În luna noiembrie, Institutul Cervantes prezintă pe VIMEO, cu sprijinul Festivalului de Film de la Alcalá de Henares (ALCINE), o serie de filme, omagiu cineaștilor spanioli care s-au dedicat atât scurtmetrajului, cât și lungmetrajului. Este vorba despre Marina Seresesky, Neus Ballús, Zoe Berriatúa și Guillem Morales, patru cineaști care și-au lăsat amprenta asupra cinematografiei spaniole, au câștigat premii și au arătat clar că au o voce proprie.
În fiecare săptămână din noiembrie vor fi difuzate câte un scurtmetraj și câte un lungmetraj caracteristice filmografiei celor patru artiști, ocazie pentru cinefili de a pătrunde în universurile cineaștilor prin intermediul ambelor tipuri de creații. Filmele pot fi urmărite pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes, cu subtitrare în limba engleză, de la ora 21.00, în ziua indicată.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Program difuzări
SĂPTĂMÂNA DEDICATĂ MARINEI SERESESKY
● 1 noiembrie: Nunta (2012)
Acest scurtmetraj, nominalizat la Premiile Goya în 2012, este un exemplu remarcabil al lumilor ficționale de mare forță create de argentinianca Marina Seresesky. Forța protagonistei și imigrația ca temă centrală structurează această narațiune care îmbină delicat dramatismul și comicul.
● 4 noiembrie: O ușă deschisă (2016)
În acest prim lungmetraj al Marinei Seresesky – care a câștigat Premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor la Festivalul de la Aswan (Egipt), precum și Premiul Criticii – regizoarea argentiniană vorbește despre familia pe care o moștenim și cea pe care o alegem, despre femeile luptătoare și despre o a doua șansă.
SĂPTĂMÂNĂ DEDICATĂ LUI NEUS BALLÚS
● 8 noiembrie: Scufundare (2009)
Scurtmetrajul câștigător al Premiului I Ciudad de Alcalá la cea de-a XL-a ediție a Festivalului Alcine trece de la experimental la costumbrist, prezentându-ne viața de zi cu zi într-o piscină de cartier. În acest scurtmetraj, filmat în întregime sub apă, regizoarea catalană Neus Ballús ne arată o latură foarte diferită a artei sale.
● 11 noiembrie: Călătoria Martei (2019)
Acest al doilea lungmetraj al lui Neus Ballús ne prezintă în mod admirabil și autentic intrarea simbolică în lumea adulților a Martei, o fată de 17 ani care călătorește într-o stațiune din Senegal împreună cu tatăl și fratele ei. Inocența care descoperă o lume nouă și dificultățile familiale sunt temele filmului, care atinge, aluziv, și problematica turismului neocolonialist.
SĂPTĂMÂNA DEDICATĂ REGIZOAREI ZOE BERRIATÚA
● 15 noiembrie: Epilogul (2008)
În acest scurtmetraj, câștigător al mai multor premii la Festivalul Alcine și la Festivalul de scurtmetraje Aguilar de Campoo, regizoarea madrilenă Zoe Berriatúa ne povestește, cu un montaj și o utilizare magistrală a coloanei sonore, relația unui cuplu pornind de la amintirile lor.
● 18 noiembrie: Eroii răului (2015)
Zoe Berriatúa nu face haz de necaz cu trecerea ei la lungmetraj. Ne prezintă fără menajamente povestea violentă a trei tineri care, după ce au fost hărțuiți la școală, decid să se răzbune. Eroii răului este un film curajos și crud, care nu încearcă să facă o impresie bună asupra publicului.
SĂPTĂMÂNĂ DEDICATĂ LUI GUILLEM MORALES
● 22 noiembrie: Upside down (2002)
Acest scurtmetraj, câștigător al Premiului Danzante de Oro la Festivalul Internațional de Film de la Huesca, abordează suspansul cu o privire fascinantă. O femeie blocată într-o mașină răsturnată în zăpadă și un bărbat care încearcă să ajungă la ea constituie scenariul pe care Guillem Morales îl folosește pentru a-și spune povestea.
● 25 noiembrie: Locuitorul necunoscut (2005)
Mult-așteptatul film de debut al lui Guillem Morales nu a dezamăgit publicul care a urmărit cu fidelitate calea trasată de scurtmetrajele sale. Povestea misterioasă care se desfășoară în interiorul unei case dar și în mintea protagonistului leagă acest debut de cele mai bune filme de acest gen din toate timpurile