OSCAR Filmele bazate pe cărți nominalizate la ediția 2023

Dintre titlurile nominalizate la ediția din acest an Galei Premiilor Oscar, cinci sunt inspirate din cărți. Până la festivitatea care va avea loc în 12 martie, avem timp să explorăm filmele și creațiile literare după care au fost create. Hai să aflăm câte ceva despre ele, unde se pot vedea filmele și pe unde găsiți cărțile.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

All Quiet on the Western Front / Nimic nou pe frontul de vest

All Quiet on the Western Front – Trailer
  • Nominalizat la categoriile cel mai bun film și cel mai bun film străin (Malte Grunert, producător).

Filmul este inspirat de romanul clasic omonim al lui Erich Maria Remarque. Paul Baumer, eroul poveștii, e entuziasmat de gloria de a lupta pe frontul Primului Război Mondial, alături de prietenii săi. Curând însă, iluziile unei întregi generații se destramă în tranșeele morții iar supraviețuirea devine improbabilă, indiferent din care tabără faci parte.

Am văzut filmul pe Netflix (unde e disponibil în continuare). E în linia noilor pelicule de război (Dunkirk, 1917, Midway), adică realizare grafică de excepție, realism dur, mesaj anti-război clar; însă pentru mine filmul nu poate înlocui cartea lui Remarque, una dintre cele mai faimoase reflecții pe tema războiului, cu sensuri și fire narative paralele pe care nu le regăsești în film. Ba chiar filmul pare o adaptare foarte liberă a narațiunii din carte, așa că cele două producții artistice sunt experiențe destul de diferite, nu doar ca formă, ci și din punctul de vedere al poveștii.

Women Talking

Women Talking – Trailer
  • Nominalizat la categoria cel mai bun film (Dede Gardner, Jeremy Kleiner și Frances McDormand, producători) și cel mai bun scenariu adaptat (Sarah Polley)

Bazat pe bestsellerul lui Miriam Toews, Women Talking prezintă evenimentele neverosimile dintr-o comunitate religioasă ultraconservatoare. Peste o sută de femei și fete sunt drogate și abuzate sexual, iar apoi li se spune că au fost pedepsite de diavol pentru că sunt păcătoase. Când femeile află adevărul, ţin o întâlnire secretă în care trebuie să răspundă la o întrebare: vor lupta sau vor accepta abuzul?

Filmul încă nu s-a lansat încă România, dar bănuiesc că va apărea curând, după aceste nominalizări.


watchshop.ro


Living

Living – Trailer
  • Nominalizat la categoriile cel mai bun actor în rol principal (Bill Nighy) și cel mai bun scenariu adaptat (Kazuo Ishiguro)

Bazat pe filmul japonez “Ikiru” (1952) care este, la rândul său, inspirat din nuvela lui Lev Tolstoi, Moartea lui Ivan Ilici¸ cu un scenariu adaptat de câștigătorul Kazuo Ishiguro, Living oferă probabil rolul carierei de până acum a îndrăgitului actor britanic Bill Nighy (Love Actually, Pirates of the Carribean, About Time).

La fel ca Ivan Ilici al lui Tolstoi, personajul Williams –  jucat de Bill Nighy  –  este un funcționar de carieră care se vede nevoit să își reconsidere întreaga existență după ce primește un diagnostic medical neiertător. Povestea explorează – atât în carte, cât și în film – intensitatea emoțiilor umane, regretul și revolta unei vieți nemulțumitoare, dar și căile izbăvirii personale.

Nici acest film nu a apărut încă la noi.


Citește și Recenzie Klara și soarele, Kazuo Ighiguro

Blonde / Blonda

Blonde – Trailer
  • Nominalizat la categoria cea mai bună actriță în rol principal (Ana de Armas)

Ecranizare după romanul omonim al lui Joyce Carol Oates, Blonde este unul dintre cele mai controversate filme ale anului trecut. Pelicula, care se poate vedea pe Netflix, a suscitat dezbateri aprinse pe rețelele sociale din toată lumea. Unii au văzut în film povestea sfâșietoare a femeii supuse abuzurilor și presiunii mediatice, în vreme ce alții au criticat intens ceea ce consideră ei a fi întinarea memoriei celei mai iconice vedete feminine a secolului 20 – Marilyn Monroe.

Mie mi-a plăcut enorm filmul, perspectiva regizorală, imaginea, talentul actoricesc pe care nu-l întrezărisem înainte la Ana de Armas. M-a făcut să înțeleg că seducătoarea Marilyn, fata răsfățată a Hollywood-ului și sex simbolul unei întregi generații, era în intimitatea ei, Norma Jean – cu fricile și suferințele ei de femeie, cu abuzuri în culise și cu un destin frânt de oamenii lacomi și egoiști pe care i-a întâlnit.

În orice caz, cartea lui Joyce Carol Oates oferă perspective mai profunde și ne ajută să înțelegem mai bine “ce-a vrut să spună autoarea” când a ales acest subiect atât de sensibil, care a provocat controverse aprinse și în lumea cititorilor.


farmec.ro


The Quiet Girl

The Quiet Girl – Trailer
  • Nominalizat la categoria cel mai bun film străin (Irlanda)

Inspirat din nuvela Foster de Claire Keegan, The Quiet Girl ne duce în Irlanda rurală a anului 1981. O fetiță timidă și tăcută dintr-o familie disfuncțională este adusă să trăiască într-o familie adoptivă. Părinții vitregi sunt buni și iubitori, iar micuța Cait are toate șansele să spere la o copilărie fericită. Numai că familia adoptivă are și un secret teribil.

Deși filmul s-a lansat de aproape un an, nu a fost difuzat în cinematografele de la noi. Cartea este disponibilă în limba engleză.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: