Romanul Război de Louis-Ferdinand Céline este unul din titlurile de valoare cu care colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M încheie un an de traduceri care a adus pe piața de carte din România autori de marcă ai literaturii universale.
Cartea reprezintă unul dintre cele trei manuscrise recent regăsite ale scriitorului, care au făcut vâlvă în presa internațională în vara anului 2021. Vestea despre scrierile considerate pierdute din opera lui Céline, scriitorul francez cel mai tradus după Marcel Proust, a apărut în ziarul Le Monde, în august 2021, alături de povestea dispariției lor. Respectivele manuscrise, precum și corespondența şi unele fotografii erau considerate dispărute după eliberarea Parisului, în 1944. Dezvăluirea a fost făcută de criticul Jean-Pierre Thibaudat, fost corespondent Libération la Moscova, care le-a scos la lumină pentru publicare, după moartea văduvei lui Céline, Lucette Destouches.
„Faptul că au fost găsite arhivele dispărute ale scriitorului Louis-Ferdinand Céline este fără îndoială una din cele mai extraordinare descoperiri literare din ultimele decenii”.
Le Monde
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
O poveste din „abatorul internațional de nebunie”
Război reprezintă prima formă a unui roman a cărui acțiune are loc în Flandra, în timpul Primului Război Mondial. Jocul literar de autobiografie și ficțiune se naște din experiența autorului pe front, din trauma cauzată de violențele la care e părtaș, în ceea ce numește „abatorul internațional de nebunie”. Povestea urmărește convalescența unui soldat rănit, după ce acesta își recapătă cunoștința, pe câmpul de luptă și până când pleacă la Londra. În spitalul la care este tratat, în Peurdu-sur-la-Lys, leagă relații cu o infirmieră îndrăzneață și cu un proxenet, cochetează cu moartea și, până la urmă, se eliberează de demonii războiului.
În acest roman, Celine face radiografia unor vremuri necruțătoare, un timp al deziluziei și revelației. La douăzeci de ani după experiențele traumatice de pe front, trecutul, „mereu amețit de uitare”, prinde „melodioare de pe drum, pe care nu i le cere nimeni”. Dar acest trecut nu e uitat niciodată, ci rămâne viu în ciuda trecerii anilor – Război este o confesiune despre istoria trăită, la fel ca restul operei lui Céline.
„Céline face cuvintele să danseze într-o nesfârșită beție, fără să-i pese de gramatică și de conjugări, dar neuitând niciodată de ritm și de efectul narativ. E Céline, Céline adevărat, totul e atroce în el, dar mai ales femeile se dovedesc a fi personaje fantastice care nu se lasă duse de nas, nu depind de nimeni și nu se dau înapoi de la ce-i mai rău. Avem în față viața neînsemnată dintr-un sat, ca la Flaubert ori Maupassant, dar în cuvinte pe care n-ar fi îndrăznit să le folosească nici San-Antonio. Céline nu și-a recitit manuscrisul, și cu atât mai bine. Scrisul la prima mână are efectul unui obuz literar”.
Le Parisien
„O piesă centrală în imensul puzzle literar pe care Céline l-a finisat obsesiv toată viața”.
Le Monde des Livres.
În câteva luni de la apariția ediției franceze, Război, romanul neașteptat al lui Céline și-a făcut loc rapid între cele mai bine vândute cărți în Franța. Volumul este tradus din limba franceză de Magda Răduță. În aceeași colecție vor apărea în traducere și volumele Londra și Voința regelui Krogold.
Despre Louis-Ferdinand Céline
Născut în 1894 la Courbevoie, Louis-Ferdinand Céline (pseudonimul medicului Louis Ferdinand Destouches) învață pentru examenul de bacalaureat, în vreme ce lucrează part-time pentru a se întreține. Ca act de rebeliune împotriva părinților, se înrolează ca voluntar în armata franceză. În 1914 este grav rănit pe front, într-o misiune eroică, datorită căreia va primi medalia militară.
Întors din război, devine agent comercial și va petrece o vreme în Camerun, apoi la Londra. Studiază medicină și lucrează trei ani pentru Societatea Națiunilor. După ce revine în Franța, lucrează în dispensare, în Clichy, la periferia Parisului. În 1932 publică primul său volum, Călătorie la capătul nopții, urmat de Moarte pe credit, în 1936.
Trăiește în exil, în Germania și Danemarca, din 1944 până în 1951. Revenit în Franța, se instalează la Meudon, unde scrie în continuare (De la un castel la altul, Nord, Rigodon). Moare din cauza unui anevrism, a doua zi după finalizarea manuscrisului Rigodon, în 1 iulie 1961.