Cum să citești mai mult. Atomic Habits, James Clear

Indiferent ce-ți lipsește – voința, metoda sau circumstanțele potrivite – ca să-ți formezi un obicei nou și bun (sau să scapi de unul care-ți consumă prea multe resurse), ghidul pe care îl cauți se numește “Atomic Habits”și e scrisă de antreprenorul James Clear. Are la bază o idee veche și simplă: cu pași mărunți se străbat drumurile lungi.

Dacă te-ar întreba cineva despre reușitele celorlalți, ai răspunde probabil că:

  • au avut noroc / șansă / karma bună
  • au fost la locul potrivit (în țara potrivită?)
  • au un talent nativ extraordinar
  • au avut “intrare” unde trebuia
  • toate cele de mai sus?

Adevărul e că succesul este adesea mai puțin o chestiune de șansă / privilegiu, ci mai mult o declarație de loialitate față de sine și de disciplină. În Atomic habits, James Clear propune, în locul unei viziuni aproape mistice sau defetiste (n-am avut noroc), reușite dobândite prin modificări mititele în rutina zilnică.

Am pus laolaltă câteva dintre sugestiile lui cu unele proprii într-o listă pentru cei care vor să se bată-n cărți citite cu alți cititori ambițioși. Poate fi ușor adaptată pentru orice alt obicei nou.

Iată recomandările din cartea lui James Clear, care vin la pachet cu câteva chestiuni de bun simț cum sunt “pofta vine mâncând”, “lectură cu sila nu se poate” și “lasă naibii telefonul”. 🙂

top-shop.ro

1. Scapă de telefon / Netflix / orice alt ecran.

Ce ne mănâncă ce avem mai valoros? Evident, ecranul. Românii petrec zilnic, în medie, peste 7 ore în fața calculatorului, laptopului și/sau telefonului. Aproximativ 3 ore și jumătate le tocăm cu ochii în telefoane și cam 2 ore socializăm online, conform ultimului studiu. (Ca reper, adulții americani sunt și mai praf, cu peste 10 ore/zi.)

Imaginează-ți că îți dai înapoi – pentru început – 1 oră pe zi. Un timp doar al tău cu tine pentru tine să faci lucrurile care-ți aduc tihnă, bucurie, speranță: să citești. Sau să faci mai multă mișcare sau să începi (în sfârșit!) proiectul pe care-l amâni de mult timp.

Ai câștiga 15 zile pentru tine pe an.

2. Citește când ți-e poftă.

Tocmai ai trecut printr-o perioadă stresantă sau ai muncit mai mult ca de obicei. Creierul tău nu vrea nici măcar atât, să citească. E ok, dă-i pace. Pentru o vreme. Apoi caută ceva lejer, la care să nu facă mutre.

3. Citește ce poftești.

Nu există o listă “de citit” valabilă pentru orice cititor. Nu te chinui cu ce citesc ceilalți, dacă nu simți că autorii respectivi vorbesc pe limba ta. Nu te chinui nici măcar cu ce crezi tu că trebuie citit. Viața e prea scurtă să o irosim cu ce “trebuie”.

4. Abandonează fără regrete ce “nu intră”.

E foarte posibil ca, din cauza stării pe care o ai, o anumită carte să se împiedice “la intrare”. Nu forța. Nu există nicio profă lângă tine care să-ți dea 3, fiindcă n-ai citit “lecția”. Las-o pe altădată sau pe niciodată. Treci la următoarea.

5. Fă-ți o listă cu ce vrei să citești luna următoare.

Nu exagera! Mai bine să-ți propui o carte și s-o citești, decât șapte și să bifezi două, iar apoi să ai sentimentul că ai pierdut ceva, când de fapt nu ai pierdut.

epantofi.ro

6. Lasă cărțile din listă la vedere.

Văzul e simțul pe care îl folosim cel mai des. Ca să te apuci de ceva, ceva trebuie să fie aproape, la îndemână, nu pitit în altă cameră, sub un vraf de lucruri. Așează cărțile la vedere, în camera în care stai cel mai mult. Ochii văd, inima cere, nu?

7. Propune-ți un număr de pagini pe zi și/sau un timp alocat lecturii.

Dacă-ți propui oricât și nimic ajunge. Agață-te de un număr, cât de mic. 10 minute de citit în fiecare dimineață. E rezonabil. Cine nu poate face asta?

8. Asociază obiceiul de a citi cu altă activitate / alt tabiet deja însușit.

Agață-ți căruța de-o stea, spune o zicală franțuzească. Obiceiurile noi se fixează mai ușor, atunci când le împrietenim cu altele, mai vechi. Ca atunci când mergi la sală cu un prieten care face asta de ceva vreme. Ți-e jenă să îl suni cu 5 minute înainte și să-i spui că ți-e cam lene azi.

“Citesc seara, după ce termin de mâncat” sau

“Citesc 30 de pagini, în fiecare dimineață, la cafea.”

9. Sărbătorește reușita. Ține lista cărților citite.

În cultura românească, să te lauzi singur e ceva inimaginabil de detestabil. (“I-au murit lăudătorii”). Fuck astfel de cultură. Laudă-te pentru tot ce faci bun și bine. Alții o vor face rareori.

Bravo ție, răsfoitorule!

10. Ia-o de la capăt! 🙂

Firește, “Atomic Habits” intră mult mai în detaliu la fiecare pas și ilustrează cu povești despre reușitele altora, ca să-ți dea curaj. Nu propune vreo revoluție a comportamentului, probabil exact asta e secretul cel mare. Să “dream big”, dar să începi “mic”. 🙂

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

4 gânduri despre „Cum să citești mai mult. Atomic Habits, James Clear

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: