TEATRU Spectacolul inspirat de romanul lui Mihai Radu, “Repetiție pentru o lume mai bună” are premiera astăzi la TNB

Sâmbătă, 18 martie 2023, de la ora 19.30, în Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), are loc premiera spectacolului „Repetiție pentru o lume mai bună”, în regia lui Radu Afrim, dramatizare de Mihai Radu și Ionuț Sociu după romanul lui Mihai Radu.

Cu noua premieră, după romanul lui Mihai Radu, merg mai departe pe acest drum al dramatizărilor după literatura română contemporană. E un joc cu posibilități infinite pentru echipele implicate!

Spectacolul îi are în distribuție pe Marius Manole, Raluca Aprodu, Crina Semciuc și Emilian Oprea, iar scenografia și afișul sunt realizate de Irina Moscu. Piesa va avea cea de-a doua reprezentaţie duminică, însă biletele au fost deja epuizate pentru toate cele patru reprezentații anunțate pentru lunile martie și aprilie.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Scriitorul Mihai Radu despre spectacolul regizat de Radu Afrim

“Un fiu își aduce acasă de la azil tatăl aflat pe moarte. Fosta soție îl roagă să-i recupereze cățelul luat ostatic de actualul ei iubit, iar peste toate acestea – umbra unui secret din urmă cu mulți ani.

Cred că e un spectacol despre multe despărțiri: despărțirea dintre soți și iubiți, dintre părinți și copii, dintre o generație și alta, despărțirea de trecut, de speranțe, și, de ce nu,despărțirea chiar de viitor. Toate acestea cu o supradoză de umor.

Stând la masă cu Radu Afrim și cu actorii, fiecare apucând dialoguri, descrieri, monologuri din roman… probându-le parcă, așa cum ai proba haine într-un butic, am trăit pe viu această fantastică experiență: să vezi cum se transformă cuvintele tale în gesturi, priviri, râsete, lacrimi. Te simți cumva dumnezeu, dar un dumnezeu care face pe el de frică: „Fuck, dacă nu iese lumea așa cum vreau?”

Ne-am putea imagina experiența acestui spectacol ca un loc de joacă unde sunt moartea, sexualitatea, nostalgiile adolescenței și ale tinereții, speranțele… un joc când candid și naiv, când crud, înspăimântător.”

Imagine de la repetiții, Radu Afrim

Detalii despre reprezentaţiile viitoare, pe siteul TNB.

epantofi.ro

Despre “Repetiție pentru o lume mai bună” de Mihai Radu

Un roman profund, ce urmărește zbuciumul interior al omului care simte presiunea surdă a vieții care se scurge vertiginos, Repetiție pentru o lume mai bună a apărut anul trecut în colecţia Ego. Proză a editurii Polirom.

În timp ce așteaptă să-și ia tatăl de la azilul „Conacul Speranței”, pe cale să fie închis, Paul se gândește la cât de diferit percep realitatea adulții și copiii. Faptul că este nevoit să-l ia acasă pe bătrânul bolnav de demență este încă o provocare dintr-un șir care pare să nu se mai sfârșească: divorțul, pierderea mamei sale, legătura cu fiica plecată din țară, relația bizară cu fosta soție, care îl roagă să-i recupereze câinele de la iubitul pe care ea însăși l-a trădat. Paul încearcă să facă față tuturor provocărilor, reușind într-un târziu să se elibereze de capcana propriilor neputințe.

Mihai Radu (n. 1977) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este jurnalist la săptămânalul Cațavencii și scrie pentru emisiunea Starea Nației. După volumul de proză scurtă Hobby și alte povestiri, apărut în 2009, a publicat, împreună cu Simona Tache, Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut (2013) și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor (2015). De același autor, la Editura Polirom au mai apărut romanele Sebastian, ceilalți și-un câine (2014), Extraconjugal (2017, 2018) și Contaminare (2019).

farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: