Ziua Culturii Naționale va aduna anul acesta, în țară și în străinătate, sute de artiști, actori, poeți, scriitori și personalități care vor sărbători Cultura Română, zile la rând, cu muzică, teatru, literatură, filme, expoziții, colocvii, dezbateri și ateliere.
„Să ne lăsăm, așadar, încântați și alinați de tot ceea ce ne oferă, înclinându-ne în fața celor care fac posibil acest miracol. De la obiceiuri păstrate în toate colțurile țării, la oameni de cultură valoroși și artiști-tezaur care duc pretutindeni în lume frumusețea și unicitatea acestui neam, România reușește să rămână o destinație culturală cu tradiții de neclintit, dar deschisă, totodată, noutății”
Ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Evenimente de Ziua Culturii în România, 15 ianuarie 2023
Teatrul Naţional Bucureşti invită publicul de la ora 15,00, la Sala Media, la recitalul actorului Nicolae Urs, „Caragiale altfel”, susţinut în luna naşterii dramaturgului român, la teatrul care-i poartă numele. În foaierul Sălii „Ion Caramitru” se deschide expoziţia De la Teatrul cel Mare la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” – 170 de ani de istorie.
Copiii sunt aşteptaţi la întâlnirea cu Marian Râlea, de la ora 11:00, la Sala Media. Pentru Turul Ghidat al TNB, mai sunt locuri disponibile pentru orele 11,00 şi 17,00.
Corul Filarmonicii „George Enescu” va susține un concert de muzică românească semnată de compozitori clasici şi contemporani, sub conducerea dirijorului Iosif Ion Prunner. Spectacolul are loc la Ateneul Român, de la ora 11,00.
Ziua Culturii la Sala Radio – „Rapsodia română pentru vioară şi orchestră”, semnată de compozitorul român Emanuel Elenescu va fi interpretată de violonistul Gabriel Croitoru, sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.
Artişti aflaţi la Kilometrul Zero debutează, pe 15 ianuarie, la Radio România Cultural. Tot cu acest prilej, RRC transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti organizează începând cu orele 11:00 „Dor de Eminescu”, program de muzică şi poezie și ateliere de creaţie pentru copii. Evenimentul marchează 173 de ani de la naşterea poetului.
Muzeul Naţional de Istorie a României expune, în premieră, Cupa de la Montpellier, primul premiu internaţional acordat literaturii române pentru poezia „Cântecul gintei latine” a lui Vasile Alecsandri. Cupa va fi expusă până la finalul lunii ianuarie.

Expoziţia „Artişti români pe mapamond” de la sediul Institutului Cultural Român poate fi vizitată de Ziua Culturii și până pe 28 februarie, de luni până vineri, între orele 9 – 18,00.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” Asociaţia Science & Technology organizează „Grigore Antipa şi Emil Racoviţă, vizionari ai ştiinţei româneşti”, organizat împreună cu Asociaţia Science & Technology, o călătorie în timp prin opera şi viaţa acestor doi vizionari ai ştiinţei româneşti (înscrieri aici). Vizitatorii vor avea intrarea gratuită la muzeu.
Intrare gratuită și la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, care organizează și un program special pentru copii (contra cost).
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) De la orele 11,00, vor fi lansate trei volume de înaltă calitate grafică care prezintă operele artiștilor Theodor Pallady, Constantin Flondor şi Ioan Aurel Mureşan.
ARCUB – Hanul Gabroveni prezintă proiecte inedite de artă vizuală, film şi muzică. Detalii complete aici.
Intrare liberă la Muzeul Naţional al Literaturii Române și Casele Memoriale MNLR
- lecturi de poezie, proză şi dramaturgie
- întâlniri cu sportivi de performanţă care vor vorbi despre mentori şi lecturile preferate
- călătorii prin istoria oraşului Bucureşti, a familiilor boiereşti
- ateliere de caligrafie, scriere creativă şi motricitate, exerciţii de grafoscopie
- aniversarea sau evocarea unor personalităţi din lumea culturală şi literară (Dimitrie Cantemir şi Ion Băieşu)
- dezbateri literare, istorice, lingvistice şi filosofice,
- expoziţii de artă, proiecţii de scurtmetraje şi spectacole de teatru, concerte de muzică folk şi muzică tradiţională reinterpretată,
- poveşti în Braille şi în limba semnelor.
- vizite gratuite la sediile MNLR și cinci case memoriale – „Tudor Arghezi-Mărţişor”, „Anton Pann”, „George şi Agatha Bacovia”, „Liviu şi Fanny Liviu Rebreanu”, „Ion Minulescu şi Claudia Millian”.
- Programul integral aici
Lista completă a evenimentelor organizate în țară de Ziua Culturii.
ZIUA CULTURII ÎN STRĂINĂTATE
Institutul Cultural Român organizează în 20 de capitale ale lumii și oraşe din străinătate evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, în perioada 1 – 20 ianuarie.
- ICR Bruxelles prezintă, până la 16 ianuarie 2023, expoziția „Manuscrisele Mihai Eminescuˮ la Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului.
13 ianuarie 2023

- ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză – maraton literar bilingv dedicat poetului Nichita Stănescu.
- Accademia di Romania in Roma prezintă, în perioada 13 ianuarie-15 februarie 2023, expoziția „Constantin Udroiu – artistul cu două patrii”
- ICR Viena organizează un concert la sediu cu compoziții de George Enescu, Paul Constantinescu, Dinu Lipatti, Vasile Jianu, Béla Bartók, Dan Dediu și Johnny Răducanu, interpretate de pianistul Horia Maxim și flautista Mihaela Anica.
- ICR Beijing prezintă la sediu expoziția de fotografie „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023”, o dezbatere și un recital de poezie bilingv din opera eminesciană și recitalul pianistului Andrei Ivanovich.

14 ianuarie 2023
- ICR Istanbul organizează prelegerea literară Percepţia poetică a lui Mihai Eminescu, urmată de un recital de poeme eminesciene.
15 ianuarie 2023

- Întâlnirea „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil”, organizată sub egida ICR, prin Centrul Național al Cărții, moderată de jurnalista Mirela Nagâț, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe.
- Institutul Cultural Român de la Bruxelles lansează un proiect de promovare online a patrimoniului Art Nouveau din România, care va avea 12 episoade lunare.
- ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău – colocviu „Un Eminescu al generației mele: 140 de ani de la debutul editorial”
- ICR Varșovia lansează campania online de prezentare în rândul publicului polonez a principalelor evenimente din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii
16 ianuarie 2023
- ICR Paris în parteneriat cu Ambasada României organizează colocviul franco-român România – Franța: scurtcircuitul cărții care va reuni peste 20 de profesioniști ai lumii editoriale într-o întâlnire profesională
- Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Consulatul General al României la Trieste sărbătoresc în Aula Complexului Universitar “Beato Pellegrino” la conferința „Limba română de ieri, de azi, de mâine”, susținută de prof. univ. dr. Cristian Moroianu
17 ianuarie 2023
- Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ din Berlin – concert cameral ilustrat pe fundal de o prezentare multimedia, dedicate compozitorului, pianistului și dirijorului român Constantin Silvestri, la aniversarea a 110 ani de la naștere.
- La Ateneul din Madrid va aveaa loc un eveniment care va aduce pe scena prestigioasei instituții de cultură madrilene opera poetică a lui Mihai Eminescu, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei
- ICR Praga și Ambasada României în Republica Cehă – concert de lieduri pe versuri eminesciene al sopranei Anda Louise Bogza. Evenimentul va avea loc în saloanele de protocol ale Ambasadei României în Republica Cehă.
- ICR Tel Aviv organizează evenimentul „Enescu inspirațional” la Conservatorul Israelian din Tel Aviv, în interpretarea ansamblului israelian „Quint-L” String Ensemble de la Ierusalim, cu participarea sopranei Mirela Grădinaru.
18 ianuarie 2023
- Ziua Culturii Naționale va fi marcată de ICR New York de celebrul actor Vlad Ivanov și compozitorul și percuționistul Lucian Maxim. „Life & Love”, un melanj inedit de poezie eminesciană și muzică, prezentat în premieră și creat special pentru spațiul nord-american.
- ICR Bruxelles organizează conferința „Prezențe culturale românești în colecțiile Bibliotecii Regale a Belgieiˮ a istoricului prof. univ. Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României.
19 ianuarie 2023
- Institutul Cultural Român de la Budapesta, – Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare aduce în prim-plan o instalație VR care oferă „o vizită scurtă” prin istoria cartierelor vechi din Timișoara și un concert cameral susținut de pianistul Cári Tibor și violoncelistul Szabó Attila.
- ICR Londra organizează conferința cu tema „Mihai Eminescu, spațiul anglo-saxon și german: influență și receptareˮ și un omagiu celui mai iscusit și recunoscut traducător în limba engleză al liricii eminesciene, Corneliu M. Popescu.
- Institutul Cultural Român de la Viena – prelegerea „Mihai Eminescu, student la Viena” și lectura scenică a unei selecții din opera lirică eminesciană. Prelegerea va fi susţinută de către Dr. Hans Dama, scriitor austriac de origine şvabă din Banat.