Din 29 aprilie, revin weekendurile pietonale în Bucureşti cu program „Străzi deschise” care scoate în stradă muzica, teatrul și performance-urile. Aflat la a treia ediţie, evenimentul cel mai cunoscut din București, „Străzi deschise”, va avea loc anul acesta între 29 aprilie şi 8 octombrie 2023. Noul sezon debutează în 29-30 aprilie 2023, pe Calea Victoriei.
Bucureștenii și turiștii se vor bucura de evenimente culturale şi educaţionale organizate în colaborare cu teatrele, instituţiile culturale, ONG-urile şi artiştii Bucureştiului. Pentru a ajunge aproape de locuitorii orașului, la fel ca anul trecut, „Străzi deschise” se va desfăşura alternativ în mai multe zone din Bucureşti, în anumite weekenduri din sezonul cald.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Primul weekend Străzi Deschise 29-30 aprilie 2023
Calea Victoriei se deschide pentru pietoni între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 10:00 şi 22:00 și devine scena spectacolelor pregătite de teatre şi instituţii culturale:
- numere de circ pentru copii,
- parada personajelor Circul Metropolitan Bucureşti,
- premiere teatrale din stagiunea Teatrului Masca
- întâlniri cu artişti animatori pe picioroange
- expoziţii ale Muzeului Municipiului Bucureşti la Casa Filipescu Cesianu
Restricții rutiere Străzi Deschise 29-30 aprilie 2023
Se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.
Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.
În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.
În premieră, pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.
Program „STRĂZI DESCHISE”, 29-30 aprilie 2023
SÂMBĂTĂ, 29 aprilie 2023
Calea Victoriei: Memorialul Renaşterii
17:00 – 17:40: Spectacole de circ – spectacole acrobaţii, parada personajelor Circului Metropolitan Bucureşti
Calea Victoriei: Zona Casa Capşa – Cercul Militar Naţional
10:00 – 12:00 / 17:00 – 19:00: Artişti animatori pe picioroange, jonglerii – numere de circ
Calea Victoriei: Muzeul Național de Istorie a României
17:30 – 18:20 / 18:40 – 19:30: Români la porţile lumii – partea I – premieră spectacol teatru
Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu
10:00 – 17:30: expoziții „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani”
DUMINICĂ, 30 APRILIE 2023
Zona Calea Victoriei: Memorialul Renaşterii
10:00 – 12:00: Artişti animatori pe picioroange, jonglerii – numere de circ
17:00 – 19:00: Artişti animatori pe picioroange, pantomimă – numere de circ
Zona Calea Victoriei – Muzeul Național de Istorie a României
17:30 – 18:20 / 18:40 – 19:30: Români la porţile lumii – partea a IIa – premieră spectacol teatru
Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu
10:00 – 17:30: expoziții „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” // „Povestea unei expoziții”