Avanpremiera filmului “Cei opt mulți” în regia lui Felix Van Groeningen și a Charlottei Vandermeersch, mi-a dat o stare atât de profundă de bine și de liniște, cum n-am mai avut, nici nu știu… poate din copilărie? Este extraordinară forța de sugestie a priveliștilor montane, în care-i urmărești pe protagoniști hoinărind și stăpânind natura, povârnișurile și vârfurile de munte, apoi prietenia și dragostea.
Cei opt munți/ Le otto montagne este filmul care a impresionat jurații de la Cannes 2022 și și-a adjudecat Premiul Juriului. Va ajunge în cinematografele din România din 24 martie, distribuit de Independența Film. Filmat în mare parte în fermecătoarea Valle d’Aosta (Italia) și urmărind patru decenii de prietenie între doi adolescenți care cresc împreună, Cei opt munți este o adaptare după cartea cu același titlu a lui Paolo Cognetti, câștigător al Premiului Strega.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Despre prietenie, așa cum n-ați mai simțit de foarte multă vreme
Cei opt munți te transportă înapoi în vremea în care zilele n-aveau număr, bucuriile erau mici și neprețuite, iar relațiile păreau cetăți fortificate capabile să îndure tot ce ar fi putut trimite cerul peste ele – și unele chiar așa erau. Este o odă adusă prieteniei care cucerește toate piscurile maturizării.
Dacă ați avut sau nu un prieten la fel de intim ca un frate, acest film vi-l dă (înapoi) în ficțiune. Bruno non-conformistul, Bruno curajosul, Bruno năzdrăvanul, cel care sfidează progresul pentru a trăi în singurul fel în care știe și poate să trăiască, vă va cuceri cu simplitatea, generozitatea și bucuria lui. Și poate că nu e chiar cel mai bun prieten posibil, dar până la urmă prietenul cel mai bun nu poate fi mereu și inepuizabil de bun… nu?
Pe lângă istoria unei prietenii rare, cea dintre Bruno și Pietro, filmul spune o poveste remarcabilă despre determinarea de a fi rămâne credincios propriilor valori și nevoi, despre neputința anumitor oameni de a se falsifica – nici măcar de dragul și în numele iubirii.
Un film reconfortant, cu imagini care te fac să vrei să nu mai locuiești o secundă în plus în orașul zgomotos și poluat, un film care arată dragostea de dincolo de gesturile și formele ei obișnuite, în care nimeni nu se străduiește să te șocheze sau violenteze. Într-un cinema întunecat de apetitul deviant pentru violență, sânge, sex, durere, abuzuri și moarte, Cei opt munți este un cer senin și o zi de primăvară.
Despre “Cei opt munți”, de Paulo Cognetti
„Un roman cu suflul puternic al unei cărţi clasice, care apare în universul nostru literar ca un meteorit dintr-o epocă demult apusă, într-o vreme cînd întrebările majore se pun prea rar.”
La Repubblica
Pietro e un băieţel de oraş, solitar şi morocănos. Mama sa lucrează la un centru de consultanţă familială și se pricepe să le poarte de grijă oamenilor. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil, care vine zilnic de la serviciu plin de furie. Pe părinţii lui Pietro i-a adus împreună dragostea de munte. Atunci când cei doi descoperă sătucul Grana, de la poalele masivului Monte Rosa, simt că ți-au găsit locul: aici își va petrece Pietro toate vacanțele. Şi aici este și Bruno, un puști cu părul cînepiu şi pielea arsă de soare: de aceeaşi vârstă cu el, dar care, în loc să se bucure de vacanţă, merge cu animalele la păscut. Încep astfel veri la rând de urcușuri, aventuri şi descoperiri, printre casele abandonate, moara din sat şi cărările abrupte. În acești ani, Pietro începe să facă drumeţii cu tatăl lui – este o moştenire care, peste ani, îl va reapropia de Bruno.
„Recurgînd la un limbaj esenţializat, dar extraordinar de evocator şi de puternic, Cognetti construieşte un roman pe care mulţi îl consideră deja un clasic şi în care răsună ecoul maeştrilor ce l-au format, al lecturilor considerabile, al experienţei montane.”
(CriticaLetteraria)
* Butonul Cumpără bilete trimite la platforma Eventbook. Filmul rulează și în alte cinematografe și multiplex-uri decât cele existente pe platformă.