Cu zece zile înainte de startul Bookfest 2023, cititorii sunt în plină pregătire a listelor cu dorințe. După primul dintre cele trei concursuri cu vouchere pentru cărți, pe care Asociația Editorilor din România (organizatorul) și Răsfoiala le oferă cititorilor, am tras linie și am analizat peste 500 de titluri nominalizate de cei 205 participanți.
Preferințele iubitorilor de carte sunt foarte diverse – de la mari clasici, la cele mai proaspete noutăți, de la romane premiate, la cărți pentru copii, dezvoltare personală și toate celelalte categorii de non-ficțiune. Între ele se remarcă însă câteva noutăți pe care majoritatea iubitorilor de literatură vor să le aibă. Iată deci care este
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Topul celor mai râvnite cărți la Bookfest 2023
24. Veronica D. Niculescu, Quilt
23. Michel Pastoreau, Negru. Istoria unei culori tulburătoare
22. Michelle Obama, Povestea mea
21. Tatiana Niculescu, Englezul din Gara de Nord
20. Gabor Mate, Când corpul spune nu
19. Gabor Mate, Mitul normalității
18. Genki Kawamura, Dacă pisicile ar dispărea din lume
16. Bonnie Garmus, Lecții de chimie
15. Mircea Cărtărescu, Nostalgia
14. Davide Cali, Negustorul de fericire
12. Irene Vallejo, Infinitul într-o trestie
11. Rebecca Serle, O vară italiană
10. Bruno Schulz, Prăvăliile de scorțișoară. Sanatoriul sub semnul clepsidrei

Eforturile editurii Pandora M de a retraduce scrierile lui Bruno Schulz (au trecut aproape cinci decenii de la traducerea anterioară) au dat roade. Volumul care conține cele două texte ale autorului clasic polonez este în top 10 cele mai dorite cărți la Bookfest anul acesta.
9. Wouter de Jong, Gimnastica minții

Volumul de psihologie practică a lui Wouter de Jong, Gimnastica minții. Programul de 12 săptămâni pentru putere și echilibru mental propune un plan de antrenament mental care urmărește reducerea stresului, reechilibrarea emoțiilor și organizarea priorităților. Cartea este apreciată pentru structura pe săptămâni, cu explicații și exerciții în pași ușor de urmărit.
8. Cristian Fulaș, Specii

Romanul lui Cristian Fulaș cuprinde o colecție de personaje care formează “speciile” lumii cuprinse de deșertăciune în care trăim. Recunoaștem vag figuri, tipare comportamentale și destine din realitate în acest volum în care realul se destramă în ficțiune.
7. Slavenka Drakulic, Dora și minotaurul: viața mea cu Picasso

Una dintre revelațiile colecției Anansi. Contemporan, cartea biografică a Slavenkăi Drakulic descrie povestea pasională de dragoste dintre fotografa Dora Maar și Pablo Picasso. Volumul este cu atât mai interesant, cu cât povestea a rămas neclară vreme de decenii, fiind recuperat dintr-un jurnal descoperit după moartea Dorei Maar.
6. James Clear, Atomic Habits

La mai bine de cinci ani de la prima ediție, cartea lui James Clear a fost deja publicată în peste 50 de țări și continuă să epuizeze ediţie după ediție. Volumul destăinuie metodele prin care putem dobândi obiceiuri bune prin repetiție și mici progrese zilnice.
5. Shelley Read, Viața ca un râu

Tocmai am terminat de citit romanul de debut al scriitoarei americane Shelley Read, publicat de editura Litera în colecția Folio (recenzia în curând!). O scriitură elegantă și sensibilă și o poveste de iubire, maternitate și familie care a atras imediat cititorii.
4. Patricia Lockwood, Nimeni nu vorbește despre asta

Romanul Patriciei Lockwood, finalist la câteva premii literare importante și câștigător al Premiului Dylan Thomas, încapsulează perfect existența noastră de azi, separați între realitatea palpabilă și iluziile infinite ale “vieții online”. Cartea este o meditație profundă asupra iubirii, comunicării și relațiilor interumane.
3. Fredrik Backman, Învingătorii

Încă de la prima carte publicată în România, Fredrik Backman este unul dintre cei mai iubiți scriitori străini contemporani, cărțile sale fiind mereu în topul vânzărilor. Învingătorii este ultimul volum din trilogia Björnstad (primele două sunt Scandalul și Noi contra voastră), iar fanii personajelor îndrăgite din seria scandinavă au acum ocazia să descopere deznodământul poveștii pline de intrigi și emoție.
2. Mircea Cărtărescu, Theodoros

Senzația literară a sfârșitului lui 2022 în România, romanul monumental al lui Mircea Cărtărescu continuă să fie printre cele mai căutate cărți în rândul cititorilor. Toată lumea așteaptă să vadă dacă la Bookfest Theodoros va fi în promoție, prețul destul de ridicat fiind probabil singurul impediment pentru care cel mai recent volum al lui Cărtărescu nu a depășit (încă) toate recordurile de vânzări.
1. Narine Abgarian, Simon

Cea mai dorită carte în așteptarea Bookfest, din toate listele întocmite de cititorii Răsfoiala, este Simon – a scriitoarei armene Narine Abgarian. Primul ei roman publicat la noi, Din cer au căzut trei mere, a fost un bestseller instant și i-a adus o mulțime de fani. În Simon, Narine Abgarian face un adevărat festival de feminitate, aducând laolaltă – sub pretextul înmormântării bărbatului pe care l-au iubit – eroine cu povești și portrete de dragoste și de viață răscolitoare. Cei care o îndrăgesc pe Narine Abgarian, o pot vedea aievea zilele acestea, cu ocazia turneului de promovare a celui mai recent roman al său, în București (16 mai – Humanitas Cișmigiu, ora 19.00 și 17 mai – Muzeul Ţăranului Român, ora 19.00) și Brașov (18 mai – Centrul Multicultural al Universității Transilvania, ora 18.30)