NOUTATE Cele nouă femei de la Ravensbrück: O poveste adevărată despre supraviețuire în Germania nazistă”, Gwen Strauss

La sfârșitul lunii trecute, a apărut o nouă carte-document despre Holocaust, pe care trebuie s-o amintim între noutățile anului. „Cele nouă femei de la Ravensbrück: O poveste adevărată despre supraviețuire în Germania nazistă, de Gwen Strauss. Cartea reprezintă un corolar al jurnalelor, amintirilor și interviurilor cu supraviețuitoarele. Scriitoarea este nepoata uneia dintre cele nouă femei de la Ravensbrück, Helene Podliasky.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

nemira.ro

Istoria uimitoare a nouă femei care să lupte cu răul și să-i supraviețuiască

Murim sau trăim împreună, altfel nu se poate.

Cele nouă protagoniste ale cărții aveau mai puțin de treizeci de ani când s-au alăturat Rezistenței. Au făcut contrabandă cu arme prin Europa, au adăpostit agenți, au coordonat comunicațiile între sectoare, au parcurs rutele de evadare spre Spania și au ascuns copii evrei de regimul criminal. Au fost arestate de poliția franceză, interogate și torturate de Gestapo. O vreme au stat prin închisori franceze, apoi au fost deportate în Germania, la Ravensbrück.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Ravensbrück era unicul lagăr de concentrare pentru femei, majoritatea deținute politice provenite din întreaga Europă. Peste 132000 de femei și copii, conform memorialului de la Ravensbrück, au fost ținuți prizonieri aici de regimul nazist. În luna februarie 1944, în lagăr au ajuns mai multe femei care activaseră în Rezistența Franceză și care au fost selecționate să muncească la o fabrică de armament. În primăvara anului următor, în timp ce lagărul era desființat și femeile erau trimise către destinații obscure, nouă dintre ele reușesc să evadeze.

Fotografie din lagărul Ravensbruck Bundesarchiv, Bild 183-1985-0417-15

Istoria curajului lor a fost recuperată de autoarea Gwen Strauss din interviurile acordate de supraviețuitoare, mărturisiri și jurnale. Zilele petrecute de cele nouă în timpul evadării pe linia frontului, sub amenințarea torturii și a morții, sunt prezentate de scriitoare cu realism și cu multă măiestrie. Empatia și solidaritatea sunt ingredientele acestui succes al vieții în fața ororii războiului care a ucis milioane.


watchshop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: