CARTEA DISCRETĂ A ANULUI 2021 Distincția ajunge la Irina Georgescu Groza și Viorica Răduță

Ficțiunea istorică Exodul mieilor, semnată de Irina Georgescu Groza (Nemira, 2021) și romanul Un calcan pe Lipscani al Vioricăi Răduță (Casa de pariuri literare, 2021) au fost recompensate vineri, 25 noiembrie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu Premiul „Cartea discretă a anului”.

Evenimentul de decernare a Premiilor acordate de Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA) a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie la București.

cartepedia.ro

Despre cărțile câștigătoare

Exodul mieilor, de Irina Georgescu Groza, tratează, într-o scriere captivantă și antrenantă, episodul Dictatului de la Viena, în care România a fost forțată să cedeze o parte din Transilvania Ungariei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atmosfera epocii, evenimentul și consecintele sale sunt redate prin intermediul unor istorii personale, de-o parte și de cealaltă a baricadei.

Irina Georgescu Groza la decernarea premiului

“Un calcan pe Lipscani ar trebui citit în continuarea mai vechiului Hidrapulper, cu care formează un diptic. Cu o forță epică fără prea mulți concurenți în aria aceasta a romanului social, istoric, politic (în sensul originar), Viorica Răduță oferă un fel de monografie fabulatorie a Ploieștilor, și, implicit, a societății noastre recente într-un roman de o teribilă forță vizionară.” – (Christian Crăciun)

Viorica Răduță la decernarea premiului

„După ce cartea a fost publicată, am avut senzația, în primele luni – pentru că prima cronică a apărut, cred, la patru-cinci luni după publicarea cărții –, că poate am uitat cartea în Subtărâm. (…) Dar cartea își găsește drumul. Și de fiecare dată când un cititor mi-a făcut bucuria să-mi scrie că l-a bucurat cartea, a contat foarte mult pentru mine.” (Irina Georgescu Groza la decernarea premiului)

În aceeași seară, s-au acordat și Premiile „Cartea de poezie a anului (2021)”, iar laureații au fost Claudiu Komartin la secțiunea „Consacrați”, pentru volumul Autoportret în flama de sudură, și Adelina Pascale la secțiunea „Debutanți”, pentru volumul maki for 2, ambele apărute la Casa de Editură Max Blecher.

farmec.ro

Premiul „Cartea discretă a anului”

Juriul pentru Premiul „Cartea discretă a anului” a fost format din Adina Dinițoiu, Cosmin Perța și Ciprian Măceșaru, iar cel pentru „Cartea de poezie a anului” a fost format din Simona Sora, Radu Vancu și Ciprian Măceșaru.

Premiul „Cartea discretă a anului” are scopul de promova cărți valoroase, care au primit o preadiscretă atenție. Recunoașterea formală implică și o recompensă financiară, 10.000 de lei pentru câștigătorul premiului și câte 1000 de lei ceilalți autori de pe lista scurtă. Premiul „Cartea de poezie a anului” recompensează autorii consacrați cu un premiu de 3000 lei, iar debutanții cu 2500 lei, iar pe poeții nominalizați cu 500 de lei.

chilipirul-zilei.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: