Infinitul într-o trestie, de Irene Vallejo, cartea – eseu care a uimit lumea literară spaniolă în 2020, a apărut luna aceasta în limba română. Volumul distins cu Premiul Național pentru Eseu și Premiul Ojo Crítico, a cucerit publicul din toată lumea, fiind în curs de traducere în 30 de limbi.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Infinitul într-o trestie, o metaforă pentru fragilitatea și frumusețea cărții
„Dragostea pentru cărți este aerul pe care-l respiră această capodoperă”.
Mario Vargas Llosa
Infinitul într-o trestie de Irene Vallejo narează însăși istoria cărții, povestea nașterii și a vieții unui artefact uimitor, inventat ca vehicul al cuvintelor noastre, pentru ca ele să circule cu mai multă libertate peste granițe și vremuri. Este povestea cărților și, firește, a materiilor care, vreme de trei mii de ani, au substituit paginile așa cum le cunoaștem azi: fum, stâncă, pământ, trestie, mătase, piele, lemn și, în ultimele decenii, plastic și electricitate. Ca orice istorie, cartea Irenei Vallejo deschide călătorii în locuri glorioase în care s-a scris istoria longevivă a cărții – pe câmpurile de bătălii ale lui Alexandru cel Mare, la Vila Papirusurilor dinHerculaneum, în palatele Cleopatrei și în locul uciderii Hypatiei, la primele biblioteci și în atelierele copiștilor, între focurile care au ars primele codexuri, în Gulag, la biblioteca din Sarajevo și în faimosul labirint al Oxfordului.
„Cartea este o metaforă care descrie ceea ce este minunat la cărți. Ideea că sentimentele, experiențele, temerile și emoțiile infinite pot fi cuprinse într-un obiect atât de mic și comun. Mă gândesc la primele cărți din istorie, care erau suluri de papirus făcute dintr-un tip anume de trestie. Cartea mai este și un omagiu adus lui Blaise Pascal, cel care care a descris atât de frumos ființele umane, folosind metafora trestiei.
Astăzi, ne-am obișnuit să luăm cărțile ca pe ceva de la sine înțeles, dar a existat o lungă istorie înainte de asta, care include mulțioameni care au înfruntat pericole, uneori chiar au murit, pentru cărți. Aceasta este istoria aventuroasă pe care am vrut să o povestesc în Infinitul într-o trestie. Este un eseu despre cărți și lectură, dar este și o aventură uriașă și am conceput-o pentru a fi citită cu același tip de emoție pe care o ai în fața unui roman”, a declarat Irene Vallejo.
Despre autoare
Clasicistă cunoscută, Irene Vallejo (n. Zaragoza, 1979) a studiat limbi clasice și deține două doctorate, de la Universitățile din Zaragoza și Florența. Este autoare a două romane, două volume de eseuri și două cărți pentru literatură pentru copii. Infinitul într-o trestie a devenit, imediat după publicare un fenomen editorial, fiind declarată cartea cea mai vândută în Spania pe timpul carantinei din 2020.