ECRANIZARE Încep filmările la Moromeții 3. Filmul nu se mai inspiră din romanul lui Marin Preda

Compania de producție Libra Films a început filmările pentru continuarea poveștii din Moromeții. La 35 de ani după realizarea părții întâi și la numai cinci după Moromeții 2, povestea familiei proverbiale românești va reveni pe ecrane în regia aceluiași Stere Gulea și avându-l ca director de imagine tot pe Vivi Drăgan Vasile.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Echipa premiată la Gala Premiilor Gopo scrie un nou capitol. Filmul e inspirat de jurnalul scriitorului.

Moromeții 3 va fi filmat pe parcursul acestui an la Talpa, în Teleorman (localitate aflată la 45 de kilometri de satul natal al lui Preda), la Sinaia, București, Golești și în mai multe sate din vecinătatea capitalei.

Casa Moromeților, din satul Talpa, va rămâne cea în care au avut loc primele filmări ale trilogiei, cele din vara anului 1985, dar și cele din 2017. Pentru păstrarea ei a fost nevoie de un efort impresionant. Echipa de producție a reconstruit-o după schițele și fotografiile vechi.

Dacă primul film a fost o adaptare fidelă romanului, iar continuarea s-a inspirat din atât din volumul doi , cât și din „Viața ca o pradă” și din publicistica scriitorului, cea de-a treia parte va aduce pe ecrane un scenariu original, semnat de Stere Gulea. Moromeții 3 scrie povestea lui Niculae la maturitate, în anii ’50, el devine un tânăr scriitor apreciat. Suntem martorii vieții sale și ai poveștilor de dragoste, într-o atmosferă tensionată, afectată de reguli ideologice stricte. Scriitorii sunt chemați să susțină politica de stat și să scrie despre viața cea bună pe care o aduce. Niculae se vede confruntat cu o dilemă importantă: dacă intră în sistem, va avea acces la “viața cea bună”, iar dacă nu, va plăti cu libertatea și va fi aruncat în anonimat.

„Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce privește entuziasmul și interesul pe care le-am stârnit în 2018 cu Moromeții 2. Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubește această lume și această familie, așadar, mi-am dorit să închei saga Moromeților, mai ales pentru că noi nu avem așa ceva în cinematografia română. Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda și multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului.”, a spus regizorul Stere Gulea.

epantofi.ro

Horațiu Mălăele, Oana Pellea și Toma Cuzin în rolurile principale

Distribuția rămâne una de excepție, reunind câțiva dintre cei mai renumiți actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale îi vor juca Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Cătălin Herlo, Aida Economu.

Alex Călin este în prezent actor al Teatrului Excelsior, unde poate fi văzut în „KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi” (r. Sânziana Stoican), „Opera de trei parale” (r. Răzvan Mazilu), „Fluturii sunt liberi” (r. Erwin Șimșensohn) sau „#EmojiPlay”, un spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu. În trecut a colaborat cu mai multe teatre importante din București, de stat (Teatrul Național, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra), dar și independente (Teatrul de Artă, Godot Cafe-Teatru, Macaz Teatru Bar Coop, Centrul Replika), iar în film și-a făcut debutul în lungmetrajul #Selfie (2014, r. Cristina Jacob).

Alături de el va deveni parte din istoria ecranizată a Moromeților Mara Bugarin, cunoscută pentru rolul principal din filmul Metronom (r. Alexandru Belc), premiat anul trecut la Cannes, cu distincția Un certain regard.

Citește și NETFLIX 10 filme și seriale bazate pe cărți. Selecția lunii februarie 2023

„Mă bucur că Moromeții merg mai departe și sunt incitat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentrează pe zbuciumul moral și social provocat de nașterea celui mai important roman postbelic din literatura română. Va fi, fără îndoială, un film esențial pentru înțelegerea anilor ‘50, în contextul în care vom vedea dilemele și conflictul unui intelectual cu tentația compromisului de orice fel. Sper să fie un succes cel puțin la fel de important precum filmul lansat în 2018.”, a declarat producătorul Tudor Giurgiu.

noriel.ro

Moromeții a fost printre cele mai populare lansări ale ultimilor ani. A adus în sala de cinema peste 200.000 de spectatori, fiind unul dintre cele mai vizionate filme în anul 2018. La cea de-a 13-a ediții a Premiilor Gopo a primit 9 trofee din 14 nominalizări – Cel mai bun film, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură, Tânără Speranță, Premiul Publicului.

Vivi Drăgan Vasile, un reper în cinematografia română, își lasă iar amprenta asupra Moromeților, în timp ce Dana Păpăruz va fi din nou creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu va semna scenografia. Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu și Tudor Giurgiu.

Stere Gulea a mai regizat filme precum Iarba verde de acasă (Premiul ACIN, 1977), Piaţa Universităţii, România (Premiul UCIN, 1991), Stare de fapt (1996) sau Sunt o babă comunistă (2013). Între 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru și Film.

Moromeții 3 este o producție Libra Films, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în toamna anului 2024, distribuit de Transilvania Film.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: