RECENZIE Compendiu – 20 de întrebări și răspunsuri despre avocați și clienți. Primii pași când ai nevoie de un avocat

Ghiduri, sfaturi practice, cultură generală juridică

Compendiu – 20 de întrebări și răspunsuri despre avocați și clienți, volumul publicat recent la editura Letras de cuplul de autori care se identifică sub pseudonimul Pierry, este o încercare de introducere a noastră, oamenii obișnuiți, în lumea juridică. Acest ghid oferă indicii despre demersurile corecte atunci când căutăm un avocat și interacționăm cu acesta în soluționarea diverselor probleme de natură juridică pe care le-am putea întâlni în cursul vieții.

Dacă sunteți ca mine și cunoașteți lumea juridică doar de la știri, din filme sau din diverse informații punctuale căutate pe internet, veți găsi utile ideile și sfaturile pe care autorii, licențiați în drept, le oferă în această cărticică. Este un volum care construiește un bun punct de plecare în colaborarea cu un avocat.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.


libris.ro

Am nevoie de un avocat: ce am de făcut?

Broșura se concentrează pe douăzeci de întrebări posibile la care autorii oferă răspunsuri simplificate și ușor de înțeles, “pe românește”, fără termeni de specialitate care adeseori creează confuzie și vexează. Ghidul se adresează deci cetățeanului obișnuit și răsfoindu-l vei afla cum îți alegi avocatul și care sunt principiile după care își desfășoară activitatea specialiștii acestei profesii care are diverse restricții și limitări legale. Se discută pe larg despre relația între client și avocat, ce așteptări să îți faci, care sunt elementele de comunicare prin care îi oferi posibilitatea avocatului să te ajute cu toate instrumentele profesionale de care dispune.

Cartea mai explorează subiecte precum costurile și nivelul de reputație necesară – din perspectiva clientului – pentru un avocat, șansele de câștig într-un proces juridic, procedurile din sala de judecată și diferite concepte despre actorii și procesul juridic – pe care le explică într-o manieră foarte accesibilă. Este, din această perspectivă, o cărticică pe care o poți parcurge rapid înainte de a suna la un avocat și de a fi angrenat în mecanismul justiției. Și e un material folositor în special pentru cei care sunt la începuturile unor spețe și experiențe cu Legea.

Un element aparte este atenția pe care o autorii o dau aspectului emoțional al experienței de a-ți căuta dreptatea în instanță, sub îndrumarea avocatului. În general, apelăm la un avocat când avem de rezolvat chestiuni care implică multă birocrație sau diverse proceduri pe care nu le cunoaștem, probleme care ne generează stres și anxietate. Cu alte cuvinte, este foarte probabil să nu fim în cea mai bună formă emoțională, iar autorii sugerează ca – pe lângă sprijinul juridic – să căutăm și sprijin psihologic, eventual ajutorul unui terapeut. E un detaliu care poate părea minor, dar pe mine m-a convins în ce privește de abordarea umană, centrată pe omul aflat în nevoie, pe care autorii o dezvăluie în ideile și sfaturile pe care le oferă.

epantofi.ro

Sugestii pentru o ediție adăugită

Cu lectura volumului Compendiu – 20 de întrebări și răspunsuri despre avocați și clienți poți economisi niște ore bune de căutat sfaturi pe internet și vei primi răspunsuri la o serie de întrebări care altfel ar reprezenta primele ore – taxabile – de discuții cu avocat. Întâmplător, eu chiar comunic cu un avocat pentru niște demersuri administrative și îmi planificasem să-l întreb multe lucruri. Acum că am citit ghidul, trebuie să recunosc că nu toate erau întrebări inteligente sau cele mai potrivite.

Ce am simțit că lipsește – poate într-o ediție viitoare s-ar putea completa – sunt câteva explicații accesibile și pe alte spețe pentru care oamenii apelează frecvent la serviciile unui avocat sau notar: construcția / achiziția/ vânzarea unei case, înființarea unei entități juridice, procedura pentru succesiune / moștenire, contestarea unor decizii / sancțiuni ale autorităților, chestiuni legate de locul de muncă și dreptul muncii, tipuri de litigii des întâlnite (în familie, cu vecinii, etc). Astfel, compendiul s-ar putea transforma într-o mică enciclopedie de cultură juridică ce poate pregăti eficient relația dintre juriști și clienții lor.

Despre autori

Pierry este pseudonimul unui cuplu de absolvenţi de științe juridice, soți și părinți care cochetează cu scrisul. Din această ipostază au început să scrie mai multe cărți și proiecte distincte, aflate acum în diferite etape de dezvoltare, de la cultura juridică până literatura pentru copii. Autorii sunt la început, dar foarte primitori de oaspeți pe pagina de Facebook Pierry.


perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: