BUCUREȘTI Începe Festivalul Filmului European. Filmul care va inaugura ediția 27 este „The Pod Generation”, câștigător la Sundance

Festivalul Filmului European, cea de 27-a ediție, începe astăzi, 15 mai, la București. Proiecțiile se vor desfășura până pe 23 mai, la Muzeul Național de Artă al României (Sala Auditorium), Cinemateca Union și Cinema Elvire Popesco.

The Pod Generation, în regia Sophiei Barthes, câștigător al premiului Alfred P. Sloane la Sundance 2023, deschide ediția bucureșteană a FFE în 15 mai, la sala Auditorium a MNAR. FFE se va încheia, în oglindă, tot cu o distopie, însă cu una comică – Brian și Charles / Brian and Charles, în regia lui Jim Archer, Premiul Publicului la Sundance Film Festival 2022.

noriel.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Despre Festivalul Filmului European, ediția 27

Ca în fiecare an, festivalul oglindește diversitatea cinematografiei europene – de la film de gen la cinema experimental și căutări atât de personale, încât pot fi încadrate într-un gen unic, toate sunt prezente în programul din acest an, deopotrivă cu producții dedicate întocmai conceptului de diversitate.

La ediția 2023, starurile și filmele premiate coexistă, anunță Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului:

În The Pod Generation, recompensat cu premiul Alfred P. Sloane la Sundance 2023, personajul celebrei Emilia Clarke se pregătește să devină mamă. Începând cu natura concepției, descoperim că nu e un copil ca oricare altul. Nu-i vorbă, nici protagonistul interpretat de Timothée Chalamet în Bones and All nu e tânărul îndrăgostit tipic, semn că patimile cărnii sunt multe și mistuitoare, iar iubirea e doar una dintre ele. Împreună, avem bucuria să descoperim multele, ermeticele, tăcutele mistere presărate în Music al Angelei Schanelec (cel mai bun scenariu la Berlin în 2023). Să intrăm, din fericire, pentru scurt timp, în pielea unui polițist de provincie, mulțumită neverosimilului documentar Gigi la legge (premiul special al juriului la Locarno). În sfârșit, Samsara, adică încă unul din filmele-eveniment ale ediției din acest an a Berlinalei (premiul special al juriului secțiunii Encounters), ne îndeamnă să închidem ochii și să ne bucurăm de lume așa cum e ea, plină de nedeslușite zgomote și de spectacol.

answear.ro

Ediția cu numărul 27 a FFE aduce cinefililor 33 de lungmetraje, dintre care 27 vor fi proiectate în premieră națională și un film în premieră mondială: Cum să fiu mort, dacă-s viu / A Cautionary Tale, noul documentar al Ilincăi Călugăreanu, autoarea foarte popularului Chuck Norris vs. Communism. Filmul spune povestea bârlădeanului Constantin Reliu, declarat decedat de către autorități în timp ce se afla la muncă în Turcia și a încercărilor lui de a-și recăpăta identitatea. Influența în creștere a inteligenței artificiale în toate domeniile artistice, inclusiv în lumea filmului, este una dintre temele evenimentelor conexe din sfera ediției din acest an a Festivalului Filmului European. 

Ambasadoarea Festivalului este anul acesta regizoarei Teodora Ana Mihai, al cărei documentar Waiting for August a câștigat distincții la Karlovy Vary și Hot Docs în 2014, și al cărei prim lungmetraj, La Civil, a fost premiat la Cannes în 2021, în secțiunea Un Certain Regard cu Prix de l’Audace.

Teodora Ana Mihai semnează spotul festivalului

Spot FFE 2023

libris.ro

„Câteodată, un film se aseamănă unui copil. Și ca proaspăt părinte, și ca regizor, decizia de a-l concepe nu e una care se ia ușor, numeri fiecare zi până când va vedea lumina zilei și nimeni n-o să-l iubească mai mult decât tine. Iar când vine vorba de filmul european, lista similarităților continuă. Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat? Spotul ediției 27 a Festivalului Filmului European explorează acest scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinemaul devine o experiență în întregime senzorială”, a declarat Teodora Ana Mihai, regizoarea spotului ediției 27.FFE.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Parteneri media: Zile și nopți, Cinemap, AaRC – All About Romanian Cinema, Adevărul de weekend, Agerpres, Aivi media.hub, Răsfoiala, BookBlog, BookHub, B365, Cărturești, Cinefan, Cinefilia, Cinemil, CineGhid, Daily Magazine, Din filme, IQads, Filme-carti.ro, Film Menu, Films in Frame, La Două Bufnițe, Liternet, Metropotam, Modernism, MovieNews, Munteanu, News.ro, Observator cultural, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Spotmedia, The Institute, 4Arte. 

Partener media principal: Radio Guerrilla

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: