LANSARE The Beatles. O istorie, de Craig Brown

Despre Beatles se spune că prin muzica lor au provocat fracturi între generații. La 60 de ani de la succesul trupei sunt încă ascultați, inspiră alți muzicieni și continuă să atragă fani noi. În vremurile de glorie, cântecele lor au stârnit pasiuni atât de puternice încât au schimbat cultura lumii occidentale. În școlile conservatoare a fost interzisă frizura tipică a membrilor trupei, iar într-o filatură, fanele celei mai faimoase trupe britanice a tuturor timpurilor au refuzat să mai lucreze, după ce șefii le-au impus să nu mai asculte Beatles la lucru.

Săptămâna aceasta va apărea în limba română volumul de non-ficțiune al lui Craig Brown, The Beatles. O istorie. Cartea va fi lansată de editura Nemira, joi, 2 martie, de la ora 20 la J’ai Bistro, printr-un eveniment care va sărbători nu doar povestea, ci și muzica trupei din Liverpool.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

nemira.ro

Cartea a câștigat premiul Baillie Gifford 2022, disticție acordată volumelor de non-ficțiune

Craig Brown, autorul premiat pentru biografia Prințesei Margaret, sora Reginei Elisabeta a II-a, aduce publicului pasionat de literatură biografică o nouă carte care pune reflectoarele în culisele celebrității, scoțând la lumină povești, amintiri și anecdote despre trupa Beatles.

Cartea anului pentru The Times, The Telegraph și The Sunday Times, The Beatles. O istorie povestește despre întâlnirea miraculoasă și experiența muzicală a celor patru staruri care au alcătuit trupa – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr. Deopotrivă cu istoria faimoasei formații, cartea spune ciudatele povești ale personajelor care au orbitat împrejurul Beatleșilor – Fred Lennon, Yoko Ono, Maharishi Mahesh, mătușa Mimi, Helen Shapiro, Magic Alex, dentistul John Riley și polițistul Norman Pilcher.

J.R.R. Tolkien i-a respins, dar John Updike i-a asemănat cu „soarele care răsare în dimineața de Paște“. Bob Dylan i-a introdus în lumea drogurilor, iar Wallis, ducesă de Windsor, i-a iubit. Noël Coward i-a disprețuit, iar The Rolling Stones s-au inspirat din muzica lor. Nimeni nu a rămas indiferent la The Beatles. Regina Elisabeta a II-a a declarat:

„Gândiți-vă ce am fi ratat, dacă nu i-am fi ascultat niciodată pe The Beatles.“

Cartea lui Brown mixează istoria trupei cu fragmente de jurnal, scrisori trimise de fani, eseuri, interviuri, anunțuri și povești. Fiecare pagină reînvie efervescența anilor 60, o epocă de aur a muzicii.

apiland.ro

„Puterea specială a muzicii The Beatles, magia și frumusețea ei, în asta constă, în acest amestec de contrarii. Alte trupe sunt fie gălăgioase, fie senzuale, fie progresiste, fie tradiționaliste, fie serioase și grave, fie joviale și prietenoase, fie sexy sau agresive. Dar, când asculți un album de la The Beatles, simți că tot ce ține de natura ființei umane, cu nuanțele ei, este acolo. Așa cum observa și John, atunci când compuneau împreună, Paul era cel care «venea cu un fel de lumină, de optimism, în timp ce eu mă îndreptam întotdeauna spre tristețe, spre disonanțe, spre limitele blues-ului». Tocmai această pendulare fascinantă între două direcții, între sus și jos, face ca muzica lor să fie atât de expresivă, să reușească să aibă și o componentă universală, dar și una personală, specială.“

Despre Craig Brown

Craig Brown este autorul mai multor cărți, printre care The Lost Diaries și One on One. Ultima sa carte, Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret, a câștigat Premiul James Tait Black pentru biografie și Premiul South Bank Sky Arts pentru literatură.

Volumul său precedent One on One, a fost nominalizată la Premiul „Samuel Johnson“, categoria nonficțiune. Timp de peste treizeci de ani, autorul a realizat un “jurnal” satiric inspirat de viețile celebrităților, iar acum lucrează pentru Daily Mail și Mail on Sunday. De-a lungul carierei a scris pentru Vanity Fair, The Sunday Times, New Statesman, The Spectator, The Guardian și New York Review of Books.

answear.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: