ȘTIRI Festivalul Filmului European revine la Timișoara între 9-12 mai. Filme europene în Capitala Europeană a Culturii

Festivalului Filmului European 2023 începe la Timișoara de Ziua Europei (9 mai), sărbătorită printr-un eveniment de gală. Festivalul are loc între 9 și 12 mai, la Cinema Victoria.

„Fără îndoială, cel mai potrivit loc pentru a lansa anul acesta Festivalul Filmului European și a marca astfel Ziua Europei este Timișoara – Capitala Europeană a Culturii. De aceea, vă invit la ediția timișoreană a Festivalului, să ne bucurăm împreună de a șaptea artă și de acest oraș profund multicultural, în care acum peste trei decenii s-a semnat noul act de identitate democratică a României și în care arta este indisolubil legată de valorile europene”,

a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și EUNIC Romania, UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Partenerul ediției locale este Centrul de Proiecte Timișoara.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Filmele din program vor ajunge și la București și în alte patru orașe

Deopotrivă cu proiecțiile programate la Timișoara, cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului European se va desfășura și la

  • Oravița (Casa de Cultură „George Motoia Craiu”)
  • București (Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco), între 15-23 mai,
  • Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu”), între 18-20 mai
  • Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai
  • Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai

„Nu lipsesc din programul nostru din acest an nici filme care se privesc cu zâmbetul pe buze și cu inima ușoară, road movie-ul Omul cu răspunsurile / The Man With the Answers fiind exemplul cel mai bun în acest sens. Iar dacă revedeți periodic filmele lui Rohmer atunci când vi se face dor de lumea foarte aparte din creația lui, trebuie să veniți să vedeți Tenéis que venir a verla. Ne așteaptă cuminte la intersecția dintre feelgood movie și crochiu intimist și va putea fi văzut în seara de joi, 11 mai.

De la o junglă urbană uneori neprietenoasă cu abaterea de la normă (cea din Golul meu și cu mine), la jungla adevărată din Laos, pe care o privim și o ascultăm în Samsara a lui Lois Patiño, Festivalul Filmului European ne invită să descoperim Europa și lumea, pentru a ajunge înapoi la noi înșine. Nu în ultimul rând, ne bucurăm foarte tare să o avem alături de noi, la sfârșitul proiecției filmului Dragă Thomas / Lieber Thomas, pe actrița timișoreană Ioana Iacob, căreia regizorul Andreas Kleinert i-a încredințat un rol important”,

a declarat directorul artistic al FFE, criticul de film Cătălin Olaru.

epantofi.ro

Referitor la filmul de Gală, Cătălin a mai adăugat:

Odată cu Bones and all / Cu tot cu oase, celebrul regizor italian Luca Guadagnino recuperează starea inclasabilă pe care a descris-o cel mai bine în Io sono l’amore, cel de-al treilea lungmetraj al său. Cu o diferență notabilă: tânjirea și fervoarea se trăiesc, în acest film premiat cu Leul de Argint la Veneția, în nuanțe de roșu aprins.

Mai multe informații despre filme, program și bilete pentru ediția locală de la Timișoara puteți găsi aici, iar despre Festivalul Filmului European 2023, aici.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: AaRC – All About Romanian Cinema, Adevarul de weekend, Agerpres, Aivi media.hub, Răsfoiala, BookBlog, BookHub, B365, Cărturești, Cinefan, Cinefilia, Cinemil, CineGhid, Cinemap, Daily Magazine, Din filme, IQads, Filme-carti.ro, La Două Bufnițe, Liternet, Metropotam, Munteanu, MovieNews, News.ro, Observator cultural, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Spotmedia, The Institute, Zile și nopți, 4Arte. 

noriel.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: