ȘTIRI Romanul “Pe aripile vântului” republicat cu avertismentele “dăunător” și “rasist”, în noua ediție

Pe aripile vântului, romanul clasic al lui Margaret Mitchell, a fost republicat într-o nouă ediție în limba engleză ce include o prefață în care cititorii sunt avertizați că romanul poate fi perceput drept rasist și dăunător, anunță ziarul The Telegraph.

Mitchell a primit Premiul Pulitzer pentru Pe aripile vântului în 1937 și, doi ani mai târziu, cartea a fost adaptată pentru marele ecran. Filmul, cu Clark Gable și Vivien Leigh în rolurile principale, a fost considerat o capodoperă a cinematografului și distins cu opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

O autoare britanică a fost angajată să explice de ce este “dăunător”

Cea mai actuală versiune a romanului Pe aripile vântului, editată de Pan Macmillan, avertizează cititorii, de la prima pagină, că romanul nu a fost revizuit pentru a elimina pasajele ofensatoare, așa cum s-a întâmplat recent cu opere de Agatha Christie (Zece negri mititei a devenit Și n-a mai rămas niciunul / And then there were none) și Ian Fleming, însă editura se delimitează de conținutul rasist.

Pe aripile vântului” este un roman care include elemente problematice, inclusiv romanțarea unei epoci șocante din istoria noastră și ororile sclaviei. Romanul include reprezentarea unor practici inacceptabile, reprezentări rasiste și stereotipice și teme, caracterizări, limbaj și imagini tulburătoare.

Fragment din prefață

farmec.ro

Un scriitor alb, adaugă editura, a fost angajat să scrie pentru prefața cărții un eseu în care să explice elementele de „supremație a albilor”, pentru a preveni situația în care cartea ar putea să inducă un „travaliu emoțional” unei persoane care provine dintr-o minoritate.

Semnatara eseului este Philippa Gregory, autoarea cărții The Other Boleyn Girl, și a fost selectată de către editură, pentru că:

„Am crezut că este important ca niciunui autor provenit dintr-o minoritate să nu i se ceară să se angajeze în travaliul emoțional de a fi responsabil pentru educarea majorității”.

Pe aripile vântului este povestea de maturizare, de viață și de dragoste a acum faimoasei Scarlet O’Hara, moștenitoarea unei plantații de bumbac din Georgia. Acțiunea se petrece în timpul Războiului Civil American, purtat între sudiștii deținători de sclavi și aboliționiștii lui Lincoln.


perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: