SERIE DE AUTOR Romanele lui Stephen King lista completă (1)

De aproape cincizeci de ani, poveştile lui Stephen King ne captivează, ne înspăimântă, ne dau adrenalină şi bucuria de a citi. Eu am început destul de târziu să îl citesc pe King, fiindcă trăiam cu prejudecata majorității cititorilor, că ar fi un autor de cărţi macabre. Deseori e prezentat ca “maestru al genului horror”. În realitate, cărţile lui sunt mult mai mult de atât. Explorări ale fantasticului, priviri spre lumea de dincolo ori incursiuni în viitor, poveşti cu personaje marginale sau vulnerabile care înving sorţii potrivnici în intrigi care te ţin cu sufletul la gură – în ultimă instanţă toate sunt poveşti despre curaj şi speranţă.

Seria aceasta de articole îţi va folosi, fie că eşti fan Stephen King, fie că eşti în căutarea primului volum de acest autor. Aceasta este lista completă a romanelor sale, în ordine cronologică, care include o mică descriere pentru fiecare (fără spoilere, se înţelege). Toate link-urile “cumpără cartea” duc spre librăriile unde am găsit cea mai bună ofertă la data scrierii acestui text.

perfect-tour.eu

1. Carrie (1974)

Stephen King – Carrie

În romanul de debut al lui Stephen King, Carrie White, o adolescentă marginalizată şi hărțuită de colegii de şcoală, descoperă puteri telekinetice care o vor ajuta să se răzbune pe cei care o chinuie. Un uriaş succes, încă de la publicare, urmat aproape imediat de o ecranizare la fel de bine primită de public, cartea a fost iniţial abandonată de un King depresiv şi aproape alcoolic. I-a salvat primul roman și poate chiar cariera Tabitha, soţia sa, la rândul ei o poetă destul de cunoscută, care a descoperit primele pagini la gunoi şi l-a convins să reia lucrul.

2. Salem’s Lot (1975)

Stephen King – Salem’s Lot

După Carrie, King a devenit rapid un autor extrem de prolific. Drumul său în afara alcoolismului a însemnat totodată și drumul către succesul literar. Salem’s Lot spune povestea unui scriitor care se întoarce în oraşul copilăriei, doar ca să descopere că locuitorii se transformă rând pe rând în vampiri.

3. The Shining (1977) / Strălucirea

Stephen King – Shining

Shining îl are în centru pe Jack Torrance, un scriitor neîmplinit şi alcoolic care primeşte o slujbă de îngrijitor în extra sezon la un hotel din munţi, Overlook. Greu accesibil în timpul iernii, hotelul e închis pentru public. Jack și familia încep ceea ce pare a fi o vacanţă plătită, în care romancierul aspirant se poate dedica scrisului. Însă hotelul adăposteşte fantome sumbre pe care fiul lui Jack le poate detecta cu o abilitate extrasenzorială care se cheamă “strălucire”, fantome care iau în stăpânire mintea lui Jack. Cartea a fost ecranizată în ceea ce-a rămas un clasic al genului și unul dintre rolurile fantastice ale lui Jack Nicholson.

watchshop.ro

4. Rage (1977)

Stephen King – The Bachman Books

Publicată sub pseudonimul Richard Bachman, cartea tratează un flagel în devenire: atacurile cu arme de foc în şcolile americane. După apariție au apărut chiar controverse care au pus pe seama cărţii atacurile din SUA din anii ’80 şi ’90, motiv pentru care volumul nu a mai fost reeditat.

Tocmai de aceea, titlul este foarte râvnit de colecționari. Un exemplar din ediția princeps se vinde pe Amazon cu 1.750 de dolari, pe când ultima ediție dinainte ca autorul să decidă sistarea publicării, din 1996, reunește Rage alături de alte trei titluri semnate de alias-ul lui King, Richard Bachman, la prețul mai pământean. Cele patru romane cuprinse în această antologie sunt: Rage, The Long Walk, Roadwork și The Running Man.

5. The Stand (1978)/ Apocalipsa

Stephen King – Apocalipsa

Deşi scrisă acum mai bine de patruzeci de ani, Apocalipsa sau Apocalipsul (în alte traduceri) este o creaţie de o actualitate tulburătoare: un virus ucide aproape întreaga omenire, iar pe ruinele lumii se desfăşoară o ultimă bătălie între Bine şi Rău; vor reuşi cei câțiva supravieţuitori să schimbe un destin ce pare deja scris?

lensa.ro

6. The Long Walk (1979)/ Marşul cel lung

Stephen King – The Long Walk

The Long Walk (1979)/ Marşul cel lung, este publicată sub pseudonimul Richard Bachman. Acesta este primul roman scris de King (cu opt ani înainte de Carrie) şi primul citit de mine din toată opera lui. Este, din perspectiva mea, cea mai antrenantă distopie scrisă vreodată. Într-o societate americană dintr-un viitor totalitar se organizează în fiecare an un “marş” la care participă o sută de adolescenţi din toată ţara. Competiţia presupune să mergi fără oprire, cu o viteză de minim 4 mile (6.4 kilometri) pe oră, sub supravegherea soldaţilor care urmăresc cronometrul şi respectarea ordinelor. Dacă încetinești pentru mai mult de 30 de secunde, primeşti un avertisment. Acest avertisment dispare, dacă vei merge minim o oră fără să fi comis o altă abatere. Fiindcă dacă te oprești, tărăgănezi sau ieși în decor…nu mai urmează niciun avertisment, ci direct un glonţ în cap. Marşul se termină cu un singur supravieţuitor. De ce ar vrea cineva să se înscrie pe lista morții? Ei bine, pentru Premiu. Şi mai multe nu spun, cartea e prea tare ca s-o rataţi. Iar dacă nu o găsiți în anticariate, credeți-mă că merită să o așteptați două săptămâni, din import.

7. The Dead Zone (1979) / Zona moartă

Stephen King – The Dead Zone

Cartea tratează cazul unui bărbat care se trezeşte după cinci ani de comă şi descoperă că are abilităţi de clarvăzător. Asta îi va da perspective nebănuite asupra vieţii dar îl va pune pe traiectorie de coliziune cu “băieţii răi” din poveste.

 8. Firestarter (1980)

Stephen King – Firestarter

Un fost soldat care a participat la experimente militare secrete, o familie cu abilităţi telekinetice urmărită de o agenţie guvernamentală pusă pe rele – toate astea par intrigi de duzină, dar valoarea lui Stephen King stă în a fi creat aceste direcţii narative cu decenii în urmă, într-un stil savuros şi uşor de citit, care îi eclipsează pe epigoni. Când îl (re)citești, gândește-te numai câte filme ai văzut sau câte cărți ai răsfoit în ultimii ani, cu motive și intrigi asemănătoare și vei înțelege că opera lui King e o mină de aur din care s-au alimentat curente întregi în literatură și cinema. (Ecranizarea Firestarter din 2022 – Focul Viu – n-a fost tocmai aur, dar King nu e faimos pentru scrupulozitatea cu care alege cui dă drepturile de adaptare…)

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Va urma

fashiondays.ro

Foto Jack Nicholson ca Jack Torrance în ecranizarea legendară a romanului Shining. Credit foto: Luis Villasmil – Unsplash

2 gânduri despre „SERIE DE AUTOR Romanele lui Stephen King lista completă (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: