Muzeul Național al Literaturii Române dedică anul acesta două zile, 15 și 16 februarie 2023, evenimentelor care marchează sărbătoarea lecturii în România. Ziua lecturii, celebrată în toată țara la 15 februarie, va avea câteva teme centrale
■ ce citesc adolescenții?
■ cum se citesc textele moderne: banda desenată, romanul grafic și arta graffiti?
■ ce (re)citim de dragul secretului?
■ cum transformăm poezia în performance?
■ cum ne informăm despre evenimentele curente?
■ ce rol are discursul nonliterar (textul publicitar) în dezvoltarea afacerilor locale?
■ cum citim o scenă dintr-un film?
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Întâlniri cu cititorii în licee, la mall și la sediul muzeului
Gândirea critică, textul publicitar, creatorii de conținut și artiștii caligrafi, piața de carte pentru tineri și „lectura” scenelor de film sunt subiectele pe care muzeografii le aduc în fața publicului pentru a reflecta împreună asupra rolului literaturii în viața cotidiană.
Scriitori, actori și artiști români renumiți, între care Mircea Dinescu, Emilia Popescu, Ioana Nicolaie, Maia Morgenstern, Doina Ruști, Vasile Ernu – vor fi de Ziua Lecturii în liceele Bucureștiului pentru a se întâlni cu elevii și a discuta despre rolul și impactul lecturii, despre arta scrisului și a actoriei. Ei vor citi și recita din operele scriitorilor români.
Muzeografii MNLR vor citi din Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann la Mall Vitan și vor împărți răvașe parfumate vizitatorilor mallului în 15 februarie 2023, începând de la ora 15.00.
Pentru 16 februarie sunt programate dezbateri informale pe temele informării corecte în epoca tehnologiei, respectiv cea a “lecturării filmelor”. Detalii complete despre evenimente aici.
15 februarie a fost aleasă drept Zi Națională a Lecturii pentru a încuraja proiectele și evenimentele care promovează cititul pe tot parcursul vieții. În această zi s-au născut Titu Maiorescu și Spiru Haret, personalități care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX.