FILE DE CRĂCIUN 20 de ficțiuni noi de citit în vacanța de iarnă

Trec ca sania Moșului în zbor zilele acestea rămase până la sfârșitul anului! Dar pe ultima sută de metri, facem rondul celor mai noi apariții de ficțiune și-ți spunem o vorbă bună despre cărțile cu care merită să te prindă Anul Nou în bibliotecă. De pus pe listă și sub bradul cui vrei tu.

Cele douăzeci de recomandări sunt intenționat eterogene. Sunt aproape toate cărți despre care vorbim în premieră la Răsfoiala, numai apariții din 2022 și va fi aproape imposibil să nu găsești un titlu pe gustul tău. Avem maeștri literari contemporani, romane de dragoste, cărți premiate, thriller-uri care dau insomnii, debuturi senzaționale, personaje memorabile, autori români care merită atenția, romane și cărți de povestiri.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.


bestvalue.eu

Andrea Bajani, Cartea caselor

Intim ● Roman de atmosferă ● Recomandare Mircea Cărtărescu

Pătrundem în labirintul unui oraș și în spatele ușilor închise, în intimitatea lui Io, personajul central care “călătorește” dintr-o casă în alta. O întâlnire cu Andrea Bajani, unul dintre cei mai apreciați scriitori italieni contemporani și cu un “roman tulburător și de neuitat” (Mircea Cărtărescu).


Colson Whitehead, Trișorii din Harlem

Autor premiat ● Thriller ● Lumea interlopă

Ray Carner s-a întors în Harlem cu o diplomă de facultate și un plan de a-și deschide o afacere. Ray Carner vrea o familie și o viață respectabilă, ar fi primul din neamul său. Dar Harlem-ul are alte planuri pentru el. Dublu premiat cu Pulitzer și unul dintre scriitorii americani de neratat, Colson Whitehead ne plimbă într-un Cadillac narativ pe străzile unei lumi exotice de acum jumătate de secol.


Nicole Krauss, Să fii bărbat

Proză scurtă ● Sexualitate ● Relații

Dacă ți-a plăcut Istoria iubirii, atunci știi cum scrie Nicole Krauss. Iar dacă nu, ai ocazia să o descoperi în acest volum de zece povestiri cu eroi multipli care își caută autenticitatea în lumea complicată a relațiilor interumane și a iubirii.


cartepedia.ro

Radu Paraschivescu, Podul diavolului

Peisaje franceze ● Dialoguri savuroase ● Policier

Radu Paraschivescu mărturisește că unele dintre romanele sale sunt inspirate din călătoriile și vacanțele sale prin lume. Sunt ca niște ilustrate pe care autorul le trimite cititorilor săi. De această dată,”ilustrata” lui Radu Paraschivescu vine din Franța și împletește personaje exotice, dialoguri savuroase, o poveste (pseudo)polițistă și o obsesie pentru…poduri.


Julian Barnes, Elizabeth Finch

Maeștri literari ● Poveste de dragoste ● Personaje memorabile

Cel mai nou roman al lui Julian Barnes este un melanj de romantism, profunzime intelectuală, personaj principal cizelat până la perfecțiune și experiment narativ de ficțiune care se transformă în realitate. Felul în care trăim dragostea ne poate schimba istoria. Felul în care înțelegem istoria ne poate schimba lumea.


noriel.ro

Lee Child & Andrew Child, Mai bine mort

Seria Jack Reacher ● Thriller ● Ritm alert

Oare există situații în care îți vei da viața ca să păstrezi un secret? Pentru iubitorii seriei Jack Reacher, din care s-au ecranizat deja două superproducții cu Tom Cruise, frații Lee și Andrew Child au lansat un nou roman în care eroul se confruntă cu cea mai riscantă misiune a sa. 368 de pagini de aventură pură în stilul minimalist și grafic care te va face să devii fan al seriei.


Ali Hazelwood, Cu dragostea în minte

Roman de dragoste ● Amuzant ● Reconfortant

Și oamenii de știință au suflet, ca să nu mai zic că au și…nevoi fiziologice – ca toată lumea. Ali Hazelwood (Ipoteza iubirii) revine cu un nou love story cu tocilari, o comedie romantică despre colaborarea dintre o cercetătoare NASA și colegul alături de care coordonează cel mai important proiect al carierei. Ești cea mai meticuloasă persoană pe care o cunoști? Ai totul planificat și gândit științific? Știi exact unde o să fii peste cinci ani? Stai oleacă, să te îndrăgostești și mai vorbim.


Liviu Surugiu, Sevraj

Polițist ● Thriller ● Mister

Când ești un detectiv în pragul falimentului și apare o ocazie miraculoasă de a face bani, nu mai stai pe gânduri și te pui pe treabă. Dar Paul, personajul din Sevraj, nu știe că tocmai a intrat într-o capcană. Faceți cunoștință cu cel mai nou roman al multipremiatului autor și scenarist Liviu Surugiu.


chilipirul-zilei.ro/

Hernan Diaz, Încredere

Booker Prize 2022 ● Epic ● Magnați pe Wall Street

S-a tradus și la noi în timp record una dintre finalistele premiului Booker din 2022, romanul Încredere a lui Hernan Diaz. Cartea este o incursiune epică în America efervescenței și goanei după bogăție de acum un veac, o poveste despre lux, bani, scandaluri și puterea capabilă să deformeze realitatea.


Polly Samson, Un teatru pentru visători

Hippie ● Boem ● Triunghi amoros

Un roman a cărui acțiune se petrece pe o insulă din Grecia, în mijlocul unui cerc de poeți, muzicieni și pictori consumați de pasiunile lor. Bestseller și cea mai bună carte nominalizată de mai multe publicații britanice. Cartea e însoțită de un CD cu melodii ale celebrului David Gilmour (Pink Floyd).


John Grisham, Lista judecătorului

Thriller ● Femeie investigator ● Crimă

Cel mai nou roman al lui John Grisham duce tensiunea la cote paroxistice. Lacy Stoltz, eroina cărții, a investigat cazuri de corupție în lumea legii, iar acum dorește să ia o pauză. Însă întâlnește o femeie disperată care urmărește de douăzeci de ani criminalul perfect: un individ genial, cel mai viclean infractor, mereu cu un pas înaintea legii, ca și cum ar ști perfect cum să evite să fie capturat. Ca și cum ar fi cineva din…interior.


edenboutique.ro/

Irina Anghel, Banchetul cerșetorilor

Prietenie ● Dispariție ● Mister

Imaginează-ți că ai un coleg de clasă care a dispărut pe când aveați 17 ani. Patruzeci de ani mai târziu te întâlnești cu alți colegi din clasa de pe vremuri într-o librărie. Colegii sunt prietenii cei mai buni ai lui Mișu, băiatul dispărut acum patru decenii. Ei caută un cadou pentru prietenul lor, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ori tu, ori ei, vă aflați în povestea nepotrivită. Această carte este câștigătoarea Concursului de Debut Polirom 2022.


Kiran Millwood Hargrave, Femei pe rug

Ficțiune istorică ● Feminism ● Poveste inspirată din fapte reale

În iarna lui 1617, bărbații de pe insulă norvegiană pier cu toții într-un accident la pescuit. Un an și jumătate mai târziu, comisarul Absalom Cornet sosește pe insula unde femeile trăiesc singure și independente, pentru a pune “vrăjitoarele” la punct. O poveste dramatică despre lupta pentru emanciparea femeilor, bazată pe fapte reale.


Elif Shafak, 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie

Maeștri literari ● Figuri feminine ● Emoționant

Romanul lui Elif Shafak nominalizat în 2019 la Booker s-a tradus de curând la noi. Redescoperim scriitura extraordinară a celei mai în vogă scriitoare turce în povestea Leilei, o prostituată agresată pe o stradă din Istanbul. În cele 10 minute și 38 de minute rămase până ca inima ei să se oprească, Leila rememorează o viață întreagă cu toate miracolele și misterele ei.


Ioana Nicolaie, Miezul inimii

Povestiri ● Memoria unei generații ● Tandrețe

Ioana Nicolaie povestește cu emoție, tandrețe și feminitate. Cuvintele ei ne reamintesc copilăria, adolescența și cine suntem azi. În prozele scurte din Miezul inimii sunt încapsulate trăirile și gândurile unei generații, generația celor care ne-am născut în comunism, am fost adolescenți și tineri în tranziție și am clădit prezentul, cu speranțele și fragilitățile lui.


answear.ro

Remus Boldea, A râs și tata

Povestiri ● Limbaj colocvial ● Reconfortant

Volumul acesta de povestiri e o simfonie a tinereții fără limite. Întâmplări trăite “ca băieții”, cuvinte meșteșugite pentru ambele sexe, o literatură care se închină doar libertății și vieții trăite cu sufletul la gură, cum reușești numai la finele adolescenței. Cu Remus Boldea râzi, îți amintești poante, te cuprinde nostalgia “vremurilor bune”, apoi cazi pe gânduri, nostalgic, cum îi șade bine adultului care a trecut prin viață și a rămas cu ceva.


Paul Auster, Noaptea oracolului

Maeștri literari ● Scriitor în rol principal ● Irezistibil

După ce a supraviețuit la mustață unei boli aproape fatale, un scriitor intră în posesia unui misterios caiet albastru. Urmează nouă zile cu evenimente din cele mai stranii care îl rup pe erou din realitate și îi dau peste cap tot ceea ce credea despre iubire, trecerea timpului și arta povestirii. Cartea este o bijuterie a operei celebrului scriitor Paul Auster.


Thomas Pynchon, Viciu ascuns

Bestseller ● Noir ● Recomandare Mircea Cărtărescu

E poate cel mai ușor de citit roman al lui Pynchon, unul dintre cei mai misterioși – la propriu și la figurat – scriitori americani în viață. Ecranizat de Paul Anderson cu Joaquin Phoenix în rol principal, romanul este un haos de poveste cu detectivi, momente comice, sex, droguri și teoria conspirației, o incursiune literară care celebrează cultura hippie a anilor ’70 din secolul 20.


watchshop.ro

Fiona Davis, Leii de pe Fifth Avenue

Bestseller ● Figuri feminine ● Mister

Când acțiunea se petrece la Biblioteca Publică din New York, când au loc furturi misterioase de cărți rare pe care eroina e chemată să le elucideze – știm că avem de-a face cu un volum scris tocmai pentru iubitorii de cărți, care se petrece în lumea lor extraordinară. Volumul Fionei Davis este bestseller New York Times, nominalizat în cluburi influente de lectură din America și în curs de traducere în 15 limbi.


Donna Tartt, Istoria secretă

Thriller ● Tineri inadaptați ● Minți sclipitoare

Donna Tartt va cuceri imediat pe oricine citește Sticletele. Câștigătoarea Pulitzer revine la noi anul acesta cu un roman rafinat, sofisticat. Influențați de profesorul pe care îl admiră, un grup de tineri inteligenți și excentrici de la un colegiu de elită descoperă un mod de a gândi și a trăi care îi face diferiți și speciali față de semenii lor banali. Dar când tinerii nesăbuiți depășesc granițele moralității, viața lor e pusă în balanță și ei află că pe cât de ușor e să ucizi, pe atât de greu e să trăiești cu adevărat.


perfect-tour.ro

Foto ilustrație articol: Mel Poole / Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: