Nominalizările pentru Gala Tânărului Scriitor, ediția a XIII-a și acordarea Premiului Cartea de Poezie a anului 2022, au fost anunțate ieri, 8 ianuarie, în avanpremiera Galei Tinerilor Scriitori care va avea loc duminica viitoare. “Tot mai multă splendoare”, al treilea volum de versuri al poetei Alina Purcaru, este cartea care a cucerit juriul de critici literari, format din Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Ciotloș.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Gala Tinerilor Scriitori va avea loc de Ziua Culturii
Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2022 face parte dintre evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale, sărbătorită anual la data de 15 ianuarie. Festivitatea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei nr. 88), de la ora 16.00, și va fi transmisă în direct la Radio România Cultural. Invitații speciali ai ediției vor fi Mike Godoroja & Blue Spirit.
Participarea la eveniment se face cu invitaţie, solicitată via email până vineri, 13 ianuarie 2023, ora 13.00. Accesul invitaţilor va fi permis până la ora 15.45, pentru a asigura buna desfășurare a galei. Organizatorii Galei sunt Primăria București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București și asociația EURO CULTURART. Programul este sprijinit de Ministerul Culturii.
Nominalizări Gala Tinerilor Scriitori pentru anul editorial 2022
Tânărul poet al anului 2022
Mihnea Bâlici, Cazzo, Editura OMG;
Raluca Boantă, La marginea bună a corpului, Editura OMG;
Gabriel Cărtărescu, Mâine o să fiu fericit, Editura Charmides
Olga Ștefan, Resursa, Casa de Editură Max Blecher.
Tânărul prozator al anului 2022
Irina Anghel, Banchetul cerșetorilor, Editura Polirom;
Alexandru Bordian, Casa mai multor primăveri, Editura Cartier
Sașa Zare, Dezrădăcinare, Editura Fractalia.
Tânărul critic literar al anului 2022
Ruxandra Câmpeanu, Dincolo de regulile jocului, Editura Corint;
Victor Cobuz, pentru activitatea publicistică;
Călina Părău, Discursul incomplet: Uitare și rest, Editura Tracus Arte.
Cartea de poezie a anului 2022, „Tot mai multă splendoare”
Tot mai multă splendoare compune o istorie fragilă și intimă a corpului condiționat, fragmentat, „desprins în alt fel”; o carte în care viața încolțește în pofida condițiilor, o carte a rememorării, a căutării de sine, a libertății și pasiunii.Din poemele Alinei Purcaru răzbat vocile copiilor dintr-un timp salvat „în fiole sparte de algocalmin”, hipervigilența corpului „predispus să simtă frica”, vina și neputința, „sunetul oceanului” și efectul „anesteziant” al unor „boabe de rouă”, contrastul dintre deșeuri și munții „mereu cu zăpadă pe creste.
(Medeea Iancu)
Laureați ai Premiului Cartea de poezie a anului au mai fost Ion Mureșan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014), Octavian Soviany (2015), Teodor Dună (2016), Nora Iuga (2017), Dan Coman (2018), Romulus Bucur (2019), Angela Marinescu (2020), Ruxandra Novac (2021) și Simona Popescu (2022).
Despre autoare
Alina Purcaru (n. 1982) este scriitoare și publicistă, absolventă a Facultății de Limbi şi Literaturi Străine, la Universitatea Bucureşti. A lucrat ca jurnalistă şi a publicat constant cronici de carte şi articole în reviste culturale prestigioase. Este membră PEN şi, în prezent, face parte din redacţia revistei Observator cultural. A debutat cu volumul de poeme rezistență (Editura Cartea Românească, 2016), urmat de al doilea volum de versuri, Indigo (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2018). Este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008), traducătoare din limba engleză şi coordonatoarea de volume colective.
A publicat poeme și eseuri critice în reviste literare și în volume colective, între care: Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste, coordonată de Cosmin Perța (Editura Paralela 45, 2018), Ea. Perspective feministe asupra societăţii româneşti (volum coordonat de Oana Zamfirache, Editura Curtea Veche Publishing, 2019), Arta revendicării. Antologie de poezie feministă (volum coordonat de Medeea Iancu, FrACTalia și LitFem, 2020).