Cel mai frumos dar de Ziua Națională a venit pentru români anul acesta de la UNESCO. De la 1 decembrie, ia, cămașa cu altiță, a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității UNESCO, ca urmare a unei ample campanii realizate de artizani și de autorități din România și Republica Moldova.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Delegației română și cea moldoveană au prezentat proiectul la UNESCO purtând cămăși tradiționale
Joi, 1 decembrie 2023, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial desfășurate la Rabat, Maroc, a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

În complexul proces de înscriere, implicarea comunităților de meșteri populari din cele două țări a fost crucială pentru câștigarea acestei recunoașteri globale.
În cadrul reuniunii, precedate de o campanie susținută, plecând de la recomandările Organului de Evaluare, reprezentanții celor două țări au prezentat informații privind contribuția elementului la vizibilitatea și semnificația patrimoniului cultural imaterial național și universal, conexiunea cu alte elemente de patrimoniu, dialogul între comunități, cercetători și ONG-uri, precum și măsurile de salvgardare implementate în comun de ambele state cu implicarea comunităților, purtătorilor și societății civile.
Includerea cămășii cu altiță în patrimoniul UNESCO asigură o mai bună conștientizare a valorii acestei arte tradiționale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate națională. Evenimentul readuce în agenda publică necesitatea protecției practicilor specifice de creație pe ambele maluri ale Prutului.
În urma deciziei de astăzi, instituțiile culturale din România, precum și societatea civilă în ansamblul ei, au datoria de a continua să încurajeze activ efortul remarcabil pe care acești creatori îl fac în păstrarea și promovarea, de manieră durabilă, a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.
Această reușită se datorează, în cea mai mare măsură, generațiilor de creatori ai cămășii cu altiță. Transmiterea meșteșugului, din generație în generație, în cadrul comunităților purtătoare este unul dintre cele mai importante criterii care-l definesc.
Fotografie principală – Scenă din spectacolul Povestea Iei desfășurat la UNESCO, în 27 noiembrie 2023, în pregătirea evenimentului.