FRANCOFONIE De ieri, la Paris există piața George Enescu. Compozitorul român va fi, de acum înainte, un reper pe harta orașului.

La Paris există, începând de ieri, 15 decembrie, PLACE GEORGES ENESCO, piața care va purta numele marelui compozitor român George Enescu în istorie și în memoria colectivă a parizienilor, anunță RFI. Se află în apropierea Operei, în arondismentul 9, cartier în care Enescu a trăit o parte din viață. Oficialități din Franța și din România au fost prezente la evenimentul care a marcat, prin toponim, viața lui Enescu pe harta Parisului.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

carturesti.ro

Țara de adopție l-a decorat pe compozitorul Rapsodiei Române

George Enescu, născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, a fost al optulea copil al părinților Costache și Maria Enescu și primul care a supraviețuit copilăriei. Părinții l-au alintat cu „Jurjac”, numele dat de guvernanta franceza Lydie Cedre, care a avut o puternică influență asupra educației sale.

Încă din copilărie a arătat o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară de la 4 ani, iar la vârsta de 5 ani susținând primul concert. A început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Primele îndrumări muzicale le primise de la părinți și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru.

Între anii 1888 și 1894, locuiește și studiază la Viena, avându-i ca profesori printre alții pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) și Robert Fuchs (compoziție). Concertele în care interpretează compoziții de Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, atrag atenția presei și a publicului, pentru că interpretul avea doar 12 ani.

Indicator Place Georges Enesco

George Enescu ajunge în Paris în 1895 pentru a studia la Conservator. Aici obţine consacrarea cu două rapsodii – Rapsodia Română numărul 1 şi Rapsodia Română numărul 2. Cea de a doua s-a auzit pentru prima dată în februarie 1908, în Sala Gaveau din Paris. Artistul a trăit și a lucrat în arondismentul 9, iar la Opera Garnier a compus tragedia lirică Oedipe. Și-a construit cariera la Paris, oraș pe care îl iubea și a înscris România în istoria muzicii universale. Enesco a primit din partea Franței cea mai înaltă distincție a statului – cavaler al Legiunii de Onoare.

answear.ro

Piața George Enescu este una tipică pentru Paris, al unui Paris foarte drag lui, căci, chiar dacă s-a născut în România în 1881, la Liveni, Enescu a devenit, peste ani, un locuitor al arondismentului 9. El a fost român și francez, în același timp, un adevărat european. Iar cu această placă dezvelită în mijlocul Parisului, George Enescu rămâne, pentru totdeauna înscris în inimile parizienilor și în memoria orașului nostru care îl iubea foarte mult. A dat foarte mult acestui oraș astfel că acum, este rândul nostru să îi returnăm ceea ce îi datorăm”.

Arnaud Ngatcha, adjunct al Primăriei Parisului, însărcinat cu relațiile internaționale și cu francofonia

Citește și John Malkovich îl va interpreta pe Sergiu Celibidache în filmul The Yellow Tie

„De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris și să ne putem opri într-un loc unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o. A trăit aici, a suferit, a scris, a adorat Parisul și Franța. A dăruit enorm de mult din persoana dânsului. Este o mare fericire ce se întâmplă acum.”

declară violonista româncă Mirana Ţuțuianu.

Din 1955, George Enescu se odihnește în Cimitirul Père-Lachaise, alături de numele mari ale culturii franceze precum Balzac, Moliere, Proust sau Edith Piaf.

epantofi.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: