Lista de lectură e mereu nesfârșită, așa că citesc mai rar cărți pentru copii și adolescenți, însă de fiecare dată – ca orice cititor – mă întorc cu nostalgie la basmele și poveștile copilăriei sau descopăr titluri noi pe care tare mi-ar plăcea să le iau cu mine în tihna zilelor de Crăciun. Dintre miile de cărți pentru copii care ne sunt la îndemână, am ales câteva titluri pentru fiecare categorie de ucenici – cititori, sperând că vă inspiră pentru cadourile de Crăciun.
Poveștile copilăriei și adolescenței rămân cu noi toată viața și ne modelează în adulții care devenim. Ele ne fac cititorii care suntem astăzi, ne aprind imaginația și ne oferă timp prețios împreună cu cei pe care-i iubim. Într-o lume de ecrane și rețele sociale, avem mai puțin timp (și dorință) de a ne lăsa mintea să cutreiere printre pagini. De aceea, am căutat cărți care să îi atragă și să îi împrietenească pe copii și adolescenți cu cititul. Și vă îndemnăm ca întotdeuna:
Lângă fiecare lucru dăruit, pune și o carte de răsfoit!
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Cărți pentru copii preșcolari
Pentru micii năzdrăvani cel mai greu e să nu se plictisească în zilele reci și (uneori) anoste de iarnă. Așa că părinții trebuie să fie tare inspirați pentru a le găsi o carte ce poate concura cu succes telefonul, tableta și celelalte ecrane din casă.
Cartea mea cu activități de iarnă nu e propriu-zis o carte de citit, dar îi dă o mulțime de lucruri de făcut copilului tău. Volumul conține o serie de planșe cu ilustrații în care trebuie să desenezi sau să colorezi ghidat după numere, să găsești diferențele între două imagini, să faci exerciții logice cu decorațiuni de Căciun sau să găsești ieșirile din labirinturi întortocheate. Atenție, dacă nu e bine păzită, e posibil ca și adulții să pună mâna pe carioci și să lucreze cot la cot cu copiii!
După ce v-ați săturat de colorat, desenat și făcut tot felul de giumbușlucuri pe hârtie, distracția poate continua cu un festival de glume pentru copii. Editura Paralela 45 are o serie de mici enciclopedii pe diverse teme. Dintre acestea, enciclopedia 500 de glume jucăușe pentru copii e o suită nesfârșită de bancuri, întrebări trăsnite și mici distracții pentru copii. Singurul risc e ca atunci când vine Moșul, piciul tău să-i spună în loc de poezie, un banc :).
Ne jucăm, glumim, dar mai și citim, nu? Una dintre cele mai apreciate apariții pentru copii preșcolari din iarna aceasta este Ţup. Salvatoarea iernii a lui Alex Donovici. Când anotimpurile se dau peste cap și iarna nu mai vine, câteva animăluțe din pădure se pun pe treabă ca să rezolve misterul și să aducă mantia de nea înapoi peste lumea care se pregătește de sărbători. Copiii se vor îndrăgosti de personajele înduioșătoare din Tup: un pui de ciocârlie, un melc înțelept și o bufniță vegetariană – care au un plan să salveze Iarna.
Volumele frumos ilustrate ale lui Alex Donovici formează o serie de șase cărți despre prietenie, emoții, magia copilăriei, bun simț și respect, în povești cu substrat educativ dar și cu un fir narativ captivant. Cărțile se pot citit independent una de alta, dar dacă vrei să ai întreaga serie, le-am găsit la pachet promoțional AICI.
Cărți pentru copii de 7 – 12 ani
Matt Haig și Elif Shafak sunt scriitori foarte cunoscuți și apreciați în rândul adulților. Însă au scris și niște povești pentru copii de toată frumusețea, pe care le recomandăm cu căldură pentru primii ani de școală, când copiii se obișnuiesc să citească texte tot mai lungi.
În volumul său, Un băiat numit Crăciun, ecranizat anul trecut, Matt Haig povestește despre Nikolas, băiețelul care a avut o singură jucărie în toată copilăria sa. Însă lui Nikolas nu i-a păsat, atâta timp cât i-a avut alături pe părinții săi în căsuța de poveste din pădurile scandinave. Abia după ce își pierde mama, iar tatăl său dispare și el, Nikolas e cuprins de tristețe. Băiatul decide să plece într-o călătorie lungă și periculoasă, până la Polul Nord, în speranța de a-și găsi tatăl. Este o călătorie fantastică într-o lume în care s-a născut magia care ne înconjoară și azi, cu fiecare Crăciun.
Ca magia să funcționeze, ai nevoie mereu de un magician și de cineva care să creadă în magia lui. În vremuri în care magia pare să fi dispărut, Moș Crăciun a obosit și e posibil ca însuși Crăciunul de anul acesta să fie anulat, micuța Amelia este singura care mai crede și mai speră, singura care îl poate ajuta pe Moșul să readucă magia în casele copiilor din toată lumea. Amelia este Fetița care a salvat Crăciunul.
Matt Haig nu s-a oprit aici, ci a transformat cărțile sale despre Crăciun într-o serie care mai cuprinde încă două volume. Toate cele patru titluri se găsesc la promoție AICI.
Elif Shafak e recunoscută pentru literatura ei care afirmă rolul femeilor în societate, iar în Fetița căreia nu-i plăcea numele său vorbește înduioșător despre anii copilăriei unei fetițe din Turcia și despre puterea cărților de a ne crește ca adulți empatici și solidari. Tot ceea ce înseamnă emancipare feminină, lupta cu interdicțiile și prejudecățile sociale începe timpuriu, iar autoarea trasează legături fine între copilărie și cine poţi deveni. Fetița căreia nu-i plăcea numele său este pentru fetele curioase, inteligente și dornice să devină independente, într-o societate care nu le încurajează întotdeauna să se exprime.
Cărți pentru adolescenți de 12 – 16 ani
La vârsta adolescenței, cărțile trebuie să fie captivante, să-l provoace pe cititor, să nu pară pedagogice, iar dacă au învățăminte folositoare pentru viitor, musai să fie bine camuflate. Poate din cauza materiilor pe care trebuie să le învețe și a adulților (părinți, bunici, profesori, binevoitori de ocazie) pe care trebuie să îi asculte, la vârsta adolescenței ultimul lucru pe care vrea să-l facă un puști e să citească literatură moralistă.
Iar Haruki Murakami știe foarte bine asta, după cum știe și cum să-i atragă pe tinerii cititori. Strania bibliotecă transformă cărțile și bibliotecile într-un univers misterios, magic, din care vrei să faci parte fiindcă e cool. Iar copiii se regăsesc cu ușurinţă în trăsăturile eroului și în aventurile sale.
O altă cale să pui sub brad cadouri de răsfoit de care copiii mai mari chiar o să se bucure, e să le dăruiești cărți precum Povestea dragonului a lui Grigore Șoitu. Această carte face legătura cu basmele copilăriei timpurii și îi transportă pe cititori într-un tărâm fantastic din Asia, unde eroi neînfricați și creaturi legendare luptă pentru a-și duce la bun sfârșit o misiune secretă. Face parte din tipul de lecturi care introduce copiii în construcții narative complexe, îi face din “cititori de povești” “cititori de romane” și le ține viu interesul pentru carte.
Dacă romanul lui Grigore Șoitu pare mai atractiv pentru băieţi, Connie Glynn propune fetelor Cronicile Rosewood, o serie captivantă despre aventurile adolescentei Lottie la internatul Rosewood Hall. Lottie intră într-o mulțime de încurcături și aventuri, devenind inclusiv prințesă “sub acoperire”, pentru a-și proteja o prietenă. Prințesele nu sunt mereu ce par a fi, dar magia, prietenia și devotamentul sunt ingredientele acestei colecții de cărți vândute în peste 100.000 de volume numai în România.
Cărți pentru adolescenți de 16 – 18 ani
Foarte greu să găsești o lectură “demnă” de exigențele unui tânăr adult. Dacă te duci la ei cu un pulover cu reni, o pereche de mănuși cu spiriduși ori o carte pe care scrie “Crăciun”, ai toate șansele să-ți întoarcă spatele. Îi vor atrage tocmai acele cărți care ies din convențional, au mister, eroi neînțeleși și o poveste de dragoste pe care să se-ntâmple. Așa că am ales trei titluri care respectă rețeta de succes de la trei scriitoare uimitoare… cât n-aș da să fi existat cărțile astea și să le fi putut citi la șaisprezece ani!
Eroina Vanja Schmidt din cartea lui Margaret Owen, Hoți mărunți, este prințesă ziua și hoață noaptea. Ca orice proscrisă, nu se întrece-n cumințenie, însă n-ai cum să n-o iubești și să nu-i ții companie în aventurile ei. Când asupra Vanjei se abate un blestem neiertător, are la dispoziție doar două săptămâni să îl rupă și să se salveze din mijlocul unui complot sinistru care se țese în jurul ei. Iar în tot haosul acesta al aventurii se înfiripă și o poveste romantică.
Și în volumul lui Holly Black, Cartea nopții, facem cunoștință tot cu o rebelă. Deși Charlie s-a lăsat de furtișaguri, trecutul o bântuie și banda pentru care a lucrat, siniștrii magicieni numiți Tenebroșii, sunt pe cale să ii pună în pericol familia, dragostea și chiar viața. Ceea ce urmează sunt patru sute de pagini de thriller young adult, în care aștepți cu sufletul la gură să vezi dacă Charlie va reuși să răzbată prin conspirațiile și pericolele care i se aștern în față.
Clubul de lectură al celebrei Reese Witherspoon a ales romanul lui Lauren Blackwood, Între aceste ziduri blestemate, drept cartea anului 2021. Volumul este o combinație de fantasy și romance care-i va cuceri pe cititori. În centrul poveștii se află Andromeda, o tânără înzestrată cu puteri speciale de exorcizare care sunt foarte folositoare Marilor Case aristocratice din lumea ei. Când Andromeda pășește pragul casei noului său Patron, pătrunde într-o lume a secretelor și a supranaturalului, dar face și primii pași într-o dragoste extraordinară, în care speranța și deznădejdea se împletesc pe fiecare pagină.
Ai petrecut recent clipe frumoase cu copiii tăi în lumea cărților? Ai întâlnit un titlu despre care crezi că merită atenția copiilor și părinților? Scrie-ne despre ele și hai să ducem vestea mai departe!
Credit foto ilustrație principală articol: Eleonora Albasi – Unsplash