Una dintre lansările proaspete de la Târgul Gaudeamus 2022, Dacă pisicile ar dispărea din lume, de Genki Kawamura, noutate din sfera literaturii universale, a cucerit cititorii cu creatura aparent inocentă de pe copertă. Cu atât de mare succes, încât a dominat piramida celor mai bine vândute cărți Humanitas Fiction.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Romanul de debut al autorului japonez a fost cumpărat, în lume, de peste 2 milioane de cititori, fiind publicat în mai mult de 20 de limbi. Volumul a fost ecranizat în Japonia în urmă cu șase ani, iar acum este în curs de adaptare și în SUA.
Ce-ar fi dacă Diavolul ar face un târg cu un motan?
Dacă se întâmplă ca Diavolul și un motan se dea unul peste altul într-o carte, musai să urmeze proverbialul târg și inevitabila fabulă. În cartea lui Kawamura, motanul Varză aparține lui unui poștaș prea tânăr să moară, dar care tocmai descoperă că mai are doar câteva zile de viață. Cea mai bună ocazie să dea de Dracu la propriu, personajul infam care profită de frica și vulnerabilitatea lui ca să-și atingă scopurile distructive. Îi oferă câte o zi de viață, pentru fiecare lucru pe care îl va condamna să dispară complet din lume, ca și cum n-ar fi existat vreodată. Cu fiecare nouă pierdere, poștașul își reamintește secvențe din propria viață și reconstituindu-le va ajunge să conștientizeze valorile semnificative, cele pe care oamenii le cunosc, dar pe care ajung să le prețuiască doar confruntați cu situații de viață și de moarte.
„O meditație despre viață, iubire, înstrăinarea familiilor și despre ce rămâne după ce murim, scrisă cu optimism și multă emoție. Mesajul lui Genki Kawamura este cât se poate de clar, fără a deveni didactic: privește în jurul tău, bucură-te de cei care te iubesc și profită de viață.“ — The Guardian
Despre Genki Kawamura
GENKI KAWAMURA s-a născut în 1979, la Yokohama, în Japonia. Scriitor și traducător, producător și regizor de film multipremiat, a debutat în 2012 cu romanul Dacă pisicile ar dispărea din lume (Sekai kara neko ga kietanara; Humanitas Fiction, 2022), bestseller internațional. În 2013 publică prima sa carte de literatură pentru copii, Povestea câinelui Tinny și a balonului (Tinī fūsen inu monogatari), devenită serial tv și film de lungmetraj.
În anul următor, apare Moom (Mūmu), al doilea volum pentru copii, de asemenea adaptat ca film de animație și apoi câștigător al 32 de premii la festivaluri de film din întreaga lume. Al doilea roman pentru adulți, Un bărbat de milioane (Oku otoko), s-a vândut în peste 750 000 de exemplare și a fost ecranizat. În 2016, publică un nou roman – Dacă se face aprilie, ea va (Shigatsu ni nareba kanojo ha), în 2021 romanul Imn (Shinkyoku),iar în 2022, un volum scris în tandem cu Marie Kondo, Camera palavrelor (Oshaberi na heya). Genki Kawamura este și autor de eseuri și culegeri de interviuri, Brainstorming (Buresuto) și Știință (Rikei). Cărțile sale sunt publicate în peste 30 de țări.