Recenzie Omul de castane, Soren Sveistrup

Citind “Omul de castane” de Soren Sveistrup (notă către mine – nu mai cumpăra thrillere fără să le răsfoiești!), m-am întrebat de câteva ori de ce ar scrie cineva asemenea orori. Fiindcă e plină de urât cartea asta. E despre copii adoptați și abuzați în moduri grotești, despre părinți care nu pot fi numiți așa și despre un dement care face dreptate (?!) măcelărind mame denaturate.

Până la final am înțeles de ce – Omul de castane este o carte cu o cauză. Pe lângă romanul polițist, sunt cuprinse în narativ istorii de relații de familie cumplite care țintesc să trezească niște părinți rătăciți. (Sau asta m-a făcut pe mine să accept cartea, cu tot cu mizeria din ea.)

libris.ro

Nu sunt un cititor ultrasensibil (King nu m-a îngrozit în halul ăsta cu nicio carte a lui). Există zic eu două posibile motive pentru care ți-ai imagina violul unei fetițe în detalii care revoltă stomacul:

Ori ești un pic psihopat.

Ori ai întins coarda cât de mult ai putut sperând că dezgustul pe care îl vei stârni în cititor să fie o lecție de tipul așa nu atât de cutremurătoare (și de greu de uitat), încât să-l schimbe pentru totdeauna.

Al doilea motiv pentru care nu m-a prins cartea asta e că seamănă prea tare cu Lanțul lui Adrian McKinty (care mi-a plăcut foarte mult). Cu diferența că aici, repet, latura socială a poveștii e mult mai elaborată.

Omul de castane abundă în clișee. De la identitatea criminalului, la momeli inconsistente și polițiști forțați să lucreze împreună care se detestă și apoi se îndrăgostesc… Știm, mulțumim.

În concluzie, decât să dați bani pe o carte ca asta, mai bine faceți o donație către un ONG care ajută copiii vulnerabili. E mai satisfăcător decât să cărați prin lume și prin viață o carte întunecată. Cu o excepție: dacă aveți dubii despre calitatea de părinte și nervii tari (pentru scenele de-o violență ieșită din tipar, la propriu), poate e bine să o citiți.

Salutări, răsfoitori!

P.S. Știi că s-a ecranizat cartea? Omul de castane e acum și serial.

perfect-tour.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Un gând despre „Recenzie Omul de castane, Soren Sveistrup

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: