fi fost un pic bulversantă dacă nu ne-am fi ghidat după un criteriu simplu: toate romanele, în ordinea cronologică a publicării. Continuăm să trecem în revistă aparițiile de la începutul deceniului 9 dar și o serie în opt volume pe care autorul a scris-o de-a lungul a treizeci de ani.
9. Roadwork (1981)

Publicată sub pseudonimul Richard Bachman, Roadwork este un thriller despre un tip care şi-a pierdut familia şi acum îşi vede casa pe cale să fie demolată pentru a face loc unui proiect dubios pentru o nouă autostradă. Talentul lui King nu stă doar în imaginarea unor personaje de tip super erou ori a unor scenarii distopice sau post apocaliptice, ci şi în a pune oameni obişnuiţi în situaţii limită şi a scoate suspans din acţiunile şi trăirile lor. Roadwork se mai găsește doar în antologia de patru romane scrise de King sub pseudonim, The Bachman Books, de care am amintit și în primul episod al acestei serii de autor.
10. Cujo (1981)

Cujo este un câine Saint Bernard, cel mai bun prieten al lui Brett Camber. Într-o bună zi, Cujo aleargă după un iepure într-o văgăună. Numai că văgăuna nu e vizuina unui iepure, ci o cavernă plină de lilieci infectați cu turbare…
King a declarat că nu-şi aminteşte cum a scris această carte. Intrigi de familie şi probleme conjugale, o excursie ratată şi un câine turbat care începe să ucidă – sunt ingredientele unei alte poveşti palpitante.
11. The Running Man (1982) / Fugarul

Apărută tot sub pseudonimul Richard Bachman, această poveste se petrece de asemenea într-o societate distopică unde poţi participa la concursuri televizate cu jocuri violente; mai exact, competitorii pot fugi oriunde în lume şi pot câştiga 1 miliard de dolari dacă supravieţuiesc treizeci de zile unei echipe de asasini trimişi să îi ucidă. La plecare primeşti nişte bani, o cameră video cu care eşti obligat să înregistrezi două mesaje pe zi pe care să le trimiţi la televiziune şi un avans de 12 ore faţă de urmăritori. Cartea a fost ecranizată în 1987, cu Arnold Schwarzenegger.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
12-19. The Dark Tower (1982-2012) / Turnul Întunecat
Turnul Întunecat este o serie de opt cărţi publicate în perioada 1982-2012. Ordinea acestora este următoarea (click pe fiecare link pentru cea mai bună ofertă a momentului pentru fiecare titlu):
The Dark Tower I: The Gunslinger (Pistolarul);
The Dark Tower II: The Drawing of the Three (Alegerea celor trei);
The Dark Tower III: The Waste Lands (Ţinuturile pustii);
The Dark Tower IV: The Wizard and Glass (Vrăjitorul şi globul de cristal);
The Dark Tower V: Wolves of the Calla (Lupii din Calla);
The Dark Tower VI: Song of Susannah (Cântecul lui Susannah);
The Dark Tower VII: The Dark Tower (Turnul întunecat);
The Dark Tower VIII: The Wind Through the Keyhole (Vântul prin gaura cheii) – acest al optulea volum este ultimul apărut, în 2012, dar are acţiunea situată cronologic între al patrulea şi al cincilea episod al seriei. De aceea King l-a denumit volumul cu numărul 4,5, iar cartea aceasta se poate citi şi independent de celelalte.
Toată seria are peste 4.600 de pagini care îți promit un anotimp de aventură, fantezie, cowboy de sfârșitul lumii, dragoste și suspans. Mie mi-a luat aproape trei luni să parcurg primele șapte volume. Apoi , la vreun an, a fost o mare surpriză să primesc în dar și ultimul volum cu care m-am întors pe minunata “cale a Grinzii” imaginate de King.
Această epopee de mari dimensiuni are valenţe de western post-apocaliptic şi o atmosferă încărcată de magie şi fantastic. La marginea unei lumi care “a mers mai departe” şi în care societatea, popoarele, până şi basmele pe care le împărtăşim de mii de ani se schimbă în mod straniu, întâlnim una dintre temele preferate ale lui King: bătălia finală dintre Bine şi Rău. Seria este, din punctul meu de vedere, o capodoperă sci-fi de neratat. Deși volumele cât niște cărămizi la propriu par descurajante la prima vedere, lectura te ține captiv, și unde mai pui că faci și sport cu atâtea kilograme în brațe😊