RECENZIE Gândire rapidă, gândire lentă, Daniel Kahneman

Doamnelor și domnilor, Daniel Kahneman și “Gândire rapidă, gândire lentă.”

Daniel Kahneman este un psiholog israelian care a primit Nobelul pentru economie comportamentală. A formulat ceea ce acum se numesc biasuri cognitive – predispozițiile care determină modul în care luăm decizii, mai ales în situații care comportă riscuri. Cercetările sale sunt sumarizate în “Gândire rapidă, gândire lentă.”

libris.ro

Ghid de identificare a deciziilor proaste

Doamne, ce m-a enervat cartea asta! Am vorbit singură prin casă toată săptămâna: Extraordinar! Nu se poate! Dar ceva bun și corect noi, oamenii, putem face? M-a ambalat în așa hal încât am convins o colegă s-o citească și apoi, măcar atât!, n-am mai suferit singură! Am vorbit despre ea cu Realdo în fiecare seară câte o oră, două! Degeaba! Că asta e frustrant! Cartea îți ridică (sprâncenele și) mii de întrebări, dar îți dă puține soluții.

Ai crede că nu e pentru noi, oamenii obișnuiți. Fiindcă nu e, în sensul că e mult mai utilă pe plan profesional, decât personal. Dar ți-ai face o mare defavoare s-o lași specialiștilor. E util pentru oricine să fie conștient de resorturile care ne influențează deciziile și alegerile, pentru că nu puține dintre ele sunt cel puțin superficiale.

Kahneman nu ne numește proști în față pentru că suntem deja. 😂 Avem două “sisteme” cu care gândim și acționăm. Unul se grăbește și ia decizii pripite, al doilea se bazează prea mult pe primul și nu se grăbește să-l contrazică.

Ce putem face? Să citim cartea și să aflăm că:

  • ne lăsăm prea ușor prostiți de formulări și cifre tendențioase,
  • tindem să confundăm persoane cunoscute cu persoane pricepute
  • ne bazăm prea mult pe datele prezentului (ce e acum aici) și uităm să cerem (analizăm) alte date care să ne ofere o perspectivă mai largă
  • ne credem supracompetenți, fiindcă e mai plăcut așa, decât să ne suspectăm măcar uneori de puteri limitate
  • ne e atât de groază să pierdem, încât uneori pierdem mai mult căznindu-ne să nu pierdem deloc
  • ne amintim mai degrabă amintirea decât faptele petrecute (ceea ce poate fi dezavantajos în asumarea riscurilor “sănătoase”)
  • vedem cauze acolo unde ar trebui să căutăm statistici ș.a.m.d.

Poate știind mai multe despre noi vom reuși să trăim mai bine. Și în loc de un telefon nou, vom da banii pe un curs de formare, în loc să sărim pe superofertă vom aștepta o vreme să vedem dacă e reală, dacă decizia de cumpărare a fost un impuls sau reprezintă rezultatul unei nevoie reale. Poate în loc să facem estimări după ureche, vom căuta date și îi vom întreba pe alții, mai pricepuți, pe experți, pe medici etc.

Poate vom răspunde la întrebări reale care ne sunt adresate și nu le vom înlocui cu altele mai ușoare (nerăspunzând astfel la primele întrebări), poate când cerem alte opinii le vom lua realmente în seamă și – cel mai important – poate îi vom da credit și eului nostru experiențial (cel care trăiește ce trăim) și nu vom lăsa amintirile să ne spună cum am trăit.

Salutări, răsfoitori!

perfect-tour.eu

Articolul conține bannere publicitare, butoane și linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, ne ajutați să scriem zilnic despre carte și lectură și să vă aducem cele mai noi vești din lumea culturală și literatura universală. Plasarea comenzii via Răsfoiala nu modifică prețul produselor comandate.

2 gânduri despre „RECENZIE Gândire rapidă, gândire lentă, Daniel Kahneman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: