SCRIITOR 7 sfaturi despre scris de la George Saunders, autorul “Lincoln între vieți”

La invitația publicației The Guardian, George Saunders propune scriitorilor aspiranți 7 tehnici de scris care le vor îmbunătăți productivitatea. Sunt indicii relativ banale, dar care fac diferența între “vreau să scriu” și “scriu”. Vorba lui Picasso:

Inspirația vine, dar trebuie să te găsească muncind.

Saunders este un scriitor american renumit, câștigător al premiilor literare Booker și National Award for Fiction. Cea mai cunoscută dintre cărțile sale este Lincoln între vieți (Lincoln in the bardo), romanul în care explorează creativ o întâmplare reală – drama profundă trăită de președintele american Abraham Lincoln, după moartea prematură a fiului său.

Despre propriii demoni ai scrisului, cei care l-au ținut ani la rând în faza aș vrea să scriu un roman despre asta, George Saunders a mărturisit că nu a vrut să fie tipul pe a cărui piatră funerară să scrie:

„Speriat să se lanseze într-un Proiect Artistic Înfricoșător pe care își Dorea Disperat să-l Încerce.”

Drept urmare, a decis să-și asume proiectul într-o manieră experimentală, fără angajamente. Rezultatul a fost primul său roman, care i-a adus consacrarea.

În limba română i-au mai apărut cărțile de povestiri Zece decembrie și Pastoralia.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Șapte sfaturi despre scris date de George Saunders

1. Revizuiește

„Intuiția, acele sclipiri spontane pe care le avem atunci când edităm – acolo se află cu adevărat aurul”, spune Saunders. El își descrie busola mentală, care are un ac care indică P (Pozitiv) sau N (Negativ) în funcție de cum se simte când își recitește propriile cuvinte. El verifică acul la fiecare propoziție. Dacă acesta indică N, revizuiește. Revizuiește până când acul indică P pentru întregul text.

2. Numerotează ciornele

Saunders numește acest truc „auto-gaming psihologic”. De fiecare dată când are loc o schimbare importantă, el schimbă numărul ciornei. „Pot să mă întorc la scris și să spun: „Oh, am ajuns la 98”.

3. Tipărește ciornele

Revizuirea „nu are sens, dacă nu tipăresc”, spune scriitorul. „Există o diferență vizuală în a citi pe pagină față de computer. Nu am încredere, decât dacă citesc un exemplar pe hârtie.”

Citește și

chilipirul-zilei.ro/

4. Atenție la revizuirea excesivă

Cei care amatori în ale scrisului ar trebui să rescrie doar „pentru a se familiariza cu lumea aceea particulară. Trebuie să ne învățăm simptomele individuale” de supra-revizuire. „Pentru mine, simptomul este că umorul dispare”.

5. Orice moment e un moment bun

„Productivitatea și timpul petrecut la birou nu sunt neapărat legate în mod liniar”, spune Saunders. „Când aveam jobul de inginer, nu scriam niciodată mai mult de 40 de minute dintr-o dată. Apoi mă așezam și făceam acea mică scamatorie mentală: ‘Prin prezenta îți dau voie să scrii la birou. Haide! Termină cu prostiile. Treci la subiect!

6. Confruntă problemele din povestea ta

Dacă încerci să negi problema și să scrii în ciuda ei povestea pe care o scrii, aceasta nu va fi foarte bună. Dar dacă îți spui ție însuți: „Ai o problemă, nu-i așa?”, atunci rezultatul va fi mai bun, pentru că este onest.

7. Evită să te gândești la marile teme ale cărții tale

„Dacă îmi vine o mică idee care nu este nașpa, care mă interesează, îmi zic: ‘OK, o să fac asta’. Dar în acel moment mintea ta începe să spună: ‘Iar motivul pentru care fac asta este pentru că este o critică adusă patriarhatului’. Mi-o scot din minte. ‘Nu, nu. Nu știm de ce o facem. O facem doar pentru că ne place și ne va spune asta, mai târziu, de ce am făcut-o.”

watchshop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: