INEDIT Cele mai valoroase cărți românești la licitațiile de artă autohtone

Mai mult decât o simplă curiozitate, licitațiile de artă de la casele de profil din România adună tot mai adesea colecții și loturi de cărți rare pentru care doritorii licitează sume tot mai mari. În fiecare lună se tranzacționează sute de cărţi rare, manuscrise și documente ale unor autori celebri.

Doar luna aceasta, pentru cele mai valoroase 10 exemplare s-au plătit peste 12.000 de euro de către colecționari. Fie că-și permite sau nu să aibă asemenea comori în bibliotecă, fiecare cititor este curios să afle care sunt cărțile rare care își continuă călătoria prin lume la foarte multă vreme după publicare. Ediții princeps ale unora dintre cei mai cunoscuți scriitori români, cărți cu dedicație și un exemplar de carte bisericească rară sunt printre vedetele licitațiilor autohtone de artă de la începutul acestui an.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

10. Drumul cu povești, Tudor Arghezi, 1947

Drumul cu povești, Tudor Arghezi, 1947

Această carte e un adevărat exemplar de colecție, întrucât Drumul cu povești  e primul volum la care au participat toți cei trei membri ai familiei: Tudor Arghezi este autorul textului inspirat din poveștile pe care le spunea copiilor săi, ilustrațiile aparțin fiicei Mițura Arghezi, iar tiparul a fost realizat de fiul Baruțu, la prima lui încercare în tipografia familiei, consemnată și într-o dedicație olografă. Cartea s-a vândut la licitația Artmark din februarie cu 500 de euro.

9. Trilogia valorilor, Lucian Blaga, 1946

Trilogia valorilor, Lucian Blaga, 1946

Ediția princeps a Trilogiei valorilor a lui Lucian Blaga a apărut în 1946 la Fundația Regală pentru Literatură și Artă. Exemplarul acesta are o dedicație a autorului (“Pentru Domnița, pretutindeni prezentă printre rândurile acestei cărți…”) și provine dintr-o colecție privată. Cartea s-a vândut cu 600 de euro.

8. Opere, I.L. Caragiale, 1930-1942

Opere, I.L. Caragiale, 1930-1942

Prima ediție completă a operelor lui Caragiale cuprinde 7 volume apărute între 1930 și 1942. Primul volum se remarcă prin faptul face parte dintr-un tipar special de 26 de exemplare pe hârtie velină vărgată, fabricată pentru Editura “Cultura Națională” (exemplarul din acest lot poarta litera N) și poartă o dedicație olografă a criticului literar Paul Zarifopol, unul dintre cei care au îngrijit ediția. Întregul lot este legat în piele și s-a adjudecat pentru suma de 700 de euro.

farmec.ro

7. Yoga. Essai sur les origines de la mystique indienne, Mircea Eliade, 1936

Yoga. Essai sur les origines de la mystique indienne, Mircea Eliade, 1936

Prima lucrare a lui Mircea Eliade publicată într-o limbă străină este tratatul scris în limba franceză Yoga. Essai sur les origines de la mystique indienne, apărut în 1936 la Librairie Orientaliste Paul Geuthner. Valoarea exemplarului de față – care s-a adjudecat pentru 700 de euro – stă în dedicația olografă a autorului pentru orientalistul francez Paul Pelliot.

6. Orașul cu salcâmi, Mihail Sebastian, 1935

Orașul cu salcâmi, Mihail Sebastian, 1935

Exemplarul face parte din ediția princeps a romanului lui Mihail Sebastian și poartă dedicația autorului către un prieten de-al său: “Lui C. Șiclovan, tovarăș de de mult, din vremea acestei cărți juvenile, Mihail Sebastian, 2 XII 1935.” Cartea a fost editată la Editura Librăriei “Universala” Alcalay & Co. 1935. Volumul s-a vândut cu suma de 800 de euro.

5. Opere, Mihai Eminescu 1939-2008

Opere, Mihai Eminescu 1939-2008

Sunt 18 volume ce cuprind operele complete ale lui Mihai Eminescu în acest lot, apărute între 1939 și 2008. Primul volum, apărut la Fundația pentru literatură și artă Regele Carol II, în 1939, are dedicație și semnătură olografă din partea criticului literar Pepressicius pentru directorul liceului “Sfântul Andrei”. Primele volume poartă semnătura poetului filigranată în hârtia de tipăritură. Ultimul volum este publicat în 2008 la Editura Academiei Române. Întregul lot a fost vândut pentru suma de 1.000 de euro.

epantofi.ro

4. Istoria pentru începuturile Românilor în Dacia, Petru Maior, 1812

Istoria pentru începuturile Românilor în Dacia, Petru Maior, 1812

O carte deosebit de prețioasă, Istoria pentru începuturile Românilor în Dacia a lui Petru Maior, a apărut la Buda în 1812 în împrejurări oarecum miraculoase: o carte românească, despre istoria românilor, scrisă de unul dintre cei mai activi reprezentanți ai Școlii Ardelene, a fost editată într-una din capitalele imperiului dualist austro-ungar, trecând de cenzura autorităților imperiale. Volumul a avut un preț de pornire de 500 de euro și s-a vândut pentru 1.600 de euro.

3. Moromeții, Marin Preda, 1972

Moromeții, Marin Preda, 1972

Un exemplar în două volume a celei de-a treia ediții a Moromeților lui Marin Preda a suscitat un interes deosebit la licitația de luna aceasta de la casa Artmark. Cartea a avut un preț de pornire de 300 de euro și s-a vândut cu 1.600 de euro. Exemplarul licitat are dedicația și semnătura olografă a autorului pentru filosoful Dumitru Ghișe: “Tovarășului Dumitru Ghișe, pentru care am avut totdeauna o mare simpatie colegială; îi urez la mulți ani ‘973…”

2.  Teatru, I.L. Caragiale, 1889

Teatru, I.L. Caragiale, 1889

Volumul princeps al dramaturgiei lui I.L. Caragiale a fost publicat în 1889, cu o prefață de Titu Maiorescu. Cartea legată în piele și păstrată în etui a fost realizată de către Editura Librăriei Socec & Comp. și conține cele patru mari piese de teatru ale lui Caragiale: O noapte furtunoasă, Conu’ Leonida față cu Reacțiunea, O scrisoare pierdută și D’ale carnavalului. Volumul a avut un preț de pornire de 1.000 de euro și s-a adjudecat pentru 1.800 de euro.

1. Octoihul românesc, Diacul Dănilă, 1721          

Octoihul românesc, Diacul Dănilă, 1721  

Cea mai valoroasă carte românească vândută la licitație recent este Octoihul românesc copiat de diacul Dănilă, din satul Coruț din Cluj, la 1721. Octoihurile sunt cărți de cântări specifice ritului ortodox vechi, cuprinzând toate cântările slujbelor din fiecare zi a săptămânii.  Exemplarul de față, decorat cu motive vegetale și geometrice stilizate, este o copie manuală realizată după Octoihul lui Antim Ivireanul din 1712, în format in quarto (coala tipărită îndoită în patru, alcătuind opt pagini), cu caractere chirilice. Numele copistului și data realizării au fost identificate după două însemnări olografe din interiorul cărții. Diacul Dănilă era un cunoscut copist transilvănean, de la el păstrându-se și alte câteva manuscrise. Octoihul românesc al Diacului Dănilă s-a vândut pentru 3.000 de euro (preț de pornire 700 de euro).

perfect-tour.eu

foto exemplare carte: artmark.ro, historic.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: